Hyppää sisältöön

Hyvästi irtoglitter ja urheilukenttien kumirouhe – EU aikoo kieltää uusien mikromuovia sisältävien tuotteiden myynnin

Mikromuovia päätyy eläimiin, ja sitä kautta myös elintarvikkeisiin. EU:n mukaan uusien suunnitelmien pitäisi estää noin puolen miljoonan tonnin mikromuovipäästöt ympäristöön.

Naisen kasvoille tehdään glitter-meikkiä Serbian Belgradissa 18. syyskuuta 2021.
Hyvästi irtoglitter - uusien mikromuovia sisältävien irtoglitter-tuotteiden myynti kielletään Euroopan unionissa jo muutaman viikon kuluttua. Kuva: Andrej Cukic / EPA
Justas Stasevskij
Avaa Yle-sovelluksessa

Euroopan unioni on päättänyt kieltää mikromuovin myynnin vähitellen. EU kieltää myös myynnin tuotteilta, joihin on lisätty mikromuovia ja joista muovia vapautuu käytön yhteydessä.

Kielto astuu voimaan asteittain. Ensimmäiset rajoitukset tulevat voimaan muutaman viikon päästä 17. lokakuuta. Silloin astuu voimaan myyntikielto uusilta tuotteilta, jotka sisältävät mikrohelmiä tai irtoglitteriä.

Myyntikielto ei koske tuotteita, jotka tuotu EU:n alueelle myytäväksi ennen 17. lokakuuta. EU rajaa myyntikiellon uusiin tuotteisiin, koska se haluaa vähentää tuotteiden tarpeettomia palautuksia ja jätteen kertymistä.

Uusissa tuotteissa lisää kieltoja tulee voimaan tulevina vuosina. Siirtymäajan on tarkoitus helpottaa teollisuutta siirtymään korvaaviin vaihtoehtoihin.

Kielto tulee koskemaan esimerkiksi urheilukenttien pinnalla olevaa kumirouhetta. Siitä on luovuttava seuraavan kahdeksan vuoden aikana.

En hand håller i en glasburk fylld med rosa glitter och vatten.
Uudet mikromuovia sisältävät irtoglitterit kielletään jo muutaman viikon päästä. Kuva: Veronica Westerlund / Yle

Kielto tulee koskemaan myös kosmetiikkaa, kuten kuorinta-aineita.

Mikromuovilla tarkoitetaan alle viiden millimetrin kokoisia muovijätteen hiukkasia. Mikromuovin hiukkaset kerääntyvät eläimiin, kuten kaloihin ja äyriäisiin ja ne voivat näin päätyä myös ihmisten ravinnoksi.

Uudet säännöt eivät koske teollisuuslaitoksissa käytettäviä tuotteita.

Niiden valmistajien on kuitenkin annettava ohjeet tuotteen käytöstä ja hävittämisestä mikromuovipäästöjen välttämiseksi. Myös lääkkeitä sekä elintarvikkeita ja rehuja koskevat tietyt poikkeukset.

Jutun pääkuva vaihdettu 27.9 klo.16.30.

Oikaisu 30.9.2023 kello 12.38. Juttua on oikaistu tiedolla, että myyntikielto ei koske tuotteita, jotka tuotu EU:n alueelle myytäväksi ennen 17. lokakuuta. Aiemmin jutussa kirjoitettiin virheellisesti, että myyntikielto koskisi kaikkia mikrohelmiä tai irtoglitteriä sisältäviä tuotteita.

Suosittelemme