Hyppää sisältöön

Tästä tolpasta tuli baarille niin iso ongelma, että nyt kaikki rakastavat sitä

Tampereen Hervannassa sijaitseva Varjobaari tunnetaan massiivisesta lavanäkymää peittävästä tolpastaan. Tolppaa ei kuitenkaan kirota, vaan sitä tervehditään, halataan ja jopa kumarretaan.

Hervantalaisessa baarissa näköeste on saavuttanut kulttisuosion. Toimittaja Valtteri Kujansuu selittää, mistä ilmiössä on kyse. Videon editointi: Jani Aarnio / Yle, livekuva keikalta: Sami Valtonen, kansikuva: Teemu Nordlund & Tajuttomat Livet.
Valtteri Kujansuu
Avaa Yle-sovelluksessa

Alussa tolppaa kirottiin. Mietittiin, voisiko siitä hankkiutua eroon, onhan se pahasti tiellä ja häiritsee esiintymisiä.

Kävi ilmi, ettei sen poistaminen turvallisesti ole mahdollista. Tolppa jäi, ja vuosien kuluessa se nousi kulttisuosioon. Nyt kävijät huomioivat tamperelaisen Varjobaarin tolpan nyökäten, tervehdyksellä tai yhteiskuvalla.

Hervantalaisessa Varjobaarissa monet kerrat eri bändien kanssa esiintynyt Santtu ”King Aleister” Kainulainen muistaa ensikohtaamisen tolpan kanssa.

Yleisössä seisoneen Kainulaisen ensimmäinen reaktio oli inho: eihän tästä edes näe mitään! Kun hän vaihtoi paikkaa, tuli tunne, että tolpan eri puolilla oli menossa eri keikat.

– Esiintyjänä taas tuntuu, että siellä on kaksi yleisöä: toinen tolpan vasemmalla, toinen oikealla puolella.

Muusikko Santtu Kainulainen Varjobaari-ravintolassa Tampereen Hervannassa 28.9.2023.
Viimeksi Henget-yhtyeensä kanssa Varjobaarissa esiintynyt Santtu ”King Aleister” ja tolppa. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Varjobaariin myös useita keikkatapahtumia järjestänyt ja bändejä niihin buukannut Kainulainen sanoo, ettei etenkään aluksi Varjobaaria tiennyt moni muualta tuleva. Sen sijaan ”tolppabaari” soitti monille kelloja.

– Tolppa on alkanut elää omaa elämäänsä, baarin omistaja Olli-Matti Kankaanpää luonnehtii.

Tolppa saa kunnioitusta ja halauksia

Betonisia tolppia on ravintolassa monta. Vain yksi niistä on lavan keskellä, ja siinä sitä ei voi olla näkemättä.

Tolppa onnistuu olemaan merkittävästi tiellä keikkoja katsoessa.

Varjobaari-niminen ravintola ja keikkapaikka Tampereen Hervannassa 28.9.2023.
Varjobaarin lauteille on kavunnut 15 vuoden aikana tuhansia bändejä ja niitä katsomaan tuhansia ihmisiä. Keikkatarjontaa on paljon metallimusiikin saralta. Nykyään ravintola vetää noin 150 ihmistä kerrallaan. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Tolppaa ei kuitenkaan enää kirota, vaan sitä kunnioitetaan, halataan ja jopa kumarretaan. Santtu Kainulaisen tapana on käydä nostamassa malja tolpalle.

– Tolpasta on tullut hauska juttu, josta voi vääntää vitsiä, summaa Kankaanpää.

Varjobaarissa esiintyneet bändit kuvauttavat itseään tolpan kanssa. Yleisön kuvissa rajaus tehdään tarkoituksella niin, että tolppa on esiintyjän edessä.

– Ei tarvitse edes yrittää, joku siellä tolpan takana on aina kumminkin, murjaisee esiintyjän, keikkajärjestäjän ja yleisönedustajan roolissa Varjobaarin tunteva Pekko Vilpola.

Näille kuville on myös oma suljettu ryhmänsä Facebookissa, vuodesta 2015 asti toiminut Varjobaarin tolppa.

Hervannan Varjobaari ja sen lavanäkymää rajoittava tolppa. Lukijan kuva.
Laulusolistista varjobaarilaisittain oikeaoppisesti otettu kuva. Kuva: Lukijan kuva

Tolpan suojeluksessa

Tolppa on jotain pysyvää, johon moni esiintyjä on voinut epävarmoina hetkinään nojata.

Kuvat kertovat, että eräällä King Satan -yhtyeen keikalla tolppa näytteli kriittistä roolia.

– Takavuosina tykkäsin juoda enemmän viskiä. Tuolla keikalla tolppa oli kova fyysinen sekä henkinen tuki. Se esti päätymiseni yleisön joukkoon, Kainulainen sanoo.

Ravintoloitsija Olli-Matti Kankaanpää Varjobaarissa Tampereen Hervannassa 28.9.2023.
Olli-Matti Kankaanpää sanoo, ettei ravintolalla ole ollut aktiivista roolia tolppa-ilmiön tapauksessa. Esimerkiksi Facebook-ryhmä on syntynyt spontaanisti asiakkaiden ja yhtyeiden vaikutuksesta. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Pekko Vilpola muistaa tolpan suojanneen myös bändejä yleisöltä.

– Kerran kun olin katsomassa keikkaa, alkoi vanhempi rouva heitellä kauppakassiensa sisältöä lavalle. Tolppa suojasi rumpalia pakastehernepussien ja leipäpakettien osumilta. Onneksi portsari sai rouvan kiinni juuri kun heittovuorossa oli tomaattisäilykepurkki.

Uusi vai vanha tolppa?

Varjobaaria on laajennettu vuonna 2017. Vaikka remontissa esiintymislavaa siirrettiin taaksepäin, tolppaongelma ei hävinnyt minnekään.

Nyt tolppia on kaksi: alkuperäinen jäi remontissa yleisötilan puolelle, ja uusi on lavan pielessä.

Uudistus on aiheuttanut leikkimielisiä koulukuntakiistoja. Kankaanpää sanoo, että vanhemmat kävijät osaavat kunnioittaa myös alkuperäistä tolppaa, kun taas uudemmat tulijat noteeraavat useammin uuden.

Varjobaari-niminen ravintola ja keikkapaikka Tampereen Hervannassa 28.9.2023.
Monella muullakin keikkapaikalla on tolppia näköesteenä. Tampereen Tulliklubin ja Yo-talon näköesteistä ei ole kuitenkaan syntynyt vastaavaa ilmiötä kuin Varjobaarissa. Kuvassa oleva valkoinen tolppa on alkuperäisen lavan edessä ollut tolppa. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Santtu Kainulaisen tuntemukset tolppien tuplaantumisesta ovat kahtalaiset.

Uusi tolppa ei ole sen helpompi esimerkiksi keikkojen kuvaamisen kannalta, mutta toisaalta hänestä on tärkeää, että ”tolppamytologia” sai jatkua baarin muodonmuutoksesta huolimatta.

Kainulainen pitää ravintoloitsijan ratkaisua olla puuttumatta tolppakeskusteluun hyvänä ratkaisuna.

– Hienoa, että baarikin on osannut nauraa tälle. Minun mielestäni tämä on klassinen heikkoudesta hyve -tapaus.

Herättääkö tällainen näköeste ärsytystä vai kunnioitusta? Oletko törmännyt vastaaviin erikoisuuksiin muissa keikkapaikoissa? Voit kommentoida juttua 1. lokakuuta kello 23:een saakka.

Suosittelemme