Hyppää sisältöön

Helsingin pormestari Juhana Vartiainen kiistää Ylelle rikosepäilyt: ”Minä olin se, joka soitti poliisit paikalle”

Rikosepäily liittyy Pohjola-Norden-kansalaisjärjestön toimintaan. Poliisi on tutkinut järjestöön liittyvää rikosepäilyä vuodesta 2021 asti.

Juhana Vartiainen (kok.)
Helsingin pormestari Juhana Vartiainen (kok.) haastattelussa 18. huhtikuuta. Kuva: Antti Kolppo / Yle
Laura Kangas,
Mikko Sauli
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin pormestari Juhana Vartiaista (kok.) epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä.

Asiasta uutisoi ensin Hufvudstadsbladet (HBL). Rikosepäily liittyy Pohjola-Norden-kansalaisjärjestön toimintaan. Järjestö edistää pohjoismaista yhteistyötä Suomessa, ja Vartiainen on toiminut järjestön hallituksen puheenjohtajana.

Vartiainen ei ole omasta mielestään laiminlyönyt valvontaa eikä velvollisuuksiaan.

– Päinvastoin. Kun tieto näistä väärinkäytöksistä tuli, reagoin heti. Kutsuin hallituksen koolle, vaihdoimme toiminnanjohtajan ja tilasimme selvityksen, joka johti rikosilmoitukseen ja viime kädessä tähän tutkintaan. Voisi sanoa, että minä olin se, joka soitti poliisit paikalle, Vartiainen sanoo Ylelle.

Helsingin poliisi on aiemmin kertonut tutkineensa heinäkuusta 2021 asti tapausta, jossa Pohjola-Norden-yhdistyksen entistä pääsihteeriä Michael Oksasta epäillään lukuisista rikoksista. Epäillyt rikokset tapahtuivat vuosina 2015–2021.

Pohjola-Norden ja sen tukisäätiö epäilevät Oksasen kavaltaneen varoja hallitsemalleen pankkitilille, josta hän olisi siirtänyt ne edelleen omille tileilleen. Oksanen irtisanoutui tehtävästään toukokuussa 2021.

Vartiainen on HBL:n mukaan yksi viidestä tapauksen rikosepäillystä.

Poliisi on kertonut tiedotteessa, että epäiltyjen epäillään laiminlyöneen talouden ja hallinnon valvontaan liittyviä tehtäviään.

Juhana Vartiainen vahvistaa Ylelle olleensa poliisin kuultavana asiasta. Kysymykseen siitä, onko syy hänen edeltäjissään, hän vastaa:

– Voin sanoa vain sen, että nämä asiattomat järjestelyt olivat tietääkseni alkaneet jo ennen minun puheenjohtajakauttani.

Helsingin kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Maarit Vierunen kertoo olleensa tietoinen asiasta, mutta kuulleensa rikosepäilystä vasta tänään maanantaina. Valtuustoryhmässä tilanne ei hänen mukaansa ole aiheuttanut suurempaa kuohuntaa.

– Emme ole keskustelleet tästä. Meillä on valtuustoryhmän kokous keskiviikkona, niin siellä ehkä keskustelemme.

Helsingin poliisi tiedotti viime viikolla Pohjola-Norden-yhdistyksen asiamiestä koskevien epäilyjen siirtyvän syyteharkintaan.

Samassa yhteydessä poliisi totesi, että myös useita yhdistyksen ja säätiön vastuuhenkilöitä epäillään luottamusaseman väärinkäytöstä. Myös tämä asia on siirretty syyteharkintaan.

Suosittelemme