Hyppää sisältöön

Suomalaisen tiilitehtaan vastaisku Venäjän hyökkäykselle – aikoo korvata suositun venäläisen tulitiilen

Lujien tulitiilien saatavuus huolettaa muurausalalla. Suomalainen tiilitehdas kehitti kotimaisen vastineen venäläiselle tulitiilelle. Kierrätysmateriaalista valmistettu suomalaistuote tulee markkinoille syksyn aikana.

Muurari Sami Toivanen muuraa pönttöuunin sisustaa.
Tulitiiliä tarvitaan varaavan tulisijan sisäosan ja tulipesän muurauksessa. Sen täytyy kestää hyvin kuumuutta. Arkistokuva. Kuva: Niko Mannonen / Yle
Riina Mäentausta

Luja ja halpa.

Sellainen on monen muurausalan ammattilaisen mielestä venäläinen tulitiili, jota Suomessa käytettiin laajasti varaavien tulisijojen sisusosien muuraamiseen ennen Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainaan.

Kun talouspakotteet astuivat voimaan, tiilien tuonti Venäjältä Suomeen loppui.

Kuumuutta kestäviä tulitiiliä tarvitaan edelleen takkojen ja uunien sisusten ja runkojen muuraukseen.

Esimerkiksi pieksämäkeläinen muurari Samu Toivanen on etsinyt laadukkaita tulitiiliä muun muassa Etelä- ja Keski-Euroopasta, mutta ei ole toistaiseksi ollut tyytyväinen laatuun.

– Venäläiset tulitiilet olivat tiiviitä ja läpeensä ehjiä, uusissa tuontitiilissä on hyvin paljon ollut esimerkiksi hiushalkeamia. Itse en ole ollut hirveän vakuuttunut niiden laadusta, Toivanen sanoo.

Kun Venäjä helmikuussa 2022 hyökkäsi Ukrainaan, Toivanen osti pari kuorma-autollista venäläisiä tulitiiliä varastoon. Niitä on vielä jäljellä, mutta tulevaisuudessa tilanne on löydettävä korvaava tuote.

Toivanen on harkinnut jopa oman maahantuonnin aloittamista. Yksi varteenotettava vaihtoehto voisi löytyä Italiasta.

Tiilimurskasta kuumuutta kestävä tiili tulipesään

Samalla kun venäläisen tulitiilen tuonti loppui, kasvoi varaavien tulisijojen kysyntä Suomessa ja Keski-Euroopassa voimakkaasti.

Tilanne aiheutti päänvaivaa muun muassa Seppälän Tiilelle, joka valmistaa Tiileri-tulisijoja. Sen kohdalla Ukrainan sodan laajeneminen johti uuden tuotteen kehittämiseen.

– Yli vuoden ajan olemme tehneet erilaisia seoksia ja tehneet testejä, jotta saadaan kotimainen, kuumuutta kestävä lämpötiili tulipesään ja takanrunkoon. Nyt tuote on valmis, kertoo toimitusjohtaja Jari Seppälä Seppälän Tiili -yrityksestä Tarvasjoelta Varsinais-Suomesta.

Kuumutta kestävä tiili on tehty pääasiassa kierrätysmateriaalista. Noin 85 prosenttia tiilestä on tuotannon ohessa syntynyttä sivutuotetta, eli tiilimurskaa.

Lämpötiili on tavallista tiiltä tiheämpi, jotta se kestää hyvin tulta.

Ensimmäiset lämpötiilet tulevat myyntiin noin kuukauden kuluttua.

Kumpi sitten on kovempi, venäläinen vai suomalainen tulitiili?

– Raaka-ainepohja on toki erilainen. Tulenkestävät ainesosat ovat kuitenkin suurin piirtein samoja kuin niissä venäläisissä, Seppälä sanoo.

Tuotteen lanseeraamisen kynnyksellä toimitusjohtaja on luottavainen.

– Kokonaisuutta ajatellen tämä oli ehkä hyväkin sysäys valmistaa oma tuote ja varmistaa sillä tavoin tulitiilien saatavuus.

Voit keskustella aiheesta 28.9. klo 23.00 saakka.

Suosittelemme