Hyppää sisältöön

Pitkään valmisteltu asetus toisi turkiseläinten häkkeihin lisää tilaa ja virikkeitä – etenee ministeriössä ehkä ensi keväänä

Turkistarhojen bioturvallisuutta koskevat vaatimukset pitää hyväksyä ennen kuin asetus turkiseläinten hyvinvoinnista saadaan maaliin. Turkiseläimille voidaan tulevaisuudessa rakentaa kaksikerroksisia häkkejä.

Sinikettu turkistarhan häkissä.
Turkiseläinten hyvinvointiin etsitään kohennusta samalla kun eduskunnan käsittelyyn on menossa aloite turkistarhauksen kieltämisestä. Arkistokuva. Kuva: Janne Järvinen / Yle
Ari Vihanta

Turkistarhojen toimintaa säädellään ensi vuonna kahdella uudella säädöspaketilla.

Kiirellisimpänä maa- ja metsätalousministeriössä edistetään tilojen bioturvallisuutta parantavia määräyksiä. Niiden on määrä parantaa turkiseläinten suojausta vielä ennen ensi kevään lintujen muuttoaikaa niin, että kontaktit lintujen ja turkiseläinten välillä vältettäisiin.

Lintuinfluenssa on päässyt leviämään turkistarhoilla, kun linnut ovat hakeneet ravintoa niiltä. Osassa tarhoista linnut pääsevät edelleen esimerkiksi lentämään sisälle keskikäytävään.

Lisää: Turkistarhoille suunnitteilla uusia velvoitteita: tavoitteena estää lintujen pääsy tarhoihin

Ehkä ensi keväänä?

Lintuinfluenssan puhkeaminen voimistutti keskustelua turkistarhauksen tulevaisuudesta. Tarhauksen kieltämistä vaatinut kansalaisaloite keräsi pikavauhtia yli 100 000 allekirjoitusta ja etenee eduskuntaan.

Samaan aikaan turkiseläinten elinoloja pyritään parantamaan erillisellä asetuksella, jota on valmisteltu jo vuodesta 2013 lähtien eli usean hallituskauden ajan.

Viime hallituskaudella hyväksytty eläinten hyvinvointilaki ei antanut vastausta kysymykseen turkiseläinten hyvinvoinnista, vaan siitä jäätiin odottamaan erillistä asetusta.

Kun silloinen maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) esitteli lakiluonnoksen syyskuussa 2022, uumoili hän turkisasetusta vielä samalle vaalikaudelle. Aika kuitenkin loppui kesken.

– Olin ylioptimistinen, että se olisi minun aikanani ehditty tehdä. Laki hyväksyttiin eduskunnassa vasta viimeisillä istuntoviikoilla ennen vaaleja. Toivon että asetus nyt saataisiin. Se olisi tarpeellinen niin toimialan kuin eläinten hyvinvoinnin kannalta yleisesti, sanoo Kurvinen.

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayahin (kd.) erityisavustaja Marjo Anttoora arvioi, että turkiseläinten hyvinvointia koskeva asetus voidaan antaa alkukeväästä 2024, mutta täsmällistä aikataulua ei voida vielä antaa.

Ennen asetuksen antamista siitä tehdään vaikutusarviointi ja luonnos käy lausuntokierroksella. Asetuksesta käydään keskustelua muun muassa turkisalan kanssa.

Lisää tilaa ja virikkeitä

Ensimmäinen turkiseläinasetuksen luonnos valmisteltiin Anttooran mukaan jo vuosina 2014–15 kokoontuneessa työryhmässä, mutta lausuntokierrokselle se ei koskaan edennyt.

Valmistelua jatkettiin 2018 ja lausuntoa muokattiin kuulemisten perusteella, mutta tämäkään luonnos ei edennyt lausuntokierrokselle.

– Asetukseen ei ole tulossa isoja muutoksia siitä, miten sitä on aiemmin luonnosteltu, mutta sen sisältöä ei ole käyty vielä nykyisen ministerin kanssa läpi. Lisäksi on tarkasteltava, miten otetaan täsmällisesti huomioon tämä uusi eläinten hyvinvointilaki, joka tulee voimaan vuoden vaihteessa, kertoo erityisavustaja Marjo Anttoora.

Uudessa asetusluonnoksessa ehdotetaan muun muassa eläinten virikkeiden ja elintilan monimuotoisuuden lisäämistä.

– Häkkeihin on tarkoitus lisätä tilaa, joka mahdollistaa häkkitilan monimuotoisemman käytön ja monipuolisemman rakentamisen eli voidaan esimerkiksi tehdä kaksikerroksinen häkki. Sinne on tarkoitus lisätä myös häkkitilan virikkeellisyyteen koskevia vaatimuksia, kertoo ministeriön erityisasiantuntija Susanna Ahlström.

Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmaan on kirjattu, että hallitus tunnistaa turkistalouden tärkeyden ja erityishaasteet sekä turkisalan laatujärjestelmää kehitetään yhdessä toimialan kanssa.

Suosittelemme