Hyppää sisältöön

Veikkausliigapaikan säilyttäminen on seurojen olemassaololle nyt elintärkeää – ”Vaikea leikata mistään muusta kuin pelaajaryhmästä”

Mediasopimus ja Uefan solidaarisuusraha ovat tuoneet Veikkausliigan joukkueille lisää rahaa. Putoaminen Ykköseen olisi seuroille taloudellisesti vakava paikka.

IFK Mariehamnin pelaajat juhlivat.
IFK Mariehamn on pelannut 19 vuotta yhtäjaksoisesti pääsarjassa. Kuva: All Over Press / Juha Tamminen
Samu Saatsi,
Sakari Lund,
Mats Ahlnäs

Useammalla jalkapallon Veikkausliigan joukkueella on edessään satojen tuhansien eurojen kysymys: Kuinka säilyttää pääsarjapaikka ensi kaudeksikin?

Molemmissa Veikkausliigan loppusarjoissa käydään taistelua tuhansien eurojen poteista. Kun ylemmässä loppusarjassa taistellaan pääsystä rahaa kotiinpäin tuoviin Euroopan cup-turnauksien karsintapeleihin, alemmassa loppusarjassa pelataan jopa seurojen olemassaolosta.

Veikkausliigan seuroilla on nykyisin käytössään enemmän rahaa kuin aiemmin. Tästä on kiittäminen sekä sarjan tänä vuonna voimaantullutta mediasopimusta että Euroopan jalkapalloliitto Uefan jakamaa solidaarisuusrahaa. Nämä molemmat ovat kasvaneet selkeästi entisestä.

Ilta-Sanomien ennen kauden alkua tekemän selvityksen mukaan jokainen Veikkausliiga-seura saa käytännössä puoli miljoonaa vain sarjaan osallistumisesta. Mediasopimus Sanoma-konsernin kanssa nousi IS:n kertoman mukaan kolmeen miljoonaan euroon. Samalla Veikkausliigan kansainväliset tv-oikeudet myytiin erikseen eteenpäin. Niiden arvo kasvoi noin kahteen miljoonaan.

Viiden miljoonan euron pottia ei ole tarjolla jaettavaksi alemmilla sarjatasoilla. Siispä voidaan kysyä, kuinka elintärkeää sarjapaikan säilyttäminen on nyt putoamistaistelua käyville pääsarjaseuroille?

”Se olisi uskomattoman vaikea tilanne”

Tällä hetkellä kamppailu putoamisen välttämiseksi käy kuumana. Suoran putoajan paikalla Veikkausliigassa on IFK Mariehamn, joka jahtaa kahden pisteen päässä karsijan paikalla olevaa Kotkan KTP:ta. Kotkalaisten kiikarissa puolestaan on neljän pisteen päässä oleva Tampereen Ilves ja viiden pisteen päässä lymyilevä Valkeakosken Haka.

Ahvenanmaalla kausi on ollut hankala. IFK valui sarjajumboksi runkosarjassa. Se voitti ainoastaan kolme kamppailua 22 runkosarjapelistä. Päävalmentajana kauden aloittanut Daniel Norrmen sai potkut elokuun lopulla. Hänen tilalleen noussut Jimmy Wargh on luotsannut saarelaiset alemmassa loppusarjassa kahden pelin aikana yhteen voittoon.

IFK Mariehamn mot HJK 2023.
IFK Mariehamn on Veikkausliigassa viimeisenä. Kuva: All Over Press

IFK Mariehamn on ollut liigassa yhtäjaksoisesti 19 vuotta, pitempään ovat olleet vain HJK ja Inter. Toimitusjohtaja Peter Mattsson ei ole halunnut vielä edes ajatella putoamista.

– Menettäisimme niin paljon tuloja, ja kustannuksista on vaikea ottaa pois. Meillä on vain kolme henkilöä töissä kansliassa, joten on vaikea leikata mistään muusta kuin pelaajaryhmästä, ja meillä on jo nyt liigan pienin pelaajabudjetti. Se olisi uskomattoman vaikea tilanne. En löydä edes oikeita sanoja kuvailemaan sitä, Mattsson sanoo.

– Tv-sopimus on tuonut kaikille lisää rahaa, mikä on todella positiivista. Mutta putoaville joukkueille pudotus on suurempi, mitä voi hallita taloudellisesti. Jos olen rehellinen, ero liigan ja Ykkösen välillä on liian suuri.

Ilves ja IFK Mariehamn tänään vastakkain

Myös Tampereen Ilveksen toimitusjohtaja Risto Niklas-Salminen korostaa säilymisen tärkeyttä.

– Taloudellinen arvo on merkityksellinen. Säilyminen on iso asia muille seuroille, mutta myös Ilvekselle. Tavoite on, että säilytään. Sopimukset ovat kasvaneet, joten on selvää, että se jollain tavalla kumuloituu ja säilymisen merkitys on kasvanut.

Niklas-Salminen ei kuitenkaan pitäisi mahdollista putoamista katastrofina.

– Ilves on yhteisöllinen seura, yli 6 000 pelaajaa ja sisäisessä verkossa yli 20 000 ihmistä, joten putoaminen ei olisi maailmanloppu. Pystymme sen asian kanssa elämään, mutta se vaatisi totta kai kovia korjaustoimenpiteitä ja kustannussäästöjä kaudelle 2024. Mutta toiminnan päättymistä tai tällaista en näe Ilveksen kohdalla mahdollisuutena.

Ilves juhlii Sebit James Ngorin johtomaalia ottelussa Ilvestä vastaan.
Ilves kohtaa tänään IFK Mariehamnin. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Ilveskin on vaihtanut päävalmentajaa kauden aikana. Elokuussa Toni Kallio sai lähteä ja Joni Lehtonen otti päävalmentajan tehtävät.

Ilves ja IFK Mariehamn kohtaavat tänään keskiviikkona. Ottelussa on siis todella isot panokset.

Kotkassa vihreävalkoisten selkein panostus putoamiskamppailussa on ollut myös valmentajan vaihto. Jussi Leppälahti aloitti joukkueineen kauden mainiosti ja sai jatkosopimuksen heinäkuussa. Vajaat neljä viikkoa myöhemmin, päivää ennen kollega Norrmenia, KTP vapautti Leppälahden tehtävistään. Kokenut Juha Malinen on luotsannut KTP:ta neljässä kamppailussa. Kaikki niistä ovat päättyneet tappioon.

KTP kommentoi putoamiskamppailuun liittyviä asioita lyhyesti tekstiviestillä. Seuran toimitusjohtaja Tomi Tolsa toteaa, että säilyminen on jokaisen nousijajoukkueen ja varmasti muidenkin joukkueiden tavoite numero yksi.

Suosittelemme