Hyppää sisältöön

Sateet veivät haaveet hyvästä turvekesästä – tulevalla lämmityskaudella energiaturpeen kysyntä jatkaa hiipumistaan

Turvetta tuottava Neova joutuu vähentämään tuotanto-alueitaan entisestään.

Hietasalonnevan turvetuotantoalue, josta on toiminta loppunut
Turvetuotantoa pyörittävä Neova kuvailee turvekesän saldoa tyydyttäväksi. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Iina Kluukeri

Sateinen loppukesä on hankaloittanut energiaturpeen nostoa pohjalaismaakunnissa. Lopulta noin 80 prosenttia tavoitteesta saatiin nostettua, kertoo Neovan turvetuotannon johtaja Pasi Rantonen.

– Toukokuusta heinäkuun alkuun mentiin hyvissä olosuhteissa. Sitten kesä käänsi meille selkänsä, ja heinä- ja elokuu etenivät epävakaisessa säässä.

Neova kuvailee saldoa tyydyttäväksi. Rantonen arvioi, että tuotannossa saavutetut määrät kuitenkin riittävät näillä näkymin tulevan talven tarpeisiin.

Eniten Neovalta löytyy pohjalaisalueilta turvetuotantoalueita Etelä-Pohjanmaalta ja Keski-Pohjanmaan eteläosista. Pohjalaismaakunnissa tuotetaan arviolta puolet koko maan turpeesta.

Kysyntä jatkaa laskuaan

Energiaturpeen kysynnän hiipuminen näkyy jo nostomäärissä.

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan pysäytti kysynnän tippumisen hetkeksi. Tilanteen tasaannuttua energiaturpeen kysyntä jatkaa taas laskuaan.

Lue: Polttoturvetta käytetään voimalaitoksissa ensi talvena viime talvea vähemmän

Toimintaa sopeutetaan jatkuvasti vastaamaan tarvetta.

– Turvetuotantoalueiden ja urakoitsijoiden lukumäärää sekä pinta-aloja sopeutetaan tulevaisuuden kysyntään. Muutosneuvotteluita en lähde spekuloimaan, menneinä vuosina on selvitty pienillä henkilöstövaikutuksilla ja luonnollisella poistumalla. Mutta tulevaisuutta ei voi tarkalleen ennustaa, muistuttaa Rantonen.

Vielä pari edellisvuotta kysyntä oli tasaista. Tulevalla lämmityskaudella energiaturpeen käyttö energialaitoksissa tippuu Neovan arvion mukaan 20–30 prosenttia menneisiin kausiin verrattuna.

Neova on vähentänyt turvetuotantopinta-alaansa viimeisen viiden vuoden aikana noin 20 000 hehtaaria. Myös tulevina vuosina alueita poistuu käytöstä, mutta määrät ovat selvästi pienempiä: korkeintaan muutama tuhat hehtaaria.

Energiaturpeesta on tullut kallista päästökaupan vuoksi, ja yhtiöt ovat korvanneet sitä ainakin puuhakkeella.

Suosittelemme