Sisäministeri Mari Rantanen (ps.) haluaa panna vakavan rikollisuuden aisoihin. Torjuntakeinona hän ajaa muun muassa poliisille uutta rikostiedustelulainsäädäntöä, jonka avulla voitaisiin päästä paremmin kiinni jengi- ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.
Sisäministeriön mukaan tehokas tietojen vaihto eri viranomaisten välillä helpottaisi poliisin toimintaa.
Sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikön Tomi Vuoren mukaan poliisin oikeus saada paremmin tietoja muilta viranomaisilta on selvitettävä.
Hänen mukaansa nykytilanteessa lainsäädäntö estää usein tiedonsaannin terveydentilasta. Vaikkapa siitä, onko poliisin etsimä ihminen sairaalahoidossa.
– Poliisi tietää, kenellä on ampuma-aseita. Joku muu tietää, että jollain henkilöllä on mielenterveysongelmia, mutta pitäisikö näiden tietojen kohdata? Ja missä kohtaa yhteiskunta vetää rajan, Vuori pohtii.
Poliisi haluaisi myös niin sanottuja biometrisiä tunnisteita. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi sormenjälkitunnistusta ja kasvokuvien automaattista vertailua.
Oikeus tehdä ruumiintarkastuksia ”puukkojen pois saamiseksi”
Sisäministeri Mari Rantanen haluaa poliisin työkalupakkiin oikeuden tehdä tietyillä levottomilla alueilla ruumiintarkastuksia. Rantanen haluaa ”Tanskan mallin” mukaisen työkalun nuoriso- ja katujengirikollisuuden torjumiseksi.
Mallia Rantanen nimittää tehostetun alueellisen valvonnan malliksi.
– Näin voitaisiin saada pois kadulta laittomia aseita ja toisen vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä, kuten puukkoja.
Ruumiintarkastuksien on pelätty johtavan niin sanottuun etniseen profilointiin eli vain joidenkin ihmisryhmien tarkastuksiin, sillä Suomessa on aiemmin tullut ilmi poliisin rasistisia asenteita maahanmuuttajia ja Suomen romaneja kohtaan.
”Iljettävää”
Sisäministeri Rantanen on huolissaan sekä järjestäytyneestä rikollisuudesta että katujengeistä.
– Järjestäytyneen rikollisuuden osalta olemme jo pitkään kuulleet KRP:stä, että se kasvaa, kovenee ja kansainvälistyy. Myös hyvin nopeasti ilmitulleet katujengit ovat ilmiö, joista pitää olla huolissaan.
Ylen selvitykseen niin sanotusta nöyryytysväkivallasta, joka jyllää ja on yleistynyt nuorten keskuudessa, on Rantasen mukaan päästävä kiinni.
– Ilmiö on kertakaikkisen iljettävä. Videot, joissa nuoret pahoinpitelevät, alistavat ja nöyryyttävät toisia nuoria ovat pöyristyttäviä, Rantanen sanoo.
– Pyrimme saattamaan heidät rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos siis ikää on 15 vuotta teon hetkellä.
14-vuotiaat lapset telkien taa?
Sisäministeri Mari Rantanen on esittänyt aiemmin, että rikosoikeudellista ikärajaa voisi laskea 14:ään. Hallitusohjelmaan kirjaus ei tullut.
Yle kysyi ministeriltä, haluaako hän lapset eli 14-vuotiaat vankilaan.
Ministerin mukaan alaikärajan tiukentamista olisi syytä tarkastella.
– On toinen kysymys, tuleeko seuraamuksena suoraan vankilaan laitto vai ei. Mutta jos ajaudutaan samanlaiseen tilanteeseen kuin Ruotsissa, jossa alaikäisiä käytetään rikoksiin, niin kyllä tätä voidaan harkita, Rantanen sanoo.
Voit keskustella aiheesta 26.9. kello 23:een saakka.
Katso myös ***8 minuuttia -***ohjelman jakso Mari Rantasesta kesältä 2023: