Hyppää sisältöön

Rovaniemen valtuustolle aloite syrjimättömyyden edistämisestä – kokoomus, perussuomalaiset ja keskusta eivät halunneet mukaan

Aloitetta perustellaan hallituksen rasismin vastaisella tiedonannolla, jonka mukaan hallitus haluaa sitouttaa koko yhteiskunnan yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseen.

Kuvassa rovaniemen kaupungintalon valtuustosali.
Rovaniemen kaupunginvaltuustolle jätettävässä aloitteessa esitetään, että Rovaniemi laatii asiakirjan, jossa kuvataan selkeä ja systemaattinen malli, miten syrjintään puututaan. Kuva: Vesa-Pekka Hiltunen / Yle
Jarno Tiihonen

Rovaniemen valtuustolle jätettiin maanantaina aloite aidosti kansainvälisen ja syrjimättömän kaupungin edistämiseksi.

Aloitteen ovat allekirjoittaneet vihreiden, kristillisdemokraattien, Rovaniemen muutoksen, SDP:n ja vasemmistoliiton valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Vihreiden Miikka Keränen kertoo, että aloitteesta pyrittiin tekemään sellainen, johon kaikki valtuustoryhmät olisivat voineet tulla mukaan.

Keräsen mukaan perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan ryhmien puheenjohtajat eivät kuitenkaan halunneet vaikuttaa aloitteen sisältöön eivätkä allekirjoittaa sitä.

– Mielestäni tämä on kaikille yhteinen asia. Jostain syystä muiden valtuustoryhmien puheenjohtajat eivät halunneet vaikuttaa aloitteen sisältöön eivätkä halunneet allekirjoittaa sitä, Keränen sanoo.

Toiset eivät nähneet lisäarvoa, koska asiat on jo huomioitu

Aloitetta perustellaan hallituksen rasismin vastaisella tiedonannolla, jonka mukaan hallitus haluaa sitouttaa koko suomalaisen yhteiskunnan yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja syrjimättömyyden edistämiseen.

Keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Riku Tapio perustelee päätöstä olla lähtemättä aloitteeseen mukaan sillä, että aloitteessa esitetyt asiat ovat jo osa Rovaniemen kaupunkistrategiaa.

– Yksittäiset keskustan valtuutetut voivat toki allekirjoittaa aloitteen, hän sanoo.

Samoilla linjoilla on perussuomalaisten valtuustoryhmän puheenjohtaja Tuomas Koskiniemi.

– En näe aloitteella olevan lisäarvoa, koska nämä asiat ovat jo mukana hallintosäännössä ja kaupunkistrategiassa, hän sanoo.

Työntekijöille ja luottamushenkilöille koulutusta

Keränen kertoo, että aloitteen tekemisen laittoi liikkeelle vihreiden valtuustoryhmä.

Aloitteessa esitetään, että Rovaniemi laatii asiakirjan, jossa kuvataan selkeä ja systemaattinen malli, miten syrjintään puututaan.

– Asiakirjassa tulee tuoda ilmi myös muut mahdolliset toimenpiteet, joihin kaupunki ryhtyy yhdenvertaisuuden ja syrjimättömyyden edistämiseksi sekä rasismin vähentämiseksi, aloitteessa kirjoitetaan.

Aloitteen mukaan toimenpiteisiin voi kuulua esimerkiksi koulutuksen hankkiminen kaupungin työntekijöille ja luottamushenkilöille.

Lisää Lapin uutisia kootusti verkkosivultamme.

Suosittelemme