Hyppää sisältöön

Kun Vannak Noun tuli Suomeen, hänelle kerrottiin metsässä kasvavista seteleistä – nyt hän poimii marjoja 15 000 euron arvosta joka syksy

Halla vei osan mustikkasadosta, mutta puolukkaa kypsyy paremmin. Suurin osa marjasadosta jää poimimatta, mutta ahkeralle kerääjälle se tarjoaa hyvät rahat.

Vannak Noun tekee marjojen kanssa 12-tuntista päivää. Video: Esa Huuhko / Yle
Petri Vironen

Vannak Noun avaa autonsa takaluukun mikkeliläisen huoltoaseman pihalla. Puolitoista tuntia metsässä tuotti kuusi sangollista puolukkaa. Toimittajaa odotellessaan mies on putsannut jo puolet marjoista.

– Putsaamiseen menee sama aika kuin keräämiseen, joskus enemmänkin.

Matka seuraavalle marja-apajalle vie mutkien, risteysten ja mökkiteiden kautta.

Jyrkähkö rinne vaikuttaa aika tarkkaan kerätyltä, mutta lähes kilometrin taivaltamisen jälkeen maa lainehtii punaista marjaa.

Vannak ottaa käteensä tavallisen poimurin, nojaa toisen polven maahan ja aloittaa työn. Käsi käy kuin kärpän pyytäjällä.

Kaksi matkaan varattua 10 litran sankoa täytyy tuokiossa. Kuvaajan toiveet selvästi hieman vaivaavat ripeään tahtiin tottunutta kerääjää.

– Jos on oikein hyvä paikka, sanko täyttyy viidessä minuutissa. Muuten voi mennä 10 tai 15 minuuttiakin.

Marjanpoimijan auton takakontissa puolukoita ämpäreissä ja astioissa.
Aamun 1,5 tunnin aherruksen saalis. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Mustikka vei halla isoilla alueilla

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltolan mukaan tämän vuoden marjasato on vähintään kohtalainen. Mustikkasato jää keskimääräistä hieman heikommaksi, mutta puolukka vastaavasti hieman normaali paremmaksi.

– Mustikassa oli harvinaisen laajoja alueita, esimerkiksi Pohjanmaalla ja Satakunnassa jossa sato oli heikko alkukesän kylmyyden takia. Toisaalta taas Päijänteen ympäristössä Keski-Suomessa sato oli oikeinkin kelvollinen. Sateisuus aiheutti jonkin verran laatuongelmia molemmilla marjoilla.

Vaikka halla ja sade toivat harmia juuri alueellisesti, valtakunnaliseen tulokseen ne eivät kovin paljoa vaikuttaneet.

– Mutta paikallisesti voidaan puhua jopa kadosta.

Metsämarjojen sadosta poimitaan talteen perinteisesti vain pieni osa. Erikoistutkija Rainer Peltola muistuttaa, että ei sato silti hukkaan mene.

– Mitä ihmiset eivät poimi tai eläimet syö, palautuu luonnon kiertokulkuun.

Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan sadosta poimitaan 1-12 prosenttia. Toisaalta sadosta vain 30-40 prosenttia on poimintakelpoista, eli marjaa esiintyy riittävän runsaana ja ne sijaitsevat riittävän lähellä teitä.

Marjanpoimija Vannak Noun keräämässä puolukoita.
Toinen polvi maahan ja käsi käymään. Kuva: Esa Huuhko / Yle

13 000 euroa jo hankittuna

Kambodzasta kotoisin oleva Vannak Noun ei laske niinkään keräämiensä marjojen painoa vaan ainoastaan niistä saamansa rahat. Parhaana päivinä mies on poiminut 200 kiloa puolukoita, mutta sata kiloa hän ehtii myös puhdistamaan saman päivän aikana.

Noun saapui Kajaaniin Otanmäen vastaanottokeskukseen pakolaisena vuonna 2007. Marjametsä löytyi välittömästi.

– Sosiaalityöntekijä kertoi, että metsässä kasvaa seteleitä ja näytti metsän, jonne oli matkaa vain sata metriä keskuksesta, Noun muistelee.

Mies aloitti perehtymisen suomalaisen metsän antimiin kirjojen avulla. Teksti oli vierasta, mutta kuvat kertoivat riittävästi.

Viisi vuotta myöhemmin, vuonna 2012 oli edessä muutto Mikkeliin. Leipätyö löytyi valmisruokatehtaasta, mutta metsät ja verovapaat eurot ovat vetäneet puoleensa.

– Siellä on niin hyvä olla ja hengittää. Ei tarvitse kuntosalilla käydä, kun kulkee päivän metsässä, Noun näyttää hiestä kostunutta paitaansa ja olematonta vatsaansa.

Hän pitää tarkkaa kirjaa myymistään marjoista. Osa menee torikauppiaalle, osan hän myy netissä.

Tämän vuoden saldo on toistaiseksi 13 000 euroa. Mustikan poiminta alkoi 11. heinäkuuta.

– Puolukkaa riittää vielä parisen viikkoa, joten 15 000 euroa tulee ehkä täyteen.

Marjanpoimija Vannak Noun kantaa keräysvälineitä metsässä.
Vannak Nounille metsä on työpaikka ja kuntosali. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kielikoe ja koulutus edessä

Heti marjakauden päätyttyä Vannak palaa talvityöhönsä siivoukseen. Vapaapäivät tai lomat ovat harvassa.

– Sadepäivinä huilaan, ellei ole puhdistamista.

Kohtalaisen hyvää suomea puhuvan poimijan seuraava unelma on lähellä: lokakuun alussa on vuorossa kansalaisuuden edellyttämä kielikoe ja haku ammatilliseen koulutuksen rakennusalalle.

– Kielikoe on minulle vaikea, sillä siinä pitää kuunnella ja kirjoittaa samaan aikaan. En ole ehtinyt opiskella riittävästi, kun olen koko ajan töissä.

Marjanpoimija putsaamassa puolukkasaalista.
Marjojen puhdistamiseen menee enemmän aikaa kuin keräämiseen. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Kotitarvepoiminta ennallaan

Erikoistutkija Rainer Peltola pitää Vannak Noun keräämiä marjamääriä täysin uskottavina.

– Toki se edellyttää kovaa ahkeruutta, asennetta ja osaamista. Thaipoimijat pääsevät vielä suurempiin määriin, mutta heidän ei tarvitse käyttää aikaa marjojen puhdistamiseen. Teollisuusmarja otetaan vastaan ja puhdistetaan roskaisena.

Ulkomaisten poimijoiden myötä marjoja poimitaan aiempaa enemmän, mutta kotimaisessa kulutuksessa se ei juuri näy. Kotimainen kulutus perustuu edelleen pitkälti kotitarvekeräämiseen.

– Siinä ei ole havaittu suuria muutoksia pariin kymmeneen vuoteen.

Voit keskustella aiheesta 2.10. klo 23.saakka.

Suosittelemme