Hyppää sisältöön

Analyysi: Venäjän Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov näyttää valtaansa laittomuuksilla ja Putinin hallinto sietää sitä nöyrästi

Tšetšenian päämies julkaisi videon, jolla hänen teini-ikäinen poikansa pahoinpitelee tutkintavankia. Venäjän johto on sallinut Kadyroville omavaltaisuudet kiitoksena Tšetšenian rauhoittamisesta.

Tšetšenian päämiehen Ramzan Kadyrovin terveyden on viime aikoina huhuttu jyrkästi heikentyneen. Kreml ei ole kommentoinut Kadyrovin terveydentilaa.
Heikki Heiskanen potretti-kuvassa helsingin päärautatieasemalla.
Heikki HeiskanenVenäjän-kirjeenvaihtaja
Avaa Yle-sovelluksessa

MOSKOVA Videolla maastoasuun pukeutunut mies lyö ja potkii rajusti mustapukuista miestä.

Videon on julkaissut Telegram-kanavallaan Venäjän pohjoiskaukasialaisen Tšetšenian tasavallan johtaja Ramzan Kadyrov.

Videolla hänen 15-vuotias poikansa Adam Kadyrov pahoinpitelee tutkintavankeudessa olevan 19-vuotiaan Venäjän kansalaisen Nikita Žuravelin Tšetšenian pääkaupungissa Groznyissa.

Venäjän viranomaiset syyttävät Žuravelin polttaneen Volgogradissa koraanin Ukrainan tiedustelupalvelun laskuun. Videota koraanin polttamisesta levitettiin sosiaalisessa mediassa.

Ramzan Kadyrov ilmoittaa Telegramissa suoraan, että hänen poikansa tosiaankin pahoinpiteli Žuravelin.

– Hakkasi ja siinä teki oikein, Ramzan Kadyrov ilmoitti Telegram-tilillään. Kadyrov kertoi olevansa ylpeä pojastaan ja kunnioittavansa tämän ratkaisua.

Tapaus näyttää, millaisen valtiorakennelman Venäjän presidentti Vladimir Putin on yli kaksi vuosikymmentä kestäneellä valtakaudellaan onnistunut maahansa rakentamaan.

Kadyrovin klaanin valta-asema oli Putinin ratkaisu pitkälliseen ja veriseen toiseen Tšetšenian sotaan, jota käytiin vuosina 1999–2009. Hallinto annettiin entisten tšetšeenikapinallisten käsiin ja nämä rauhoittivat levottoman tasavallan kovaotteisesti, ihmisoikeuksista välittämättä.

Samalla Ramzan Kadyrov teki tasavallasta itselleen omalakisen valtakunnan Venäjän sisälle. Hän hallitsee aluettaan kuin keskiaikainen lääninherra, mutta jopa feodaaliruhtinaat kunnioittivat keskusvallan pelisääntöjä enemmän kuin hän. Kadyrov on ulottanut mielivaltaiset otteensa myös kauas Tšetšenian ulkopuolelle.

Kadyrov varmisti asemansa ainoana vakauden takuumiehenä poistamalla pelistä mahdolliset kilpailijansa. Hänen vastustajillaan on ollut tapana joutua murhatuiksi, jopa pääkaupungin Moskovan keskustassa.

Maastoasussa oleva Adam Kadyrov pitelee kädessään konetuliasetta. Hänellä on päässään pipo, korvillaan kuulosuojaimet ja silmillään mustat lasit.Taustalla näkyy hiekkamontun reuna.
Ramzan Kadyrovin nuorin poika Adam Kadyrov esiintyi 14-vuotiaana aseen kanssa harjoituskentällä viime vuoden lokakuussa. Ramzan Kadyrov kertoi tuolloin lähettävänsä kolme poikaansa taistelemaan Ukrainaan. Kuva: EyePress News / Shutterstock / AOP

Adam Kadyrov pahoinpiteli Nikita Žuravelin täysin avoimesti tutkintavankilassa, viranomaisten huomassa.

Putinin hallinto on mielellään pitänyt yllä laillisuuden imagoa. Oppositiopoliitikkoja heitetään vankilaan, mutta se tapahtuu muodollisin ottein oikeudenkäynneissä.

Kadyrov haastaa näitä laillisuuden kulisseja täysin avoimesti. Hän vaikuttaa viestivän, että Tšetšenia elää omien sääntöjensä mukaan eikä sille voi kukaan mitään.

Julkeus tuo mieleen elokuisessa lentoturmassa kuolleen Jevgeni Prigožinin, Wagner-palkkasotilasyhtiön johtajan, joka kesäkuun kapinassa haastoi Venäjän valtajärjestelmää.

Kadyrov on kuitenkin pelannut venäläistä valtapeliä menestyksekkäämmin kuin Prigožin.

Kadyrov on pyrkinyt osoittamaan lojaaliuttaan lähettämällä näyttävästi joukkojaan Ukrainan rintamalle.

Kadyrovilaisia on toisaalta irvailtu TikTok-sotureiksi, jotka mielellään postaavat itsestään sotaisan näyttäviä videoita sosiaaliseen mediaan mutta eivät välttämättä kykene julmaa imagoaan vastaaviin suorituksiin taistelukentällä.

Kadyroville ei olisi edullista tapattaa uskollisia joukkojaan Ukrainan rintamalla, sillä ne ovat hänen vaikutusvaltansa perusta.

Ramzan Kadyrov pitää itseään korvaamattomana. Mikä tärkeintä, myös Kreml tuntuu uskovan siihen.

Vuosien varrella Kadyrov on uhkaillut jättävänsä tasavallan johtajan tehtävät ja lypsänyt siten Venäjän johdolta tuenilmauksia.

Kadyrovin terveydentilasta on liikkunut viime aikoina spekulaatioita sekä Venäjällä että ulkomailla. Hänellä on väitetty olevan vakavia munuaisongelmia.

Väitteitä Kadyrovin terveydentilasta ovat tosin levittäneet ennen kaikkea hänen tunnetut vastustajansa ja ukrainalaiset tahot, joilla kaikilla voi olla omat syynsä kertoa tarinaa Kadyrovin heikkenemisestä.

Näitä huhuja vasten Telegram-kanavalla mainostettu väkivallanteko vaikuttaa julkiselta voimannäytöltä, ikään kuin Kadyrov haluaisi osoittaa, että hänen valtansa on edelleen vankkumaton ja että hänen jälkikasvunsa kykenee myös brutaaliin väkivaltaan.

Jos Ramzan Kadyrovin terveys on nyt oikeasti pettämässä, Kremlillä voi olla edessään kiperän vallansiirron junaileminen. Kadyrovin pojat ovat vielä liian nuoria ottaakseen tasavallan johdettavakseen.

Venäjän vallanpitäjät eivät halua nähdä mitään uusia valtakamppailuja ja levottomuuksia Pohjois-Kaukasiassa, jolla on alueena ruutitynnyrin maine.

Ramzan Kadyrov mitä ilmeisemmin laskee, että Putinin hallinnolle mikä tahansa epävakaus Tšetšeniassa olisi myrkkyä, varsinkin kun meneillään on kaikki liikenevät voimat sitova sota Ukrainaa vastaan.

Suosittelemme