Hyppää sisältöön

Kaikki laiton ei ole rikollisuutta – poliisi jätti tutkimatta tapauksen, jossa 30 potilaan tiedot joutuivat vääriin käsiin

Etelä-Karjalan hyvinvointialue kertoi kesällä uskovansa, että sen asiakas- ja potilastietoja saattaa olla luvattomasti ulkopuolisen henkilön hallussa. Poliisi ei aloita tapauksessa esitutkintaa.

Etelä-Karjalan keskussairaala
Poliisi ei aloita tutkintaa tapauksessa, jossa asiakas- ja potilastietoja epäillään olevan ulkopuolisen henkilön hallussa. Arkistokuva Etelä-Karjalan keskussairaalan pääsisäänkäynniltä. Kuva: Petri Kivimäki / Yle
Riitta Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Poliisi ei aloita esitutkintaa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen epäilemässä tietoturvaloukkauksessa.

Jopa 30 henkilön potilastiedot päätyivät ulkopuolisen henkilön haltuun kesällä 2022 Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten työntekijän kautta. Eksote pyysi tuolloin asiakirjat itselleen hävitettäväksi. Asiakirjoja hallussaan pitänyt henkilö ilmoitti tuolloin itse hävittäneensä asiakirjat.

Hyvinvointialue kertoi kesällä 2023 uskovansa, että sen asiakas- ja potilastietoja saattaa edelleen olla luvattomasti ulkopuolisen henkilön hallussa.

Hyvinvointialue teki asiasta tutkintapyynnön poliisille. Kaakkois-Suomen poliisin mukaan asia ei täytä minkään rikoksen tunnusmerkistöä.

Yksityishenkilö ei tee rikosta

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Saku Tielisen mukaan lähin tapaukseen soveltuva rikosnimike voisi olla salassapitorikos. Tähän tapaukseen rikoksen tunnusmerkistö ei kuitenkaan käy, sillä kyseessä on yksityishenkilö.

Virkamiesten kohdalla salassapidettävän tiedon käyttäminen toisen vahingoksi on rangaistavaa, mutta yksityishenkilöiden kohdalla näin ei ole. Sitä ei salassapitorikoksen tunnusmerkistössä erikseen mainita, Tielinen kertoo.

Asia oli Tielisen mukaan tulkinnanvarainen, joten poliisi konsultoi tapauksessa myös syyttäjää.

– Tietysti tilanteena kuulostaa erikoiselta, että voiko yksityishenkilö pitää hallussaan viranomaisen salaisia asiakirjoja luvattomasti syyllistymättä rikokseen. Näin se valitettavasti on, että kaikki laiton ei välttämättä ole rikollista.

Etelä-Karjalan hyvinvointialue voi tässä tilanteessa vain vedota henkilöön ja pyytää, ettei hän levitä hallussaan olevia potilastietoja.

– Käytännössä tämän enempää keinoja ei ole meilläkään. Henkilö on kertonut, ettei hänellä näitä potilastietoja ole enää hallussaan. Tämän todenmukaisuuttakaan emme kykene tarkistamaan, kertoo hyvinvointialueen johtaja Sally Leskinen.

Potilastietojen tarkastelu edelleen poliisitutkinnassa

Kaakkois-Suomen poliisi tutkii edelleen tapausta, jossa Etelä-Karjalan hyvinvointialueen työntekijän epäillään katselleen potilastietoja ilman lainmukaista perustetta.

Tielisen mukaan tapaukset kytkeytyvät toisiinsa. Hän ei kuitenkaan vahvista sitä, luovuttiko tutkinnan alla oleva hyvinvointialueen työntekijä paperit ulkopuoliselle henkilölle.

Juttuun täydennetty tapahtumien taustoja 26.9.2023 kello 13.52.

Lisätty hyvinvointialueen johtajan kommentti 26.9.2023 kello 16.41.

Suosittelemme