SM-liigan toimitusjohtaja Mikko Pulkkinen, muun muassa jääkiekkoasiantuntijamme Topi Nättinen kritisoi, että Tarmo Reunasen yhden ottelun pelikiellolla ei ole vedetty rajoja. Korostatte toisaalta nollatoleranssia, mutta sitten voi käyttää syrjivää kieltä ja saada vain yhden ottelun pelikiellon. Miten vastaat tähän?
– SM-liiga haluaa tehdä selväksi sen, että meillä on nollatoleranssi epäurheilijamaisessa käytöksessä, kielenkäytössä ja syrjinnässä kaikissa muodoissaan. Kuten olen jo aikaisemmin sanonut, emme hyväksy tuollaista missään suhteessa. Tämän tapauksen osalta keskustelu jatkuu. Keskustelemme eri osapuolten kanssa.
Mistä aiotte keskustella jatkossa?
– Tietysti paljon puhuttaa ja ihmisiä kiinnostaa, mikä on sallittua ja mikä ei ole sallittua. Varmasti se vaatii lisää keskustelua. Uskon, että tässä yhteiskunnassa on kaikille selvää, miten toisia tulee kohdella.
– Jos ajattelemme eettistä ohjeistusta, siinä sanotaan, että kunnioitamme toisiamme kaukalossa ja sen ulkopuolella. Sekä kohtelemme toisiamme yhdenvertaisesti, emmekä syrji. Uskoisin, että tämä asia on hyvin selvä kaikille.
Missä menee raja, mikä on sallittua puhetta kaukalossa ja mikä ei?
– Meitä koskee tässä lajissa samat säännöt kuin yhteiskunnassa. Lajiliitotkin puhuvat toisten kunnioittamisesta kaukalossa ja sen ulkopuolella. Näin lukee meidänkin eettisissä ohjeissa. Asian pitäisi olla selvä.
Palataan vielä nollatoleranssi-sanaan. Mitä se käytännössä SM-liigassa tarkoittaa?
– Se, että syrjinnässä on meillä kaikissa muodoissaan nollatoleranssi. Emme hyväksy sen kaltaista toimintaa. Sen takia nyt varmasti tämä asia on noussut esille.
– Epäurheilijamaiseen käytökseen otetaan kantaa myös säännöissämme, jotka periytyvät Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n säännöistä. Ne on jalkautettu SM-liigaan. Sääntökirjan puitteissa tuomarit ovat toimineet ja antaneet tämän (Reunasen) tuomion.
Tietävätkö SM-liigan pelaajat, mitä voi sanoa ja mitä ei?
– Ei varmasti tarvitse tehdä listaa siitä, mitkä sanat ovat sallittuja ja mitkä kiellettyjä. Uskoisin, että maalaisjärjellä jokainen pystyy tekemään päätökset käyttämistään sanoista. Jos mennään kohtaan ”kunnioitamme toisiamme kaukalossa ja sen ulkopuolella”, pitäisin tätä selvänä asiana.
Ilta-Sanomat on uutisoinut lähteeseensä vedoten, että Reunanen on sanonut ”vitun hintti” KalPan pelaajalle. Miksi SM-liiga ei voinut kertoa, mitä Tarmo Reunanen sanoi?
– Emme ole aikaisemmissakaan tapauksissa julkaisseet sitä, mitä on sanottu sanasta sanaan. Täytyy muistaa, että meillä on itsenäisesti toimiva kurinpitodelegaatio.
– Kurinpitodelegaatio käsittelee kurinpitoon menevät asiat. Kurinpitodelegaatiosta tulee päätösasiakirja, jonka SM-liiga julkaisee sellaisenaan lisäämättä tai poistamatta siitä mitään.
Nyt tiedotus Reunasen rangaistuksen syistä vaikutti vähän epämääräiseltä. Miksi ei voinut esimerkiksi tiedottaa, että käytettiin rienaavaa termiä seksuaalivähemmistöstä?
– Sampo Liusjärvi on kurinpitodelegaation puheenjohtaja. Hän kirjoittaa ne julkaistavat päätökset. Kurinpitopäätös on asiakirja, joka menee tiedoksi asianosaisille ja myöhemmin sitten julkaistaan SM-liigan tiedotteessa. Ei SM-liiga puutu kurinpitopäätöksen sisältöön. Muutenhan kurinpitodelegaatio ei toimisi itsenäisesti.
Puhuit tuoreeltaan haastattelussamme perjantaina, että Reunasen tapaus tulee antamaan kuvan, miten vakavasti suhtaudutte tällaisiin asioihin. Reunaselle annettiin yhden ottelun pelikielto. Koetko edelleen, että yhden ottelun pelikielto osoittaa, kuinka vakavasti suhtaudutte syrjivään kieleen jääkiekkokaukalossa?
– Prosessi menee niin, että tuomarit antavat jäällä tuomion. Nyt oli kyse myös sellaisesta tapauksesta, joka meni kurinpitodelegaation käsittelyyn. He käsittelevät tapauksen ja julkaisevat siitä päätöksensä.
– On hyvin korkea kynnys itseltäni lähteä puuttumaan itsenäisen kurinpitodelegaation päätöksiin. Kuten jo alussa totesin, keskustelua jatketaan. Kurinpidon linjaukset tekee loppupeleissä SM-liigan hallitus.
Miten tuomarit on koulutettu reagoimaan tällaisiin Tarmo Reunasen kaltaisiin tapauksiin?
– Eettiset ohjeistukset koskevat kaikkia SM-liigan yhteisössä. Oli se tuomari, pelaaja, henkilökuntaa tai johtoa. Se on yksi asia.
– Toinen asia on sääntökirja. Sääntökirjan kohdassa ”epäurheilijamainen käytös” on alakohta, joka ottaa kantaa sanomisiin, elekieleen tai muuhun vastaavaan. Niiden ohjeiden varassa tuomarit toimivat ja tuomitsevat jäällä niin kuin tässäkin tapauksessa.
Onko tuomareille selvää, mitä kaukalossa voi sanoa ja mitä ei?
– Kyllä on. Meillä on erotuomarikouluttajia. Tuomarimme kokoontuvat säännöllisesti koulutustilaisuuksiin. Kun tapauksia tulee peleissä esille, niitä käsitellään, niistä otetaan opiksi ja jatketaan. Pidän sitä selvänä, että tuomareilla on selkeä ohjeistus, miten toimitaan.
Mainitsit useaan otteeseen tulevat keskustelut siitä, mikä on sallittua kaukalossa ja mikä ei. Miten ohjeistatte seuroja ja pelaajia jatkossa, mitä on sallittua puhua ja mikä ei?
– Kaksi asiaa. Toinen on eettisen ohjeistuksen perusta, mutta tulemme käymään myös keskustelua pelaajayhdistyksen ja muiden eri osapuolien kanssa. Katsomme, jos on tarpeellista muuttaa linjauksia.
– SM-liigan hallitukselle voidaan esittää linjausmuutoksia, jos sellaiset ovat tarpeen. Mutta, kuten sanottua, meillä on ollut näistä asioista hyvä keskustelu. Sellainen tulee myös olemaan vielä lähipäivinäkin. Uskoisin, että pystymme saamaan riittävän selvyyden, jos sellaista ei jo ole.
Reunasen käyttämästä termistä on puhuttu julkisuudessa niin, että tällainen puhe on yhä osa jääkiekon pukukoppeja. Mitä nollatoleranssista puhuva SM-liiga aikoo tehdä, jotta tällainen puhe ei olisi enää sallittua?
– Nyt on varmasti erilaisia käsityksiä, mikä on ollut sallittua. Yhteiskunta on muuttunut vuosien aikana. Elämme tämän päivän yhteiskunnan säännöillä.
– Näkisin tässä ihan samanlaisen kehityksen, mitä käydään muutenkin yhteiskunnassa, mikä on sallittua puhetta ja mikä ei ole. Ehkä juuri tämän takia tällaista keskustelua pitää jatkaa.
Miten pidätte huolta, että tällainen, teidänkin mielestänne SM-liigaan kuulumaton syrjivä puhe ei enää toistuisi jatkossa?
– SM-liigayhteisössä tullaan varmasti keskustelemaan eettisistä toimintaperiaatteista. Seurat, pelaajayhdistys. Kysymys on siitä, miten meidän eettiset toimintaperiaatteemme ovat jalkautuneet koko yhteisöön. Varmasti sitä keskustelua tarvitaan lisää.
Miten koet, että eettiset toimintaperiaatteet ovat jalkautuneet? Kun tapahtuu tällaista, ovatko periaatteet jalkautuneet hyvin?
– Päätös jalkauttaa ohjeita on jo vanha, viime talven ajalta. Olemme kesällä tähän valmistautuneet. Olemme sopineet yhteisesti, että ohjeet jalkautetaan seuroissa. Siellä on pelaajat ja muu henkilökunta. Uskon ja luotan, että seuroissa jalkautus tapahtuu. Se on paras tapa tavoittaa kaikki henkilöt niin, että kaikilla on samanlainen tietotaso.
Tarmo Reunanen kommentoi Länsi-Suomessa tapausta
Tarmo Reunanen ei ollut pelin jälkeen haastateltavissa, mutta pahoitteli sanojaan Lukon tiedotteessa. Maanantaina Reunanen antoi ensimmäisen haastattelunsa, kun hän kommentoi tapausta Länsi-Suomelle.
– Sanoin sanatarkasti ”painu vittuun, vitun Mestis-homo”, Reunanen kertoi Länsi-Suomelle.
– Painotus oli Mestis-sanalla. Olen äärimmäisen pahoillani, että menin käyttämään seksuaalivähemmistöön kohdistuvaa sanaa, joka voidaan varmasti kokea loukkaavaksi.
Reunanen löi ennen ulosajoaan KalPan Filip Westerlundia mailalla pohkeille ja ajautui myöhemmin sanailemaan Juuso Mäenpään kanssa.
– Pääsin antamaan pari taklausta ja oli maalinedusrähinää. Meni henkilökohtaisesti ylitse, Reunanen myöntää.
– Tässä samaisessa tilanteessa vastustajan puolustaja tuli ulkopuolelta ottamaan kontaktia ja toinen vastustajan pelaaja tuli kulmasta antamaan verbaliikkaa. Annoin itse hänelle verbaliikkaa.
Tuomarien kokoontumisen jälkeen Reunanen ohjattiin pukuhuoneeseen.
– Tuolla jäällä sanotaan pirun paljon asioita. Olen nuori, opin ja opettelen edelleen asioita, mutta minulle on opetettu, että kaikki, mitä sanotaan kaukalossa, jää kaukaloon, Reunanen painotti.
Päivitetty 26.9. kello 10.10. Lisätty Reunasen kommentit Länsi-Suomelle.