Hyppää sisältöön

Jätätkö osallistumatta työpaikkasi työtaistelutoimiin? Kerro miksi, teemme juttua

Ammattiyhdistysliike osoittaa tällä viikolla ja lähitulevaisuudessa mieltään hallituksen kaavailemia työelämämuutoksia vastaan. Etsimme henkilöitä, jotka eivät halua osallistua toimiin työpaikallaan.

Myyjän käsi lepää kassahihnalla.
Työskenteletkö sinä paikassa, jossa ollaan tulevina viikkoina osoittamassa mieltä, mutta et aio osallistua? Entä kuinka kollegat siihen suhtautuvat? Etsimme haastateltavia. Kuvituskuva. Kuva: Mimmi Nietula / Yle
Eelis Bjurström

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö (SAK) ja sen liitot julistivat tälle ja tuleville viikoille työtaistelutoimia, joilla ne pyrkivät vaikuttamaan pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallituksen kaavailemiin työelämämuutoksiin.

Ammattiyhdistysliike pitää Orpon hallituksen suunnittelemia uudistuksia huonoina. Siksi ay-liike pyrkii tempauksillaan osoittamaan, ettei se hyväksy tällaisia muutoksia.

Työtaistelutoimiin, kuten esimerkiksi ulosmarsseihin, työnseisauksiin ja mielenosoituksiin, ei ole kuitenkaan pakko osallistua – vaikka kuuluisi liittoon. Töihin saa siis mennä, vaikka tulisi lakkokin.

Usein työpaikalla on kuitenkin esimerkiksi lakkovahteja, jotka pyrkivät vaikuttamaan siihen, etteivät työntekijät tekisi töitä, vaikkeivät voikaan sitä kieltää. Erottaminen liitosta on mahdollista, mutta työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen ei usko sen olevan yleistä.

Työskenteletkö sinä paikassa, jossa ollaan tulevina viikkoina osoittamassa mieltä, mutta et aio osallistua? Entä kuinka kollegat siihen suhtautuvat?

Etsimme haastateltavia alla olevalla lomakkeella. Tiedot ovat luottamuksellisia, mutta jätäthän yhteystietosi, jotta voimme olla yhteydessä mahdollista haastattelua varten.

Suosittelemme