SSAB on pitkällä fossiilivapaan teräksentuotannon uudistamisessa. Uudessa valmistusmenetelmässä rautamalmipohjaisessa teräksenvalmistuksessa perinteisesti käytetty polttoaine koksi korvataan sähköllä ja vedyllä.
Yhtiö kertoi vuonna 2022 marraskuussa omista yli 4 miljardin euron suunnitelmistaan Luulajan ja Raahen tehtailleen. Uusi tuotantotapa vaatii enemmän fossiilivapaata sähköä.
Virallisesti maanantaina 2. lokakuuta aloitettavat muutosneuvottelut eivät liity tähän vetysiirtymään. SSAB Europe-divisioonan Raahen tehtaanjohtajan Jarkko Matkalan mukaan nyt odotetaan, minne vihreän siirtymän fossiilivapaan hiiliteräksen ensimmäinen tehdas, eli niin kutsuttu minimill-laitos tulee. SSAB aikoo suurelta osin poistaa omien toimintojensa hiilidioksidipäästöt noin vuonna 2030.
– Toivottavasti saamme sen tänne Raaheen. Siihen tarvitaan sitten lisää osaavia työntekijöitä, mutta nykyiselläkin tehtaalla tarvitaan työntekijöitä edelleen, kunhan toimenkuvia saadaan monipuolisimmiksi, kertoo Matkala.
Muutosneuvotteluissa SSAB hakee joustoa toimenkuviin
Terästeollisuusyritys SSAB kertoi aloittavansa muutosneuvottelut Raahen tehtaalla ja tavoitteenaan vähintään 10 miljoonan euron pysyvät vähennykset kiinteisiin kustannuksiin vuositasolla.
Työntekijöiden toimenkuvia halutaan muuttaa joustavuuden, liikkuvuuden ja monitaitoisuuden lisäämiseksi. Raahen tehtaanjohtaja Jarkko Matkalan mukaan nyt pitää luoda malli, jotta irtisanomisia ei tulisi.
– En halua kertoa vielä miten, koska muutosneuvottelut alkavat maanantaina. Se voidaan todeta, että meillä on aika jäykkä henkilöstömalli, vakansseja siellä sun täällä, mutta kerrotaan tilanne sitten neuvotteluissa, kertoo Matkala.
10 miljoonan euron vuosittaiset säästöt kiinteistä kustannuksista, johon henkilöstökulutkin kuuluvat, tarkoittaisivat työntekijöiden mukaan laskennallisesti 140 työpaikkaa.
Työntekijöiden pääluottamusmies Timo Mällisen mukaan Raahessa on ryhdytty puhumaan liikkuvuuden lisäämisestä ja monitaitoisuudesta vuonna 2020.
– Tehtaan masuunilla ja valssaamolla on jo hankkeita menossa asioiden kehittämiseksi, kummastelee Mällinen.
Millaisia ajatuksia heräsi? Voit kommentoida 27.9. kello 23 asti.