Hyppää sisältöön

Pormestari Minna Arve: ”Turun raitiotietä ei rakenneta ilman valtion tukea”

Arve kertoo olevansa helpottunut SDP:n tuen jatkumisesta raitiotiehankkeessa.

Minna Arve esittelee raitiotien yleissuunnitelmaa.
Pormestari Minna Arve esitteli raitiotien yleissuunnitelmaa medialle toukokuussa 2023. Kuva: Kamal Afarin / Yle
Eino Kossila

Turun pormestari Minna Arve myöntää olevansa helpottunut SDP:n päätöksestä asettua raitiotien taakse. SDP:n kunnallisjärjestön edustajat päättivät sunnuntai-iltana äänin 33–22 puoltaa raitiotien suunnittelun jatkamista.

– SDP:n edustajisto ja valtuustoryhmä ovat jo pari vuotta sitten päättäneet pormestariohjelmaan lähtemisestä. Käsittääkseni he halusivat nyt katsoa olivatko he edelleen samaa mieltä, Arve toteaa.

Raitiotietä vastustavat demarit vetosivat sunnuntain kokouksessa muun muassa siihen, että valtiolta saatava tuki on suuri kysymysmerkki. Arven mukaan raitiotietä ei rakenneta ilman valtion 30 prosentin osuutta.

– Koko ajan on ollut lähtökohtana, että valtion osuus tulee tähän, kuten kaikkiin Suomessa toteutettaviin raitiotiehankkeisiin. Se on yhtenä kriteerinä lopullisen investoinnin päättämisessä, Arve sanoo.

– Mielestäni valtionvarainministeriön kommentti oli asiallinen. He totesivat ongelmana olevan se, että Turku ei ole riittävästi suunnitellut kaupungin kasvua raitiotiekaupungiksi ja tähän kiinnitetään huomiota toteutussuunnittelussa, hän jatkaa.

Kartta raitiotien linjauksesta Varissuolta keskustan kautta satamaan.
Raitiotien yleissuunnitelmassa linjattu reitti. Kuva: Kimmo Gustafsson / Yle

Raitiotiehankkeen yleissuunnitelma on hyväksyttävänä Turun kaupunginhallituksessa ensi viikolla. Suunnitelman hyväksyminen tarkoittaa, että hankkeessa siirrytään toteutussuunnitteluvaiheeseen.

Toteutussuunnittelussa laaditaan yksityiskohtaiset suunnitelmat siitä, mitä kaikkea raitiotien rakentaminen Turkuun vaatii. Se sisältää myös kaavoituksen valmistelua, eli kaupungin kasvun painottamista raitiotien varrelle.

Raitiotien suunnittelu yleissuunnittelun kautta toteutussuunnitteluun vie hanketta lähemmäs vuonna 2025 tapahtuvaa lopullista päätöstä siitä, rakennetaanko raitiotie Turkuun vai ei.

Suosittelemme