Hyppää sisältöön

Sähköyhtiöitä yritetään uudestaan saada kohtuullistamaan jälkikäteen kalliita sopimuksia – Energiateollisuus pitää suositusta ongelmallisena

Kuluttajariitalautakunta on antanut linjauksensa siitä, missä tilanteessa kalliin määräaikaisen sopimuksen voisi irtisanoa ilman sopimussakkoa. Energiateollisuuden mukaan uudessa linjauksessa on samat ongelmat kuin aiemmassa.

Fortumin tarjous uudesta sähkösopimuksesta lokakuun alusta 2022
Fortumin tarjous uudesta kiinteähintaisesta määräaikaisesta sähkösopimuksesta lokakuun alussa vuonna 2022 lähenteli 30 senttiä kilowattitunnilta. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Minna Pantzar

Kuluttajariitalautakunta linjasi maanantaina missä tilanteessa kalliista määräaikaisesta sähkösopimuksesta voisi päästä eroon irtisanomalla sopimus ja vieläpä niin ettei tarvitsisi maksaa jopa tuhansia euroja maksavaa sopimussakkoa.

Lue lisää: Kuluttajariitalautakunta linjasi: yli 60 prosenttia ja 600 euroa muita kalliimpi määräaikainen sähkösopimus on kohtuuton

Tämä on lautakunnalta jo toinen suositus, jolla sähköyhtiöt yritetään saada jälkikäteen kohtuullistamaan sopimuksia.

Edellistä sähkönmyyjät eivät totelleet – eikä mahdollisesti aio totella tätäkään.

– Sähköyhtiöt päättävät itse noudattavatko suositusta. Meidän täytyy perehtyä päätökseen ensin ja katsoa mihin lainsäädäntöön lautakunta pohjaa tulkintansa, sanoo toimitusjohtaja Jukka Leskelä Energiateollisuudesta.

Leskelä näkee silti linjauksessa samoja ongelmia kuin aikaisemmassa.

– Pidämme ongelmallisena, että kesken sopimuskauden toinen osapuoli voi todeta, että tämä liian kallis sopimus ei päde. Sähkön myyjille sopimuksen muuttamisesta tai irtisanomisesta aiheutuu kustannuksia. Yhtiöt ovat tehneet sähköstä ostosopimuksen aikoinaan sen aikaisilla hinnoilla ja joutuvat sen myös niillä hinnoilla maksamaan, Leskelä sanoo.

Selkänojaa neuvotteluihin

Omakotiliitossa linjausta pidetään tärkeänä.

– Tämä on positiivinen uutinen etenkin heille, jotka ovat tukalassa tilanteessa sopimuksensa kanssa. Toivottavasti yhtiöt lähtevät nyt käymään neuvotteluja asiakkaidensa kanssa, sanoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Marju Silander.

Monilla sopimuksesta eroon pääsy on kilpistynyt irtisanomissakkoihin.

– Meille on soitettu, että voiko sopimuksen irtisanomissakko tosiaan olla tuhansia euroja. Pidämme tärkeänä, että tähänkin on saatu nyt selvyyttä, Silander jatkaa.

Neuvotteluihin saa Silanderin mukaan nyt selkänojaa.

– Itse katsoisin Energiaviraston sivulta mitä sähkö nyt maksaisi taloni vuosikulutuksella. Siitä voi jo karkeasti päätellä ylittääkö kaksivuotisen sopimukseni ensimmäinen vuosi linjauksen rajat. Sitten ottaisin yhteyttä sähköyhtiööni ja pyytäisin joko sopimushinnan kohtuullistamista tai sopimuksen irtisanomista, neuvoo Silander.

Energiaviraston sivuilta löytyy hintatietoja sopimuksista myös pidemmältä ajalta.

Leskelä on linjauksen merkityksestä eri mieltä.

– Ei tämä käytäntöjä selvitä. Niissä pitäisi noudattaa tapauskohtaista harkintaa, jossa otettaisiin huomioon sähkönkäyttäjän taloudellinen asema ja se, mihin hän on sähkönsä käyttänyt. Tämä on aika mielenkiitoinen asia sähköyhtiölle selvittää.

Suosittelemme