Hyppää sisältöön

SSAB:n Raahen terästehtaalle noin 2 400 henkilön muutosneuvottelut – pääluottamusmies: ”mafiamainen tarjous”

Tavoitteena on vähintään 10 miljoonan euron pysyvät vähennykset kiinteisiin kustannuksiin vuositasolla. Irtisanomisia pyritään välttämään.

Yllättäin tulleet muutosneuvottelut saavat pääluottamus Timo Mällisen mietteliääksi. Video: Paulus Markkula / Yle.
Hanna Holopainen,
Hanne Kinnunen,
Pekka Loukkola
Avaa Yle-sovelluksessa

SSAB Europe -divisioonan Suomen liiketoimintayksikkö aloittaa Raahen terästehtaalla henkilöstöön kohdistuvat muutosneuvottelut ensi maanantaina. Irtisanomiset pyritään välttämään, mutta ainakin työtehtäviin on tulossa muutoksia.

Taustalla on heikkona jatkunut kysyntä ja siten tarve säästää. Tehdas valmistaa niin sanottuja erikoisteräksiä, päätuotteita ovat kuumavalssatut levyt ja kelatuotteet.

Neuvottelujen piirissä on noin 2 400 henkilöä. Neuvottelut kestävät kuusi viikkoa, ellei toisin sovita.

– Tarve on saada tuotantoamme ja tekemistämme joustavammaksi ja häivyttää organisaatiorajoja ja kehittää monitaitoisuutta. Että henkilöstöllä olisi kykyä vastata tämän päivän ja tulevaisuuden haasteisiin, sanoo SSAB Europe -divisioonan Raahen tehtaanjohtaja Jarkko Matkala.

Hänen mukaansa nyt pyritään luomaan uudenlaisia toimintamalleja, joilla säästöjä voitaisiin saavuttaa. Tavoitteena on saada vähintään 10 miljoonan euron vuosittaiset säästöt kiinteistä kustannuksista, johon henkilöstökulutkin kuuluvat.

– Pyritään kehittämään joustavuutta, monitaitoisuutta ja liikkuvuutta.

Liikkuvuus tarkoittaa hänen mukaansa työpäivän aikana tapahtuvaa liikkumista, ei siis esimerkiksi työmatkojen pidentymistä.

Työntekijät ovat hämmästyneitä

SSAB Raahen työntekijöiden pääluottamusmies Timo Mällisen puhelin on soinut tiuhaan, työntekijät ovat hämmästyneitä niin kuin hän itsekin.

– Todellakin tuli yllätyksenä. Jos katsotaan, miten SSAB konsernina on tehnyt kahden ja puolen vuoden aikana voittoa, yli 7 miljardia euroa voittoa, ja tänä vuonna miljardi konsernitasolla, sanoo Mällinen.

SSAB Raahen terästehtaan pääluottamusmies Timo Mällinen seisoo tehtaan portin edessä.
Timo Mällinen pohtii, liittyykö muutosneuvottelu SSAB:n Euroopan toimintoihin, jonka tuloksenteko on ollut muuta konsernia alavireisempää. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Tehtaalla on Mällisen mukaan ryhdytty puhumaan liikkuvuuden lisäämisestä ja monitaitoisuudesta jo vuonna 2020, ja muun muassa masuunilla ja valssaamolla on hankkeita menossa asioiden kehittämiseksi.

– Ei se tähän päivään mennessä ole kiinnostanut työnantajaa, ja sitten annetaan tällainen mafiamainen tarjous, että sopikaa tai mahdollisesti tulee vähennyksiä.

”Kuraa tulee”, arvioi pääluottamusmies

Tehtaanjohtaja Jarkko Matkalan mukaan ensi maanantaina käynnistyvissä neuvotteluissa kaikilla on sama tavoite: luoda malli, jolla henkilöstövähennykset pystyttäisiin välttämään.

Hän ei lähde itse korostamaan henkilöstön vähennysuhkaa.

– Yhteistyöllä löydämme kyllä ne keinot, joilla henkilöstövähennykset pystytään välttämään.

Yhtiön tiedotteessa kerrotaan, että mikäli ensisijaisesti tavoiteltavista toimintamalleista ei päästä sopimukseen, neuvottelut voivat johtaa henkilövähennyksiin.

Pääluottamusmies Mällinen pohtii tilanteen ristiriitaisuutta.

– Jos lähdet sopimaan, niin menee huonosti, jos et, niin tuleeko irtisanomiset. Ei tämä sillä tavalla hyvin mene. Meni miten meni, niin kuraa tulee ihan varmasti.

Jarkko Matkala ei lähde tarkemmin avaamaan työnantajan tavoitteita, vaan haluaa säästää tämän asian tiedottamisen muutosneuvottelupöytään.

Koko Suomessa teräsyhtiö SSAB:llä on palveluksessa noin 4 700 henkilöä.

Suosittelemme