Hyppää sisältöön

Ullanlinnan henkirikos siirtyy syyteharkintaan – poliisi ei saanut selville teon motiivia

Uhrin kuoleman aiheuttivat pään alueen vammat. Henkirikoksesta on epäiltynä hänen aviomiehensä.

Kuvassa Ullanlinnan henkirikoksen epäillyn tekopaikan, kerrostaloasunnon ulko-ovi. Oven päälle on vedetty poliisiteippiä.
Epäilty henkirikos tapahtui arvoalueella Helsingin Ullanlinnassa joulukuussa 2022. Kuva: Mikko Koski
Tiina Karppi
Avaa Yle-sovelluksessa

Ullanlinnassa viime joulukuussa tapahtuneen henkirikoksen on valmistunut, tiedottaa Helsingin poliisi.

Tapaus on nyt siirtynyt syyteharkintaan.

Tapausta tutkittiin murhana. Rikoksena epäiltynä vuonna 1974 syntynyt psykiatrimies.

Kuulusteluissa epäilty myönsi aiheuttaneensa aviovaimonsa kuoleman omalla toiminnallaan. Poliisin mukaan hän kuitenkin piti naisen kuolemaa lähinnä tapaturmana.

– Poliisin näkemys asiasta poikkeaa epäillyn kertomasta. Uhriin kohdistettiin voimakasta ja toistuvaa väkivaltaa, mikä ei tue tapaturman mahdollisuutta, toteaa rikoskomisario Tommi Lehtonen tiedotteessa.

47-vuotiaan uhrin kuoleman aiheuttivat pään alueen vammat. Poliisi ilmoittaa salaavansa koko esitutkintamateriaalin eikä kerro tarkemmin epäillyn henkirikoksen tekotavasta.

Teolle ei selvinnyt esitutkinnassa motiivia, vaikka epäilty kertoi tapahtumista kuulusteluissa, poliisin tiedotteessa kerrotaan.

Tutkinnan aikana kuulusteltiin kymmeniä ihmisiä, mutta epäillyn henkirikoksen aikaan paikalla olivat vain teosta epäilty ja uhri.

Poliisi: Toiminta viittaa suunnitelmallisuuteen

Henkirikoksen uhriksi joutuneen naisen läheiset huolestuivat 16. joulukuuta 2022, kun hän ei saapunut töihin. Hänen aviomiehensä teki samana päivänä katoamisilmoituksen läheisten ehdotuksesta, poliisi kertoo.

Poliisipartio kävi kyseisen päivän iltana puhuttamassa miestä, mutta asiassa ei ollut tuolloin aihetta epäillä rikosta. Jälkikäteen poliisille selvisi, että nainen oli jo tuolloin kuollut ja mies piilotteli ruumista asunnossa.

17. joulukuuta poliisi sai ilmoituksen, jonka mukaan uhrin aviomies oli auton ja jätesäkin kanssa kotinsa porttikongissa. Poliisille selvisi, että mies oli siirtämässä naisen ruumista jätesäkissä autoon.

Poliisin mukaan teko vaikutti suunnitellulta. Epäilty oli esimerkiksi hankkinut tarvikkeita, joita hän käytti yrittääkseen peitellä teon jälkiä.

– Myös epäillyn muu toiminta teon jälkeen viittaa suunnitelmallisuuteen. Hänellä oli muun muassa ruumiin kuljettamiseen ja hävittämiseen soveltuvia välineitä, sanoo tutkinnanjohtaja Lehtonen tiedotteessa.

Ajoi perhe kyydissään mereen

Henkirikoksesta epäilty mies ajoi myös autoa, joka upposi mereen Helsingin Kauppatorilla elokuussa 2021. Kyydissä oli sittemmin henkirikoksen uhriksi joutunut nainen sekä neljä lasta.

Poliisi tutki tapausta vuonna 2021 liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Epäilty sai sakkorangaistuksen.

Kun asiaa alettiin tutkia uudelleen, rikosnimikkeinä oli viisi murhan yritystä.

Aiemmin tänään tiistaina Yle uutisoi, ettei psykiatria voi syyttää murhan yrityksestä tapaukseen liittyen.

Korkeimman oikeuden ratkaisun mukaan syyttämisen estää kaksoisrangaistavuuden kielto.

Epäilty murhan yritys Helsingin Kauppatorilla tallentui valvontakameraan 19.8.2021.

Suosittelemme