Hyppää sisältöön

Verkkomaksaminen muuttuu – laki estää pian luottojen tyrkyttämisen

Verkkokaupat eivät saa jatkossa mainostaa luottokortteja tai erämaksuja ensisijaisina maksutapoina.

Luottokortti kädessä, verkkomaksun hinta taustalla tietokoneen näytöllä.
Jatkossa verkkokauppojen pitää ehdottaa maksutapoja asiakkaalle tietyssä järjestyksessä. Kuva: Yle / Pyry Sarkiola
Laura Kangas

Kuluttajansuojalain uudistus muuttaa verkkomaksamista lokakuun alussa. Muutosten tarkoituksena on puuttua luottojen epäasialliseen markkinointiin ja estää identiteettivarkauksia, kertoo Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotteessa.

Jatkossa verkkokauppojen pitää näyttää maksutavat tietyssä järjestyksessä asiakkaalle. Verkkokauppojen pitää ehdottaa asiakkaalle ensimmäisenä suoria maksutapoja, kuten verkkomaksua ja debit-pankkikortteja.

Verkkokauppa ei saa tarjota luottoa tai muuta maksunlykkäystä ensisijaisena maksamisen tapana. Muun muassa luottokortit ja erämaksut pitää näyttää asiakkaalle vasta viimeisinä vaihtoehtoina.

Kauppa ei saa myöskään asettaa mitään maksutapaa suoraan oletusvalinnaksi, ei edes silloin, kun asiakas on jo aiemmin tehnyt ostoksia samassa kaupassa.

Tarkoituksena on estää maksunlykkäysten tarjoamista ensisijaisena maksutapana, kertoo KKV.

Velaksi ostavan henkilöllisyys pitää todentaa

Jatkossa verkkokauppojen pitää myös todentaa asiakkaan henkilöllisyys joka kerta, kun asiakas valitsee verkko-ostostensa maksutavaksi luoton, laskun, erämaksun tai muun maksunlykkäystä tarkoittavan maksutavan.

Muutoksella pyritään ehkäisemään väärinkäytöksiä, KKV kertoo.

Lakimuutoksen myötä myös luottojen markkinointia suitsitaan ja kielletyt markkinointikeinot luetellaan entistä tarkemmin. Esimerkiksi luoton ottamisen vakavuutta ei saa vähätellä eikä käyttämättä olevasta luotosta saa muistutella asiakasta.

Suosittelemme