Hyppää sisältöön

Ukrainan sodassa julmuuksien näyttämönä olleen Butšan pormestari: ”Suomi on Ukrainalle esikuva”

Suomessa vieraillut Butšan kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk sanoo, että talvisodan esimerkki kannusti häntä jäämään kotikaupunkiinsa, kun venäläismiehittäjät saapuivat.

Henkilökuvassa, Anatoli Fedoruk, Butshan pormestari.
Butšan kaupungin pormestari Anatoli Fedoruk vieraili Suomessa hakemassa apua Ukrainan jälleenrakennukseen. Kuva: Janne Lindroos / Yle
Kai Byman

Huhtikuussa 2022 ukrainalaisen kaupungin nimestä tuli synonyymi kauhulle. Butšan kaduilla makasi teloitettujen siviilien ruumiita. Joukkohaudoista paljastui satoja lisää.

Sotaa oli kestänyt reilun kuukauden ja sadat tuhannet ukrainalaiset olivat lähteneet pakoon Venäjän hyökkäystä. Myös monet Butšan asukkaat lähtivät. Pormestari Anatoli Fedoruk päätti jäädä, kun evakuointitoimet oli saatu suoritettua, vaikka omaiset, ystävät ja monet viranomaiset vaativat häntä lähtemään.

— Se oli aivan kamalaa. Venäläiset ovat nyt näyttäneet todelliset kasvonsa.

Miehet laskemassa arkkua hautaan, vasemmalla ortodoksipappi valkoisessa asussa. Paljon tuoreita ristejä ja avoimia hautoja.
Butšan joukkohaudoista kaivettuja ruumiita on haudattu uudelleen. Kuvassa näkyvä uudelleenhautaus on syyskuulta 2022. Kuva: Mykhaylo Palinchak / AOP

Fedoruk vieraili Suomessa viime viikon lopulla Ukrainan avustamiseen keskittyvän Zero Line Finland -yhdistyksen kutsumana. Hän tapasi vierailullaan erityisesti suomalaisen liikemaailman edustajia, mutta myös korkea-arvoisia poliittisia vallankäyttäjiä.

Anatoli Fedoruk, Butshan pormestari tapaa Suomen ympäristö- ja ilmastoministeri, Kai Mykkäsen.
Ukrainalaispormestari Anatoli Fedoruk tapasi Helsingissä mm. ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkäsen (kok). Kuva: Janne Lindroos / Yle

”Venäjä laitettava natsien tavoin vastuuseen”

Fedoruk on luotsannut Butšaa jo vuodesta 1998 lähtien. Hän vietti johtamassaan kaupungissa koko miehitysajan. 72 000 asukkaan Butša sijaitsee noin 30 kilometriä luoteeseen Ukrainan pääkaupungista Kiovasta.

Ylelle antamassaan haastattelussa Fedoruk vaatii koko läntistä maailmaa yhdistämään voimansa ja liittymään Putinin Venäjän vastaiseen rintamaan. Lisäksi hän edellyttää Venäjän asettamista vastuuseen kansainvälisen oikeuden edessä.

— Ukrainan alueella ei ole ainuttakaan kolkkaa, jota venäläisterroristit eivät olisi ottaneet tähtäimeensä. Minkä takia pitää summittaisesti tappaa tai vangita siviilejä, vanhukset ja lapset mukaan lukien?

Seuraavan videon sisältö voi järkyttää.

Pormestari Anatoli Fedoruk on esitellyt Butšan verilöylyn kauhuja lukuisille ulkomaisille poliitikoille. Video: Reuters.

Fedorukin mukaan tuhoutuneet rakennukset ja infrastruktuurin voi rakentaa uudelleen, mutta anteeksiantoa ei ole luvassa.

Butšan pormestari Anatoli Fedoruk ei aio antaa anteeksi raakuuksiin syyllistyneille venäläissotilaille.

Suomi antanut tukea jo lähes 2 miljardilla

Vierailunsa aikana Fedoruk halusi myös kiittää suomalaisia tuesta. Vaikka toipuminen on jo saatu hyvään vauhtiin, tulee kaikki tuki ja taloudellinen apu tarpeeseen, koska Venäjän hyökkäys on edelleen käynnissä, hän toteaa.

Vuoden 2022 helmikuun jälkeen Suomi on tukenut Ukrainaa lähes 2 miljardilla eurolla. Summasta 1,3 miljardia on sotilasapua.

Presidentti Zelenskyi ja Buchan pormestari Anatoliy Fedoruk sotilaiden ympäröimänä. Zelenzkyillä on luotiliivit ja vakava ilme.
Pormestari Fedoruk ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tutkivat Butšan tuhoja 4. huhtikuuta 2022. Kuva: ABACA / AOP

Humanitaarista apua ja kehitysyhteistyöhön liittyvää tukea on Suomesta Ukrainaan lähtenyt kaikkiaan noin 520 miljoonaa euroa, ulkoministeriöstä kerrotaan. Lisäksi Suomi on antanut Euroopan unionin kautta materiaaliapua yli 17 miljoonan euron arvosta.

Yksityiset suomalaislahjoittajat puolestaan ovat tukeneet Ukrainaa kolmen suurimman kansalaisjärjestön — SPR:n, Suomen Unicefin ja Kirkon ulkomaanavun — kautta yli 75 miljoonan euron kokonaispotilla.

Ukraina on perinteisesti ollut erittäin korruptoitunut maa. Fedorukin mukaan Ukraina on kuitenkin saavuttanut merkittäviä edistysaskelia ja maan korruptiosta puhuminen pelaa Venäjän pussiin.

— Venäjä tekee kaikkensa vakuuttaakseen koko maailman siitä, että Ukraina on tällä hetkellä läpeensä korruptoitunut maa. Pitää ymmärtää, että kyse on informaatiosodankäynnistä.

Anatoli Fedoruk, Butshan pormestari keskustelee puhelimessa Helsingin kadulla.
Butšan pormestari Anatoli Fedoruk vieraili nyt toista kertaa Suomessa. Ensimmäisestä visiitistä ehti kulua lähes 20 vuotta. Kuva: Janne Lindroos / Yle

Suomen talvisota innoittajana ja esimerkkinä

Fedorukin mukaan Suomen esimerkki talvisodassa oli yksi niistä syistä, jotka saivat hänet jäämään Venäjän miehittämään Butšaan.

— Vuosien 1939-1940 sodassa oli kyse Neuvostoliiton hyökkäyksestä Suomen kansaa vastaan. Se on kuin heijastus siitä, mitä Venäjä nyt tekee sodassa Ukrainaa vastaan.

Hän toteaa, että suomalaisten ei pidä ajatella, että Ukrainan sotaa käydään jossain siellä kaukana.

— On ymmärrettävä, että tätä sotaa käydään Euroopan itärajalla. Tänään ukrainalaiset eivät puolusta asein vain Ukrainaa, vaan koko Eurooppaa ja sivistynyttä maailmaa. Ei ole muuta vaihtoehtoa kuin luottaa Ukrainan asevoimiin.

Suosittelemme