Hyppää sisältöön

Tässä on Helmareiden uusi tähti – Katariina Kosola, 22, sai Ruotsissa huippusiirron ja harvinaisen sopimuksen

Katariina Kosola kuuluu Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen nouseviin tähtipelaajiin. Kosola teki äskettäin kolmen vuoden sopimuksen Ruotsin kärkiseuroihin kuuluvan Häckenin kanssa.

Katariina Kosola kuvassa
Katariina Kosola oli liekeissä Suomen 4–0-voitossa Slovakiasta. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press
Matti Lehtisaari,
Hinni Hirvonen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue kohtaa Romanian tiistaina pelattavassa Kansojen liigan ottelussa. TV2:n ja Yle Areenan suorat lähetykset Bukarestista alkavat kello 18.45.

Helmarit avasi Kansojen liigan taistonsa tyylillä. Suomi hurjasteli viime perjantaina Turussa hulppeaan 4–0-voittoon Slovakiasta. Yksi joukkueen uusista vastuunkantajista on 22-vuotias Katariina Kosola, joka iski kamppailussa kaksi maalia.

Kosola on päässyt oivaan lentoon Ruotsin viheriöillä.

– Onnistunut vuosi. Viime vuosi oli vähän vaikea, mutta nyt olen palannut omalle tasolleni. Tällä hetkellä pelaaminen tuntuu hyvältä. Kentällä näkyy nyt, että on tullut onnistumisia, Kosola sanoo.

Kosola pelaa nyt toista kauttaan Ruotsin pääsarjassa. Peliesitykset Örebrossa herättivät kiinnostuksen Damallsvenskanin kärkiseuroihin kuuluvassa Häckenissä, joka hankki suomalaisen elokuun lopussa.

– Häcken on Ruotsin mittapuulla huippujoukkue. Arki on ollut todella ammattimaista. On vaatinut totuttelua, kun on paljon uutta. Mutta olosuhteet ovat hienot, olen viihtynyt, Kosola kertoo tyytyväisenä.

– Joukkueessa on useita Ruotsin maajoukkueen pelaajia. Laadukkaita harjoituksia, käytännössä normityöpäiviä, heti aamukahdeksasta alkaen, Kosola kuvailee.

Uusi ympäristö vaatii aina totuttelua.

– Ottaa aikaa päästä sisään uuteen joukkueeseen ja varsinkin nyt kesken kauden. Mutta olen heti päässyt pelaamaan paljon ja saanut luottamusta valmennukselta, Kosola sanoo.

Kolmen vuoden sopimus tuo turvaa

Häcken kamppailee tiukasti Ruotsin mestaruudesta. Kosolan sopimus on kolmivuotinen, mikä on naisten jalkapallossa vielä harvinaista.

– Pidempi sopimus tuo turvaa, kun voi suunnitella jalkapallon ulkopuolistakin elämää, Kosola miettii.

Pitkä sopimus kielii siitä, että Häcken näkee Kosolassa kosolti jälleenmyyntiarvoa. Hämeenlinnalaislähtöisen pelaajan tavoitteet ovatkin vielä suuremmissa sarjoissa.

– Tavoitteeni olisi pelata jossakin huippusarjassa Euroopassa. Ei ole ehkä mitään erityistä suosikkiseuraa, pienenä fanitin FC Barcelonaa. Englannissa on hyviä seuroja, joita seuraan, Kosola listaa.

Suomi lähtee tiistain Romania-otteluun selvänä suosikkina. Helmarit on Kansainvälisen jalkapalloliiton rankingissa 28. sijalla ja Romania 39. sijalla. Helmikuussa pelatussa Kyproksen harjoitusturnauksessa Suomi nuiji Romanian 4–0.

– Olemme ennakkosuosikkeja. Meidän pitää olla vahvoja peruspelaamisessa ja määrittää pelin tempoa. Näin pystymme luomaan maalipaikkoja ja viimeistelemään maaleja, Kosola ennakoi.

Ahtinen ja Peltonen sivussa

Helmareiden kokoonpanosta puuttuvat tiistain ottelussa Tiia Peltonen sekä lihaskireydestä kärsivä Olga Ahtinen.

Romania taipui Kansojen liigan avausottelussaan Kroatialle 1–2. Päävalmentaja Marko Saloranta uskoo, että Suomella on jäljellä enemmän energiaa.

– Romania oli todella kovilla Kroatian kanssa, siinä kamppailtiin loppuun asti. Uskon, että heillä voi olla kiirettä palautumisen kanssa, Saloranta arvioi.

Näin Suomi jyräsi 4–0-voittoon Slovakiasta.

Suosittelemme