Ukrainalaisten betonityöntekijöiden työstä Tampereella maksanut eteläsuomalainen rakennusalan yritys toimi vastoin tilaajavastuulakia. Näin arvioi Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja.
Työsuojelutarkastaja esittää, että avi määrää Sulkavuoren jätevedenpuhdistamon työmaalla toimineelle yritykselle korotetun laiminlyöntimaksun. Mahdollisen maksun suuruus selviää myöhemmin.
Ukrainalaisten asemaa puhdistamotyömaalla koskeva tarkastuskertomus valmistui viime perjantaina.
Avin toimenpiteet kohdistuvat työn tilaajaan eli Sulkavuoressa alihankkijana toimineeseen yritykseen, koska kyse on tilaajavastuulain mukaisesta tarkastuksesta.
Tampereen Sulkavuoressa rakennetaan kuuden Pirkanmaan alueen kunnan ja kaupungin yhteistä jätevedenpuhdistamoa.
Työntekijöiden sosiaaliturva oli puutteellinen
Avin tarkastaja katsoo, että Sulkavuoressa työskennelleet ukrainalaiset eivät olleet kevytyrittäjiä vaan vuokratyöntekijöitä.
Sekä työn tilaaja että ukrainalaiset Suomeen välittänyt latvialainen yritys ovat aiemmin sanoneet, että ukrainalaiset työskentelivät puhdistamotyömaalla kevytyrittäjinä.
Tarkastaja sanoo myös, että koska latvialainen yritys vastoin lakia piti ukrainalaisia kevytyrittäjinä, se ei hoitanut heidän sosiaaliturvaansa, kuten se työntekijöiden osalta pitäisi hoitaa. Tarkastajalle ei ole toimitettu näyttöä siitä, että ukrainalaisilla olisi ollut työntekijän eläke- ja tapaturmavakuutusta.
Ukrainalaisille maksettiin laskutusyrityksen kautta
Ukrainalaisten tapaus tuli julkisuuteen viime tammikuussa. Silloin Rakennusliitto tiedotti, että Sulkavuoren työmaalla työskentelevät ukrainalaiset olisivat joutuneet törkeän hyväksikäytön uhreiksi. Liiton mukaan ukrainalaiset saivat työstä selvästi liian alhaista palkkaa.
Ukrainalaiset saivat maksun työstään suomalaisen laskutuspalveluyrityksen kautta. Laskutusyritys sanoi huolehtineensa kevytyrittäjinä toimineiden ukrainalaisten vakuutusturva- ja eläkeasiat.
Ukrainalaiset Suomeen välittänyt latvialainen yritys taas maksoi esimerkiksi ukrainalaisten majoituksen, työmatkat Tampereella ja työkalut.
Latvialainen yritys kiisti hyväksikäytön. Yritys syytti, että Rakennusliitto oli pilannut yrityksen maineen julkaisemalla osittain virheellisiä tietoja ukrainalaisten tilanteesta Sulkavuoren työmaalla.
Tarkastaja pitää tarkastusta harvinaisena
Aluehallintoviraston työsuojelutarkastaja Anssi Lilja pitää tarkastusta poikkeuksellisena. Lilja arvioi, että työsuojeluviranomaiset saavat harvoin osoitettua sen, että kevytyrittäjinä kohdellut henkilöt ovatkin oikeasti työntekijöitä.
– Näitä peitellään niin vahvasti. Jos ei kukaan puhu, miten asioiden laita oikeasti on, sitä on todella vaikea todentaa, Lilja sanoo.
Tarkastuksen mukaan ukrainalaiset olivat vuokratyöntekijöitä eivätkä kevytyrittäjiä muun muassa siksi, että heidän työnsä tilannut yritys johti heitä, antoi heille työohjeet ja määräsi työtehtävät sekä valvoi heidän työnsä suorittamista ja vastasi heidän työnsä laadusta.
Lain mukaan keskeinen työsuhteen tunnusmerkki on työskentely työnantajan johdon ja valvonnan alaisena.
Tarkastuksen mukaan yritys johti ukrainalaisia samaan tapaan kuin latvialaisia vuokratyöntekijöitä, joita sama latvialainen yritys oli välittänyt. Latvialaisten vuokratyöntekijöiden sopimusten ehdoista avin tarkastaja ei löytänyt huomautettavaa.
Yle haastatteli neljää Sulkavuoressa työskennellyttä ukrainalaista helmikuun alkupuolella. Yhdelle heistä oli selvinnyt vasta kuukauden työskentelyn jälkeen, että hän onkin kevytyrittäjä eikä työsuhteessa.
Kolme muuta haastateltavaa sanoivat, että he tiesivät kevytyrittäjyydestä alusta asti ja sanoivat sen sopineen heille.
Sulkavuoren työmaan pääurakoitsija kielsi kevytyrittäjyyden työmaalla helmikuun alussa. Liki kolmasosa noin 30 ukrainalaisesta jatkoi työmaalla työntekijöinä.