Hyppää sisältöön

Kamila Valijevan dopingtapaus eteni jälleen – Venäjä hyväksyi isoisän sydänlääkkeet, Wada ei niellyt tarinaa ruokailuvälineistä

Pekingin olympiakisojen aikana myrskyn silmään joutunut venäläisluistelija Kamila Valijeva odottaa lopullista tuomiota dopingtapauksestaan. Nyt asian käsittely on edennyt jo urheilun välitystuomioistuimen CAS:n käsittelyyn.

Konståkaren Kamila Valijeva efter sin friåkning i OS i Peking 2022.
Kamila Valijeva oli 15-vuotias, kun hän luisteli Pekingin olympiajäillä. Kaikki päättyi kisoissa kyyneliin. Kuva: EPA-EFE
STT Urheilu

Venäläisen taitoluistelijan Kamila Valijevan vaiherikas dopingtapaus on vihdoin edennyt urheilun välitystuomioistuimen CAS:n käsittelyyn. Maailman antidopingtoimisto Wada ja Kansainvälinen luisteluliitto ISU valittivat tapauksesta CAS:iin, kun Venäjän antidopingtoimisto Rusada päätti alkuvuodesta olla rankaisematta Valijevaa.

Valijevan dopingnäytteestä paljastui urheilussa kielletyn sydänlääkkeen käyttö joulukuussa 2021, mutta tapausta ei ehditty käsitellä ennen Pekingin olympialaisia.

Valijeva sai osallistua CAS:n luvalla Pekingin kisoihin helmikuussa 2022. Hän saavutti kisoissa kultamitalin joukkuekilpailussa ja sijoittui naisten yksinluistelussa neljänneksi. Valituksessa Wada vaatii Valijevalle neljän vuoden kilpailukieltoa ja tulosten mitätöimistä positiivisen dopingnäytteen ottopäivästä 25. joulukuuta 2021 eteenpäin.

Rusada arvioi Valijevan positiivisen dopingnäytteen vahingoksi. Se katsoi, ettei urheilija ”tehnyt virhettä tai osoittanut huolimattomuutta”. Wadan näkemyksen mukaan Valijeva on rikkonut urheilun dopingsääntöjä.

– Wada on vedonnut CAS:iin urheilijoiden oikeudenmukaisuuden ja puhtaan urheilun vuoksi, Wadan tiedottaja kommentoi tapausta ja arvioi Rusadan päätöksen virheeksi.

Nykyisin 17-vuotias Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen 15-vuotiaana.

Venyminen ärsyttää vastustajia

Taitoluistelija Kamila Valijeva Vladimir Putinin vieraana Kremlissä huhtikuussa 2022.
Valijeva esiintyi lehdistön edessä vieraillessaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin luona Kremlissä huhtikuussa 2022. Kuva: Getty Images

CAS:n kolme tuomaria käsittelee Valijevan tapausta suljetuin ovin. Kolmikko kuulee asiantuntijoita ja todistajia videoyhteyden avulla.

Valijevan tapauksen pitkäksi venähtänyt käsittely on ärsyttänyt Pekingin kisojen joukkuekilpailussa venäläisille hävinneitä vastustajia. Venäjän olympiakomitean joukkue voitti kilpailun ennen Yhdysvaltain, Japanin ja Kanadan joukkueita.

– Maailman antidopingjärjestelmä on pettänyt urheilijat, Yhdysvaltain joukkueessa luistellut Vincent Zhou arvosteli tilannetta maanantaina.

Valijevan tapaus sai jo tuoreeltaan valtavasti huomiota, vaikka Wadan säännöt suojelevat alle 16-vuotiaita urheilijoita. Sääntöä oli luonnollisesti vaikea noudattaa, kun kyse oli olympialaisista ja taitoluistelun tähtiurheilijasta.

Kohua pönkittivät myös venäläisten urheilijoiden aiemmat dopingtapaukset, joiden takia Venäjän urheilijat kilpailivat Pekingin kisoissa ilman kansallisia tunnuksia.

Valijevan tapauksen seurauksensa ISU nostaa ensi vuonna taitoluistelun aikuisten kisojen alaikärajan 15:stä 17:ään vuoteen urheilijoiden ”fyysisen ja henkisen terveyden sekä tunne-elämän” varjelemiseksi.

Selityksenä jäämät ruokailuvälineistä

Kamila Valijeva pyyhkii otsaansa.
Kamila Valijeva voitti vain 15-vuotiaana Pekingissä joukkuekilpailussa olympiakultaa ja oli yksinluistelussa neljäs. Nyt aiemmat kultamitali ja sijoitus ovat vaakalaudalla 2021 tulleen dopingkäryn vuoksi. Kuva: Getty Images

Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen Venäjän mestaruuskilpailuissa 25. joulukuuta 2021. Näytteestä paljastui jäämiä sydänvaivoihin käytettävästä trimetatsidiinistä.

Valijeva on selittänyt käryä isoisänsä lääkkeillä, joiden jäämiä hän olisi saanut kehoonsa ruokailuvälineistä.

CAS on aiemmin katsonut kaksi trimetatsidiinistä aiheutunutta dopingkäryä vahingoiksi. Aineen urheilusuoritusta parantava vaikutus on arvioitu useissa yhteyksissä kyseenalaiseksi muun muassa aineen monien sivuvaikutusten kuten pahoinvoinnin vuoksi.

CAS ei ole ilmoittanut, milloin se antaa päätöksensä Valijevan tapauksen tiistaina alkaneesta käsittelystä.

Suosittelemme