Hyppää sisältöön

Jopa sokeuteen johtavaan sairauteen löytyi lupaava uusi hoitomuoto

Tuoreen väitöksen mukaan yhteen yleisimpään ikääntyneillä ihmisillä todettuun silmäsairauteen voi olla luvassa helpotusta. Suomessa on yli 100 000 ikärappeumaa sairastavaa.

Kuvassa on silmälasipäinen nainen, tutkija Taina Viheriälä, kallion edessä kuvattuna.
Taina Viheriälän väitöskirjatyön tuloksia voidaan suoraan hyödyntää ikärappeumataudin hoidon kehityksessä. Kuva: Jukka Lehtiniemi
Anu Leena Hankaniemi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tampereen yliopiston tuore väitös kertoo lupaavia tietoa ikääntyneiden yhden yleisimmän silmäsairauden, verkkokalvon ikärappeumataudin, uusista hoitomuodoista.

Terveyskirjaston mukaan Suomessa on yli 100 000 ikärappeumaa sairastavaa. Yli 60-vuotiaista noin kymmenesosalla ja yli 80-vuotiaista noin kolmasosalla arvioidaan esiintyvän silmänpohjan ikärappeumaa. Tauti heikentää näköä ja voi edetessään johtaa jopa sokeuteen.

Sairauteen on tähän asti ollut tarjolla vain vähän hoitoa.

Filosofian maisteri Taina Viheriälä osoitti nyt väitöstutkimuksessaan, että kantasoluperäinen pigmenttiepiteeli on lupaava solusiirre verkkokalvon ikärappeuman hoitoon.

Verkkokalvon pigmenttiepiteeli sijaitsee silmän takaosassa ja ylläpitää näkökykyä. Tämä ylläpito kuitenkin kuluttaa epiteelisolukkoa. Ikärappeumassa silmän valoa aistivan osan, verkkokalvon, rakenne vaurioituu.

– Tällä hetkellä hoitokeinot ikärappeumaan ovat varsin rajalliset. Solusiirtohoitoa, jossa vaurioituneet pigmenttiepiteelisolut korvataan terveillä soluilla, pidetään potentiaalisena tulevaisuuden hoitokeinona, Taina Viheriälä kertoo tutkimustiedotteessa.

Kantasoluista apua

Ihmisen alkion kantasoluista voidaan nykyisillä menetelmillä valmistaa verkkokalvon pigmenttiepiteelisoluja, mutta solujen ominaisuudet ja kehittyneisyysaste eivät ole vielä täysin vastanneet silmässä olevia pigmenttiepiteelisoluja.

Väitöstutkimuksessa muokattiin laboratoriossa käytettyä solujen kasvatusalustaa sekä tutkittiin kasvatusajan vaikutusta solujen kehittyneisyyteen. Muokkaamisella saatiin tasalaatuisempi ja parempi tulos. Pidempi kasvatusaika taas pidensi solujen kestävyyttä.

Väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopistossa perjantaina 6. lokakuuta.

Korjaus kello 12.46 Korjattu ikärappeumatauti yhdeksi yleisimmäksi ikääntyneiden silmäsairaudeksi, sillä kaihimuutokset ovat ikääntyneillä vielä yleisempiä.

Suosittelemme