Hyppää sisältöön

Havis Amandan suoja saattaa mennä uusiksi – palautevyöry sai kaupungin epäröimään

Julkisessa keskustelussa on epäilty, ettei suoja estäisi pääsyä patsaalle, koska sen yli voisi mahdollisesti kiivetä. Nyt kaupunki harkitsee suunnitelmaa uudestaan.

Havainnekuva sylinterin muotoisesta suojaverkosta Havis Amanda patsaan ympärillä.
Havis Amandan juhlasuoja voi näyttää sittenkin erilaiselta kuin tässä havainnekuvassa. Kuva: Aaro Sariola / WSP
Ari Tuhkanen

Havis Amandan patsaan suojaksi suunniteltu rakenne saattaa muuttua täysin.

Helsinki on päättänyt jatkaa suojan suunnittelua, koska kaupunki on saanut ihmisiltä asiasta paljon palautetta, kertoo liikenne- ja katupäällikkö Reetta Putkonen.

Myös kaupungin sisäisessä tarkastelussa on Putkosen mukaan tultu siihen tulokseen, että suoja vaatii tutkimista.

– Se voi edelleen olla sellainen, joka on jo suunniteltu, tai aivan toisenlainen. Tätä ei ole vielä yhtään rajattu, sanoo kaupungin puolesta asiaa kommentoiva Putkonen.

Yle uutisoi pari viikkoa sitten, että Mantana tunnetun patsaan suojaksi aiotaan pystyttää jatkossa kansanjuhlien ajaksi järeä teräsaita.

Suunnitelma herätti runsaasti keskustelua. Kaupunkilaiset pitivät WSP Finland -suunnittelutoimiston havainnekuvaa aidasta muun muassa liian massiivisena.

Putkosen mukaan viestejä on tullut suoraan myös kaupungille. Ihmiset ovat toivoneet jykevyyden sijasta kevyempää ilmettä.

– Pohdimme myös, mitä suojasta voi tulkita eli millainen viesti kaupunkikuvasta syntyy, sanoo Putkonen.

Lisäksi on laajasti epäilty, ettei suoja estäisi pääsyä patsaalle, koska sen yli voisi mahdollisesti kiivetä helposti.

Niin arvelivat esimerkiksi Ylen haastattelemat kaupunkilaiset, joille näytettiin Esplanadilla havainnekuvaa rakenteesta.

Kysyimme aiemmin syyskuussa Esplanadin puistossa, mitä mieltä ihmiset ovat suunnitellusta suojasta. Näin kysymykseen vastattiin. Video: Matti Myller / Yle

Putkosen mukaan jatkosuunnittelussa aiotaan varmistaa, ettei kiipeily rakenteessa onnistu.

– Pohdimme suojaa uudestaan turvallisuuden, käytettävyyden ja kaupunkikuvan kannalta.

Voisiko suojassa olla kansi?

Myös rakenteen avonaisuus on puhuttanut ja osa kaupunkilaisista on ehdottanut, että suojassa olisi kansi. Putkosen mukaan kattorakennetta aiotaan tarkastella jatkosuunnittelussa. Se oli hänen mukaansa harkinnassa jo alkuperäisessä suunnittelussa.

– Senhän pitää sitten kestää kuormaa tai olla sellainen, ettei se mahdollista päälle nousua.

Kansiosankin kanssa suojan pitäisi olla edelleen helposti paikalle tuotavissa ja asennettavissa, Putkonen korostaa.

Kaupungin sisällä on oltu hämmästyneitä siitä, että osa ihmisistä on kommenttien perusteella ymmärtänyt suojan käytön väärin.

Useat ovat ilmeisesti ajatelleet rakenteen olevan pysyvästi patsaan ympärillä. Todellisuudessa suoja on tarkoitus tuoda paikalle väliaikaisesti vain niinä päivinä, kun on odotettavissa, että ihmiset kokoontuvat patsaalle juhlimaan esimerkiksi urheilumenestystä tai vaikkapa euroviisuvoittoa.

– Manta on suojan takana harvoin, ei edes joka vuosi, mutta toisaalta ne ovat tärkeitä tapahtumia kansalle ja sen takia haluamme varmistaa, että suojan ilme on sopivassa suhteessa patsaan arvokkuuteen, Putkonen sanoo.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 27. syyskuuta kello 23:een asti.

Suosittelemme