Hyppää sisältöön

Ruotsin ammuskeluista ja räjäytyksistä tunnetun ”Kurdiketun” rikollisryhmä on levittänyt lonkeroitaan myös Norjaan

Norjan poliisin mukaan ruotsalaisrikollisten, muidenkin kuin Foxtrot-ryhmän, aktiivisuus on lisääntynyt ja näiden toiminnasta on merkkejä koko maassa.

Norjalainen poliisiauto harmaan rakennuksen edessä.
Poliisin mukaan norjalaisrikolliset ostavat ruotsalaisilta aseita ja räjähteitä sekä palkkaavat näitä tekemään väkivaltarikoksia puolestaan. Arkistokuva. Kuva: Stian Lysberg Solum / EPA
Jussi Nurminen

Ruotsin ammuskeluista ja räjäytyksistä tunnetun Foxtrot-rikollisryhmän lonkerot ulottuvat jo Norjaankin.

Norjan poliisissa järjestäytyneeseen rikollisuuteen keskittyvää osastoa johtava Trond Bruen Olsen sanoo Norjan yleisradioyhtiön NRK:n haastattelussa viranomaisten havainneen toimintaa, jonka jäljet johtavat Foxtrotiin.

Yksi aiemmin julkisuudessa olleista tapauksista on tunnetun norjalaisartistin pojan sieppaus toukokuussa Trondheimissa. Aftonbladet-lehden mukaan perheeltä vaadittiin satojen tuhansien kruunujen lunnaita ja kiristys jatkui sieppaajien kiinnioton jälkeen.

Poliisi on yhdistänyt yhteydenotot Ruotsiin ja Foxtrotiin, jota johtaa ”Kurdikettu” eli Rawa Majid.

Norjan poliisin mukaan viimeisten parin vuoden aikana ruotsalaisten jengirikollisten, muidenkin kuin Foxtrotin, toiminta Norjassa on tullut aiempaa näkyvämmäksi.

Norjan poliisin mukaan ei ole varmaa, onko ruotsalaisia rikollisia asettunut asumaan Norjaan, mutta nämä toimivat eri puolilla maata. Poliisin mukaan ruotsalaiset ovat viikoittain osallisena Norjassa tehtävissä rikoksissa.

Ruotsin radio SR on uutisoinut ruotsalaisten tekevän yhteistyötä norjalaisten rikollisten kanssa.

Norjalaiset palkkaavat ruotsalaisia tekemään väkivaltarikoksia

Huumeiden maahantuonti on merkittävin osa rikollisten bisnestä, mutta norjalaiset saattavat myös palkata ruotsalaisia tekemään väkivaltarikoksia puolestaan.

Norjalaisrikolliset myös ostavat ruotsalaisilta aseita ja räjähteitä.

Trond Bruen Olsen sanoo poliisin olevan huolissaan Ruotsin jengirikostilanteesta ja varsinkin jengien tavasta rekrytoida nuoria.

Ruotsin tapaan myös Norjassa jengit ovat ryhtyneet rekrytoimaan hyvin nuoria henkilöitä tekemään rikoksia. Rikolliset hyödyntävät poliisin mukaan näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Ruotsin televisio SVT on aiemmin uutisoinut, että Ruotsissa nostettiin tänä vuonna kahdeksan kuukauden aikana 84 sellaista murhiin tai niiden yrityksiin liittyvää syytettä, joissa epäilty on 15–17-vuotias.

Tapauksia, joissa murhasta, murhayrityksestä tai murhan valmistelusta epäillään alle 14-vuotiasta, kirjattiin elokuun loppuun mennessä 31.

Norjan ja Ruotsin poliisit ovat lisänneet yhteistyötä rikollisuuden torjumiseksi. Norja haluaa kaikin keinoin estää ruotsalaisrikollisia saamasta enempää jalansijaa maassa.

Poliisijohtaja Benedicte Bjørnland painottaa NRK:lle, että tilanne Norjassa on vielä eri vakavuusasteella kuin Ruotsissa.

Suosittelemme