Hyppää sisältöön

Kaikki opiskelijat eivät ole tilanvaltaajien kanssa samaa mieltä – ”Jos menisin jotain sanomaan, minut lynkattaisiin aika nopeasti”

Yle kysyi opiskelijoilta, miksi he eivät osallistu käynnissä oleviin mielenosoituksiin. Vastaajat vetosivat esimerkiksi kiireeseen tai siihen, etteivät he koe kuuluvansa mielenosoittajien joukkoon.

Myös Tampereella opiskelijat ovat tänään osoittaneet mieltä hallituksen leikkauksia vastaan. Videolla ääneen pääsevät opiskelijat, jotka mielenosoituksiin eivät osallistu. Video: Linnea Pitkänen / Yle, Miika Soininen / Yle.
Linnea Pitkänen

Opiskelijoiden mielenilmaukset Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemia leikkauksia vastaan ovat jatkuneet tänään eri puolilla Suomea.

Sadat opiskelijat ovat vallanneet korkeakoulurakennuksia. Yle on seurannut kampusvaltausten kulkua koko maanantain ajan.

Kaikki opiskelijat eivät osallistu mielenosoituksiin.

Avoimessa yliopistossa opiskelevan Jari Järvenpään mielestä on hyvä, että opiskelijat nousevat vastarintaan. Siitä huolimatta hän ei itse aio osallistua mielenosoituksiin.

Kuva Tampereen yliopiston pihalta. Ovilla on kylttejä hallituksen leikkauksia vastaan.
Moni opiskelija kerääntyi tänään osoittamaan mieltä keskustakampukselle. Tampereen korkeakouluyhteisössä opiskelee noin 30 000 opiskelijaa. Kuva: Miika Soininen / Yle

Järvenpää kokee, etteivät hänen ajatuksensa kelpaa kaikille mielenosoittajille.

– En aio mennä. Minulla on sen verran monipuoliset näkemykset asiasta. Uskon, että jos menisin jotain sanomaan, minut lynkattaisiin aika nopeasti.

Järvenpää kertoo ymmärtävänsä oikeistopolitiikan ajatuksia. Hänestä leikkausten kanssa mennään tällä hetkellä liian pitkälle.

– Totta kai näen aika huolestuttavana suuntana, että opiskelijoilta otetaan koko ajan pois, jos otetaan huomioon kuinka paljon kulut kasvavat ihan yhteiskunnan tasolla.

Opiskelija Tatu Pajula (vas.) ja yliopisto-opettaja Soile Pfister (oik.)
Tampereen yliopiston yliopisto-opettaja Soile Pfister ja jatko-opiskelija Tatu Pajula eivät osallistuneet maanantaina yliopistolla järjestettyyn mielenosoitukseen. Kuva: Miika Soininen / Yle

Ei aikaa osallistua

Tampereen yliopiston yliopisto-opettaja Soile Pfister ja jatko-opiskelija Tatu Pajula istuivat keskustakampuksen kahvilassa maanantaina samalla, kun noin 80 ihmistä osoitti mieltä rakennuksen pääovien edessä.

Pfister ja Pajula pitävät mielenosoitusta aiheellisena.

– Kyllä näkisin, että mielenosoituksille on tilansa, kun ne on ilmoitettu etukäteen, Pfister pohtii.

Kumpikaan ei silti aio osallistua mielenosoitukseen. He vetoavat kiireisiin. Valmistautumisaikaa kalenterin raivaamiselle olisi tarvinnut enemmän.

Tampereen yliopistossa hallintotieteitä opiskeleva Vikke Mikkilä jakaa saman tunteen Pfisterin ja Pajulan kanssa. Työt ja opiskelut estävät mielenosoitukseen osallistumisen.

– Mutta on hyvä, että joillakin on halua osoittaa mieltä, Mikkilä toteaa.

Yliopisto-opiskelija Vikke Mikkilä
Tampereen yliopiston opiskelija Vikke Mikkilä tekee opiskelun ohella töitä. Kuva: Miika Soininen / Yle

Mikkilä kertoo, että voisi harkita mielenosoitukseen menemistä, jos aikaa olisi tarpeeksi. Monen mielenosoittajan tavoin hän on huolissaan opiskelijoiden taloudellisesta pärjäämisestä.

– Pitää itsekin miettiä, hakisiko parempia töitä tai tekisikö enemmän töitä. Tai pitääkö alkaa säästää, Mikkilä pohtii.

Ei tarvitse olla samaa mieltä

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkissa opiskeleva Alexandros Gallos vieraili maanantaina Tampereen ammattikorkeakoulussa opintojen takia.

Gallos kertoo huomanneensa aulassa olleen mielenosoituksen. Hän ei aikonut osallistua mielenosoitukseen, muttei myöskään paheksu muiden toimintaa.

Jokaisella on oikeus osoittaa mieltä, Gallos toteaa.

– Mutta minun ei tarvitse olla heidän kanssaan samaa mieltä, hän jatkaa.

Kuvassa ammattikorkeakouluopiskelija Alexandros Gallos
Alexandros Galloksen mielestä jokaisella on oikeus osoittaa mieltä. Kuva: Miika Soininen / Yle

Gallos kertoo ymmärtävänsä suunniteltuja leikkauksia. Hän pitää reiluna, että jokainen kiristää omaa kulutustaan, kun valtion taloustilanne on heikko.

Gallos nostaa esille sen, että leikkauksista huolimatta opiskelijoiden tulorajaa on nostettu viime vuosina. Hän pitää hyvänä, että opiskelijoiden on mahdollista tehdä enemmän töitä ilman, että menettää tukia.

Mielenosoitukset jatkuvat Tampereen ammattikorkeakoulussa keskiviikkoon asti. Tampereen yliopiston mielenosoitukset jatkuvat järjestäjien mukaan ennalta määräämättömän ajan.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida aihetta 26.9. kello 23:een asti.

Suosittelemme