Hyppää sisältöön

Syyssateiden epäillään saastuttaneen kokonaisen vesitornin – ”Ne ovat tulleet myös kovalla voimalla”, sanoo terveydensuojelutarkastaja

Vesitornin vesialtaan uskotaan saastuneen sadeveden seurauksena Urjalassa. Selvitimme, miten rankkasateet vaikuttavat vesitornien turvallisuuteen.

Vesitorni.
Vesitornin veden voi saastuttaa esimerkiksi koliformiset bakteerit, jotka voivat kehittyä ja levitä vesialtaissa. Myös suolistoperäisiä bakteereja voi päätyä veteen esimerkiksi linnunkakan mukana. Kuvituskuva vesitornista. Kuva: Stefan Härus / Yle
Linnea Pitkänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Rankat syysateet voivat olla riski talousveden puhtaudelle.

Pirkanmaalla Urjalassa talousveden epäillään saastuneen rankkasateiden seurauksena. Vesinäytteistä löydettiin viime viikolla koliformisia bakteereja.

Sadevettä on todennäköisesti päässyt valumaan vesitornin vesialtaaseen, kertoo terveydensuojelutarkastaja Hanna Juhe.

– On ollut kovia rankkasateita ja sademäärät ovat olleet poikkeuksellisen suuria. Ne ovat tulleet myös kovalla voimalla.

Yle uutisoi aikaisemmin, että kulunut kesä oli Pirkanmaalla tavanomaista sateisempi. Syyskuu on ollut Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin Sini Jääskeläisen mukaan tavanomainen.

Vettä suihkuaa hanasta keittiön teräksiseen tiskialtaaseen.
Jos vesi on saastunutta, se tulee keittää ennen juomista. Kuvituskuva. Kuva: Petri Lassheikki / Yle

Vesitornin vesi saastuu harvoin

Sadeveden pääseminen vesitornin rakenteisiin on harvinaista.

Aikaisemmin Yle on uutisoinut muun muassa Oulussa sattuneesta tapauksesta vuonna 2018, kun talousvesi saastui vesitorniin vuotaneen sadeveden seurauksena. Vuonna 2013 sadeveden pääsy rakenteisiin taas romautti vesitornin Jyväskylässä.

Suomessa talousveden saastumistapauksia todetaan vuosittain muutama kymmen, mutta vain pieni osa tapauksista johtuu vesitornin veden saastumisesta, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Tarja Pitkänen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen johtava asiantuntija Tarja Pitkänen.
Tarja Pitkänen työskentelee THL:n lisäksi Helsingin yliopistossa ympäristöterveyden apulaisprofessorina. Arkistokuva. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Usein veden saastumisen aiheuttaa pintavalumavesi, joka pääsee puutteellisesti suojattuihin vedenottokaivoihin, Pitkänen kertoo. Se on yleistä etenkin keväisin lumen sulamisen seurauksena tai syksyisin rankkasateiden aikaan.

Vesitornin veden voi saastuttaa esimerkiksi koliformiset bakteerit.

Jos vesitornin vesi vaihtuu huonosti, sieltä voi löytyä esimerkiksi koliformisia bakteereita, joista osa pystyy lisääntymään vesialtaissa, Pitkänen täsmentää.

Suolistoperäisiä bakteereja voi päätyä veteen esimerkiksi linnunkakan mukana.

– Vesitornit tulee sillä tavalla suunnitella ja rakentaa, ettei sadevesi pääse talousveden joukkoon. Jos näin tapahtuu, jossakin on virheellinen tai rikkoutunut rakenne, Pitkänen kertoo.

Vesitorni puhdistetaan

Urjalassa vesitorni on irrotettu vesijohtoverkostosta puhdistus- ja korjaustoimien ajaksi, eikä sitä kautta tule enää vettä kuluttajille.

Juomaveden keittokehotus purettiin tiistaina illlalla.

Tarja Pitkäsen mukaan veden laatua seurataan Suomessa monin eri keinoin, mutta osa saastumistapauksista jää silti huomaamatta.

THL suosittelee talousveden käyttäjää ottamaan yhteyttä kunnan terveydensuojeluviranomaiseen tai alueen vesilaitokseen aina, jos veden laadun huomaa heikentyneen.

Suosittelemme