Hyppää sisältöön

Pojat jyräsivät tytöt alakoulujen urheilukilpailussa – Helsingin kaupunki kertoo, miksi se järjesti sukupuolineutraalit kisat

Helsingin kaupunki perustelee sukupuolineutraaleja urheilukisoja sillä, ettei tyttöjen ja poikien jakamiselle eri sarjoihin ole tutkimusten mukaan biologisia perusteluita.

Nuori tyttö hyppäämässä korkeutta. Etualalla sininen patja ja taustalla sinisenä hohtava taivas.
Yleisurheilukisat ovat kolmannet sukupuolineutraalit urheilukisat, jotka ruotsinkielisille alakouluille on järjestetty. Arkistokuva ei liity tapaukseen. Kuva: Marjut Suomi / Yle
Laura Kangas,
Venla Rakkola
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin ruotsinkielisisten alakoulujen kesken pidettiin sukupuolineutraalit yleisurheilukisat kuun alussa. Nyt kisojen tulokset herättävät hämmennystä ja paheksuntaa.

Kisoissa oli jaossa 60 mitalia. Niistä tytöt voittivat ainoastaan 16. Yhteensä 18 kultamitalista tytöt saivat neljä. Kilpailuista uutisoi ensimmäisenä Hufvudstadsbladet (HBL).

Helsingin Maunulassa sijaitsevan Månsas lågstadieskolanin liikunnanopettaja Niclas Krook sanoo HBL:n haastattelussa pitäneensä ratkaisua ”kauheana”.

– Vanhempana ajattelen, että on röyhkeää, että minun tyttärelläni on pienempi mahdollisuus saada mitali, koska hän kilpailee poikia vastaan, Krook kertoo HBL:n uutisessa.

Krook pitää sukupuolineutraaleja kisoja tyttöjen kannalta lannistavina ja epämotivoivina ja pelkää, että kisoihin osallistuneiden tyttöjen liikuntakipinä ei enää jatkossa syty.

Tapaus on kirvoittanut useita kommentteja ja keskusteluja myös sosiaalisessa mediassa. Kansanedustaja Pekka Aittakumpu (kesk.) kuvailee kisoja ”melkoiseksi älynväläykseksi”.

– Miksi lasten ja nuorten ei anneta kasvaa ja harrastaa rauhassa, vaan heitä häiritään tieteenvastaisella sukupuolineutraali-ideologialla, Aittakumpu kirjoittaa viestipalvelu X:ssä.

Myös kokoomuksen riveissä on herännyt kritiikkiä kisoja kohtaan.

– Erityisesti tytöt ja naiset häviävät aina, kun biologiset faktat korvataan woke-feministisen kultin uskontunnustuksilla, kirjoittaa kansanedustaja Tere Sammallahti (kok.).

Sukupuolineutraalit luistelukisat on jo haudattu

Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan pedagogisen asiantuntijan Sabina Lumivirran mukaan kisat järjestettiin koulujen toiveesta sekä siksi, että tutkimusten mukaan ei ole biologisia perusteluita sille, että tytöt ja pojat jaetaan eri sarjoihin.

– Tutkimusten mukaan lasten erot tässä iässä eivät todennäköisesti johdu biologiasta, vaan kasvatuksesta. Myös oppilaat, jotka eivät koe kuuluvansa binääriseen sukupuolijakaumaan kokisivat, että tällaiset kisat ovat inklusiivisia, Lumivirta sanoo Ylelle.

Yleisurheilukisat ovat kolmannet sukupuolineutraalit urheilukisat, jotka ruotsinkielisille alakouluille on järjestetty. Talvella ja keväällä järjestettiin myös sukupuolineutraalit luistelu- ja viestikilpailut.

Lumivirran mukaan oppilaat ovat tähän mennessä vaikuttaneet pääosin tyytyväisiltä yleisurheilukisoihin.

– Huoltajilla ja joillakin opettajilla on ollut huolta siitä, että tytöt eivät pärjäisi yhtä hyvin poikia vastaan.

Luistelukilpailuissa pojat pärjäsivät huomattavasti tyttöjä paremmin, eikä niitä järjestetä enää sukupuolineutraalisti.

Hyvääkin palautetta on tullut: esimerkiksi pienemmät koulut ovat voineet osallistua viestikisoihin suuremmalla oppilasmäärällä kuin normaalisti.

Sukupuolineutraalien urheilukisojen tulevaisuus on toistaiseksi auki. Varsinkin oppilaiden mielipiteet ovat Lumivirran mukaan tärkeässä asemassa.

– Liikunta on todella tärkeää, ja haluamme, että kisat motivoivat oppilaita sukupuolesta riippumatta.

Urheiluvaikuttaja Jarmo Hakanen kertoo Urheiluhullut-podcastissa näkemyksensä siitä, miten lapset saadaan innostumaan yleisurheilusta. Jakso on julkaistu 15. toukokuuta.

Seuratyön legenda Jarmo Hakanen kertoo, miten lapset saadaan innostumaan yleisurheilusta

Keskustelun kommentointi on suljettu ilmoitettua aiemmin moderoinnin ruuhkautumisen takia.

Suosittelemme