Hyppää sisältöön

Varpu-myrsky aiheutti merkittäviä metsätuhoja Pihtiputaalla

Osalla metsäpalstoista tarvitaan metsäasiantuntijan mukaan myrskytuhojen vuoksi uudistus- tai harvennushakkuita.

Kaatuneita puita metsässä.
Syysmyrsky kaatoi Pihtiputaalla puita kymmenien, jopa sadan rungon ryppäissä. Kuva: Hannu Aho / Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomi
Heli Kaski

Viimeviikkoinen Varpu-myrsky on aiheuttanut läntisellä Pihtiputaalla paikoin merkittäviä metsätuhoja.

Metsäasiantuntija Hannu Aho Metsänhoitoyhdistys Keski-Suomesta kertoo, että pienempiä suihkuvirtauksia tai vastaavia oli liikkeellä muun muassa Muurasjärvellä, Kojolassa ja Elämäjärvellä.

Ahon mukaan myrsky kaatoi puita kymmenien tai jopa noin sadan rungon ryppäissä.

Aho kävi itse loppuviikosta muutamalla metsäpalstalla, joissa tarvitaan uudistus- tai harvennushakkuita Varpu-myrskyn tuhojen vuoksi.

Ahon mukaan pahimmat puuskat puhalsivat Pihtiputaan taajaman pohjoispuolella lounais-koillissuunnassa. Tuhoja metsäpalstoilla on syntynyt paikallisesti.

Hänen mukaansa myrskyssä kaatuneita runkoja ei tarvitse kiirehtiä poistamaan. Poistot kannattaa tehdä vasta, kun puille on löytynyt ostaja.

– Juurakon kanssa kaatunutta puuta ei tarvitse kiirehtiä karsimaan ennen kuin sille on tiedossa toimitus sahalle. Puu säilyy jonkin aikaa juurakossa, kun sitä ei ole katkaistu, Aho sanoo.

Metsäasiantuntija korostaa, että myrskyn kaatamien puiden raivaamisessa on syytä käyttää ammattilaisia, sillä niiden omatoiminen korjaus saattaa olla vaarallista esimerkiksi juurakoiden jännitteiden takia.

Euromääräistä arviota Varpu-myrskyn aiheuttamista metsätuhoista ei Ahon mukaan vielä ole.

Suosittelemme