Hyppää sisältöön

Erikoinen vyyhti Ilomantsin entisellä kaviaaritehtaalla jatkuu, nyt kiinteistöstä on jätetty myynti-ilmoitus, jonka päätarkoitus on herättää huomiota

Oikotie-verkkosivustolla on entisen kaviaaritehtaan myynti-ilmoitus, joka on omistajan mukaan mainos.

Osittain sortunut tehdashallin katto.
Hylätty tehdas on osittain huonossa kunnossa. Omistaja kertoo, että kiinteistöä on korjattu kesän aikana sisältä. Kattoa pitää korjata romahtaneista kohdin. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle
Anu Rummukainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Pohjois-Karjalan Ilomantsissa kaviaaritehtaan ympärille kietoutunut vyyhti on saanut nyt uusia kierroksia. Netin kiinteistömyyntisivuston mukaan entisen kaviaaritehtaan saisi nyt itselleen 1,35 miljoonalla eurolla.

Kunnan keskustan läheisyydessä on iso tehdaskiinteistö, johon piti tulla noin kymmenen vuotta sitten kaviaaritehdas.

Erikoinen vyyhti sai alkunsa vuonna 2010, kun venäläismiehen yritys päätti ostaa ison kiinteistön Ilomantsin keskustan kupeesta. Hänen tarkoituksensa oli tuottaa siellä sammen mätiä.

Rahaa tuli venäläisiltä sijoittajilta, kuten esimerkiksi oligarkki Alexander Mamutin perustamasta yrityksestä.

Suomalaiset pankit eivät antaneet rahaa yritykselle vaan pitivät sitä riskibisneksenä. Ely-keskus kuitenkin myönsi rahoitusta yli 3 miljoonaa euroa ja siitä ehdittiin maksaa noin 1,2 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Valtavaan kaviaaritehtaaseen rahaa syytäneet suomalaiset saivat itärajalle vain rapistuneen hallin, jonka taustalla on vyyhti venäläistä rahaa

Tehdas ei koskaan tuottanut kaviaaria vaan hakeutui konkurssiin vuonna 2015.

Tehdas jäi vuosiksi tyhjilleen ja joutui ilkivallan kohteeksi. Talvella sen katto romahti useista kohdin ja tehdas on osittain purkukuntoinen.

Uusi ostaja venäläinen bisnesmies

Aiemmin tänä vuonna kiinteistön osti yrityksen kautta venäläinen Oleg Fokin.

Fokin on Petroskoin kaupunginvaltuuston entinen puheenjohtaja. Hän sai vuonna 2015 Venäjällä tuomion petoksesta saatuaan laittomia arvonlisäveron palautuksia. Venäläismedian mukaan Fokin oli yhtiökumppaninsa kanssa antanut tarkoituksellisesti vääriä tietoja materiaalin hankinnasta ja rakennustöiden valmistumisesta.

Fokin kertoo heinäkuussa Ylelle, että heidän insinöörinsä on keksinyt sähkögeneraattorin, joka hänen sanojensa mukaan tuottaa ilmaiseksi sähköä.

Tarkoituksena on valmistaa tulevaisuudessa Ilomantsissa sähköautojen moottoreita, joita ei tarvitse ladata.

Lue lisää: Venäläinen ex-poliitikko on ostanut ränsistyneen tehtaan Itä-Suomesta ja sanoo perustavansa siihen firman, joka mitätöi Elon Muskin Teslat

Myynti-ilmoitus mainosta ja huomiota

Fokin osti kiinteistön 500 000 eurolla. Hiljattain Oikotie-palveluun on ilmestynyt entisen kaviaaritehtaan myynti-ilmoitus. Hintapyyntö on 1 350 000 euroa. Asiasta kertoi ensimmäisenä Pogostan Sanomat.

Vaikka välittäjä on omistajan palkkaama, myynti-ilmoitus on vain mainos, sanoo Fokin.

– En myy tehdasta. Osan voin myydä tai vuokrata, mutta tarvitsen sitä itse omaan projektiin, Oleg Fokin kertoo nyt Ylelle.

Myynti-ilmoituksella haetaan huomiota. Fokin kertoo, että toki hän on valmis myymään kiinteistön vaikka heti, jos joku maksaa siitä 2–3 miljoonaa euroa. Tarkoitus ei kuitenkaan ole kaupata tehdasta eteenpäin.

Fokin kertoo, että tehdasta on remontoitu kesän aikana runsaasti. Vielä on myös tekemättä paljon ja kattoa täytyy korjata romahtaneista osin.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 27. syyskuuta klo 23:een saakka.

Suosittelemme