Hyppää sisältöön

Pienellä joukolla suomalaisia on käytössään maksukortti, jonka rahoja on lähes mahdotonta varastaa – jokainen voi saada sellaisen helposti

Virtuaaliset maksukortit ovat vielä harvojen käytössä, mutta niissä on monia etuja perinteiseen fyysiseen maksukorttiin nähden.

Näin luodaan Revolut-mobiilipankin virtuaalimaksukortti.
Noora Takamäki

Oletko sinä jo törmännyt täysin virtuaalisiin maksukortteihin?

Nimensä mukaisesti virtuaalikortti toimii puhelimen sovelluksella. Tavallisella virtuaalikortilla voi tehdä ostoksia lähimaksulla ja verkkokaupoissa. Kertakäyttöistä voi käyttää vain verkko-ostoksiin.

IT-alalla työskentelevä Virpi Tuohisto on käyttänyt virtuaalisia maksukortteja sekä kertakäyttöisiä virtuaalikortteja jo vuosien ajan. Ne ovat tuoneet mielenrauhaa omilla nettiostoksilla ja hänen kouluikäisten lastensa sovelluskaupoilla.

– Joissakin ulkomaisissa verkkokaupoissa on tuntunut kivalta, että voin käyttää tuhottavaa korttia, Tuohisto kertoo.

Virtuaalisen kertakäyttökortin tiedot tuhoutuvat automaattisesti jokaisen ostoskerran jälkeen. Jos siis syöttää korttitietonsa huijaukseksi osoittautuvalle sivustolle, ei väärinkäytön vaaraa pitäisi olla. Jatkuvassa käytössä olevan virtuaalikortin voi sulkea sovelluksella itse, jos huomaa sen tilillä epäilyttäviä tapahtumia.

Ainakin kerran Tuohiston taloudessa kertakäyttöinen maksukortti on estänyt varkauden. Kortin tiedot kopioitiin urheilukilpailun striimiä välittävän sivuston kautta.

– Palvelun piti maksaa vitosen, mutta näimme, että kortilta yritettiin sen lisäksi veloittaa 50 euroa. Sivusto oli vähän epäilyttävä ja kertakäyttökortti oli tuohon turvallinen vaihtoehto, Tuohisto kertoo.

Kertakäyttökortteja tarjoava brittiläinen mobiilipankki Revolut kertoo, että vanhentuneilla kertakäyttökorttien tiedoilla tehdyt nosto- tai siirtoyritykset torjutaan automaattisesti.

Virpi Tuohisto käyttää virtuaalista luottokorttia kotonaan.
Virpi Tuohisto käyttää virtuaalisia maksukortteja nettiostoksilla. Myös hänen lapsensa maksavat niillä sovelluskaupoissa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Lasten käytössä turvallinen

Tuohiston perheessä virtuaalisia kortteja käyttävät myös lapset.

Äidin näkökulmasta virtuaalikortti on kätevä. Sitä ei voi hukata eikä sovellusostoksiin voi upottaa kaikkia säästöjä, sillä vanhempi pystyy seuraamaan ostoksia reaaliajassa ja rahaa voi siirtää lapselle vain tarpeeseen.

Tuohiston lapsilla on myös omasta pankistaan debit-kortit. Niitä ei kuitenkaan voi liittää Apple Payhin tai Google Payhin.

– Virtuaalikortti on tosi kätevä lapsilla, kun he ostavat sovelluskaupasta peleihin lisäosia, Tuohisto sanoo.

Virpi Tuohisto uskoo, että virtuaalikortille ladatut rahat ovat hänen lapsillaan turvassa paitsi huijauksilta myös mahdollisilta kiusaajilta.

– Kiusaamistilanteessa lasta ei ole helppoa pakottaa ostamaan virtuaalikortilla jotain, kun puhelimeen täytyy tunnistautua. Kynnys on korkeampi kuin tavallisessa debit-kortissa, Tuohisto jatkaa.

Myös Finanssiturvan johtava asiantuntija Petri Aalto pitää virtuaalikortteja luotettavina.

– Yleensä niissä on biometrinen tunnistus, kuten kasvojentunnistus tai sormenjälki, hän sanoo.

Vielä harvojen käytössä

Suomalaisten pankkien valikoimasta kertakäyttökorttia ei vielä saa, tavallista virtuaalikorttia kylläkin, kertoo johtava riskiasiantuntija Petri Aalto Finanssivalvonnasta.

Kaikkiaan Suomen Pankin tilastojen mukaan Suomessa oli vuonna 2021 yhteensä 10,5 miljoonaa maksukorttia. Niistä noin 38 000 oli erilaisia virtuaalimaksukortteja. Kertakäyttökorttien käyttömääristä ei ole Suomessa erillistä tilastoa.

Revolut kertoo, että sen kertakäyttöisiä maksukortteja on käytetty yli 47 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti vuoden 2018 lanseerauksen jälkeen.

Suomalaisille tutuista palveluntarjoajista Revolutin lisäksi kertakäyttökorttia tarjoaa ainakin ruotsalainen maksuyhtiö Klarna.

Aalto arvelee, että virtuaalikorttien määrä kasvaa tulevaisuudessa.

– Näen, että se on kasvava markkina-ala, vaikka määrä onkin vielä hyvin maltillinen. Mutta käyttö on koko ajan lisääntymässä.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 27.9. kello 23 saakka.

Suosittelemme