Hyppää sisältöön

Karhu Basket valmistautui poikkeuksellisesti armottomaan Mestarien liigan karsintaan Turkissa – ”Vatsatautijutut ovat aina mahdollisia”

Kauhajoen Karhu Basket kohtaa tiistaina Turkin Antalyassa pelattavassa koripallon Mestarien liigan karsintaturnauksessa israelilaisen Ness Zionan. Lohkovaiheeseen vaaditaan kolme voittoa.

Janne Koskimies valmentaa Kauhajoen Karhu Basketia.
Karhu Basketin pitkäaikaisen valmentaja Janne Koskimiehen aikakausi Kauhajoella alkoi syksyllä 2017. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press
Timo Uusitalo

Karhu Basket saapui Antalyaan vasta klo 21 aikoihin maanantai-iltana ennen tiistaina klo 16.30 alkavaa koripallon Mestarien liigan karsintaturnauksen ottelua, jossa vastaan asettuu Ironi Ness Ziona B.C.

– Halusimme harjoitella sunnuntaina kunnolla Suomessa ja saimme vielä tiistaiaamuksi treeniajan kello yhdeksäksi. Turkkiin kun tulee, niin vatsatautijutut ovat aina mahdollisia. Sen takia tehtiin päätös, että tullaan vasta peliä edeltävänä iltana tänne, päävalmentaja Janne Koskimies selvitti Yle Urheilulle poikkeuksellista suunnitelmaa.

Mikäli Karhu Basket voittaa israelilaisseuran, niin vastaan asettuu seuraavassa vaiheessa joko Lassi Tuovin ex-seura, ranskalainen SIG Strasbourg tai liettualainen BC Jonava. Tämän otteluparin voittaja etenee vielä lohkopaikan ratkaisevaan karsintaturnauksen finaaliin. Vastus siis senkun kovenee joka kierroksella.

Karhu Basketin valmentaja linjasi, että joukkueella on kaikki paukut tiistain kamppailussa, josta se hakee ilman muuta voittoa. Vasta sen jälkeen katsotaan tarvittaessa asioita eteenpäin.

– Aina pitää uskoa oman joukkueen mahdollisuuksiin. Olimme jo muutama vuosi takaperin yhden haamuheiton päässä lohkovaiheesta. Nämä ovat kuitenkin yhdestä pelistä poikki. Kun kyse ei ole ottelusarjasta, niin silloin altavastaajan asetelmatkin paranevat.

Raastava karsinta – vain kolmelle paikka lohkovaiheeseen

Mestarien liigan karsintoihin osallistuvista 24 tasokkaasta joukkueesta vain kolme parasta raivaa tiensä lohkovaiheeseen. Suomalaisseuralle tehtävä on liki mahdoton, varsinkin kun karsintaturnaus pelataan syyskuussa hyvissä ajoin ennen sarjojen alkua.

– Erittäin kova tie on päästä karsintaväylän kautta lohkovaiheeseen. Karsinnan puolivälierät, välierät ja finaalit pelataan nekin aina yhdestä tappiosta kotimatkalle -pelitavalla.

Koskimiestä lämmittää kuitenkin formaatissa se, että karsintoihin osallistuvat joukkueet saavat paikan FIBA Europe Cupiin, jossa Karhu Basket pelasi viime kaudella itsensä sensaatiomaisesti aina välieriin saakka.

Yleisö mylvii Korisliigan finaalissa Kauhajoki–Seagulls 13.5.2023.
Kauhajoella odotetaan innokkaasti myös tällä kaudella euro-otteluita. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

– Tärkeää on, että pääsemme joka tapauksessa pelaamaan europelejä. Karhu Basketin tavoite on ollut kehittyä seuraksi, joka osallistuu joka vuosi europeleihin.

Koskimies muistutti, että kun Karhu Basket osallistui viime vuonna vasta ensimmäisenä vuonna FIBA Europe Cupiin, niin odotukset eivät olleet kenelläkään aluksi, että suomalaisjoukkue menee välieriin asti.

– Tämä antoi meille hyvää kuvaa siitä, että ne asiat, mitä olemme pyrkineet rakentamaan jo ihan pelillisestikin, niin voimme niillä samoilla asioilla kilpailla Euroopan kentillä, kunhan me kehitymme niissä asioissa.

Israelilaisjoukkueista hyviä muistoja

Vastustajaseura Ironi Ness Ziona B.C. on varsin kokenut miehistö. Karhu Basketilla on hyvät muistot israelialaisjoukkueista, sillä viime kaudella eurokentillä kaatui Hapoel Haifa kahdesti.

– Viime kaudella minusta tuntui, että meidän tietyt pelilliset asiat tulivat israelilaiselle joukkueelle vähän yllätyksenä, koska heidän sarjassa tuskin on yhtään meidän kaltaista ryhmää. Toivotaan, että samat asiat purisivat jälleen, Koskimies totesi.

Kauhajokisten uudistuneella joukkueella pääpaino on ollut kauden alla luonnollisesti omassa tekemisessä. Jotain vastustajasta tiedetään kuitenkin ennakkoon.

– Vastustajalla on 195-senttisiä ja vahvarakenteisia takamiehiä. Kaksikko ajaa melko voimakkaasti korin alle. Fyysisyydessä meidän pitää ainakin pärjätä. Heillä on hyvin rakennettu joukkue, jolla löytyy osaamista eri osa-alueille - myös heittovoiman osalta, Koskimies opasti.

Paletti hakusessa – vain kaksi rotaatiopelajaa jäljellä

Karhu Basketin miehistön vaihtuvuus on ollut suurta, sillä viime kauden joukkueesta jäljellä on vain kaksi edelliskauden rotaatiopelaajaa; laituri Joona Hakamaa ja takamies Eero Innamaa.

– Muutoksia on tullut paljon joukkueeseen ja se on nuorentunut paljon. Varmasti tällä joukkueella haetaan vielä sitä palettia, varsinkin kun Henri Kantonen lähti vasta alle viikko sitten joukkueesta ja siirtyi Liettuaan pelaamaan. Kaikki ei ole mennyt käsikirjoituksen mukaan, kauden alla on ollut paljon muutoksia, Koskimies myönsi.

Valmentaja muistuttaa, ettei Karhu Basket ole voittanut tällä joukkueella vielä yhtään mitään. Hän pitää lähtötilannetta kuitenkin kaikille hyvin innostavana.

– Pitää olla realisti sen suhteen, ettei joukkuepeli voi olla tässä vaiheessa siinä kuosissa, mitä valmentajana haluaisi. Valmentaja jatkaa aina omassa päässään siitä, mihin on jäänyt viime keväänä. Uuden joukkueen kanssa se ei mene ihan niin. Silloin pitää palata perusasioihin ja aloittaa rakentaminen uudestaan.

Henri Kantonen 5.10.2022 Korisliigan ottelussa Karhu Basket vastaan Salon Vilpas.
Viime kauden Karhu Basketin joukkueesta Henri Kantonen (edessä) ja Daniel Dolenc (takana) pelaavat nyt Liettuan pääsarjajoukkue Mazeikiaissa. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Takamiesosasto nyt Eaddyn ja Palmin harteilla

Viime kauden Karhu Basketin johtavasta takamiestriosta Cameron Jones lopetti. Kantonen ja Severi Kaukiainen ovat siirtyneet ulkomaille ja jättäneet ison aukon joukkueen takakentälle.

– Kolme meidän takakentän ”tukipelaaja” on lähtenyt. Varmasti meidän hyökkäyspelimme avainjuttu on nyt se, että mistä me löydämme pelaajia, jotka pystyvät luomaan korintekopaikkoja muille. Tässä meidän pitää onnistua ja samaan aikaan pitää pallosta huolta, sanoi Koskimies ja viittasi pallonmenetyksiin, joita tuli liikaa harjoituspeleissä.

Katseet kohdistuvat Karhu Basketin ryhmässä nyt ennen muuta ykkös- ja kakkospaikkaa pelaaviin amerikkaiseen Tahj Eaddyyn ja Susijengin Topias Palmiin.

Kauhajoen urheiluylpeys hakee Kantosen yllättävän siirtymisen myötä vielä yhtä takamiestä joukkueeseen. Joku koripalloromantikko voisi haaveilla vaikka vielä ilman seuraa olevan Edon Maxhunin värväämisestä.

– Ei ole ollut mitään keskusteluja Edon Maxhunin tulosta Kauhajoelle. Jos kysytään Korisliigan joukkueelta, että ottaisitko Susijengissä pelaavan takamiehen joukkueeseesi, niin en usko, että yksikään valmentaja sanoisi, ettei ottaisi, päätti Koskimies utelut.

Suosittelemme