Hyppää sisältöön

Urheiluhullut: Jarkko Nieminen, ilmoittaudutko Vuoden valmentaja -kisaan?

Suomen kaikkien aikojen tennispelaaja luotsasi miesten maajoukkueen historialliseen saavutukseen. Se ei kuitenkaan riitä Jarkko Niemiselle.

Jarkko Nieminen
Kuva: EPA-EFE
Jussi Paasi
Jarkko Nieminen kertoo, mikä mahdollisti Suomen tenniksen tuoreen sensaation

Suomen miesten tennismaajoukkue teki historiaa yltämällä ensimmäistä kertaa Davis Cupissa finaalivaiheeseen, eli kahdeksan parhaan maan joukkoon.

Minkäänlaisia juhlia ei kapteeni Jarkko Niemisen mukaan ole kuitenkaan saavutuksen johdosta järjestetty.

– Ei sitä juhlita. Siitä tietysti nautitaan ja otetaan kaikki itseluottamus irti. Mietitään, miten voidaan tehdä vieläkin paremmin kaikki asiat, Nieminen kertoo Urheiluhullut-podcastissa.

Omalla pelaajaurallaan maailman absoluuttiselle tennishuipulle noussut Nieminen muistuttaa kilpailun olevan yhä pahasti kesken.

– On vähän semmoinen olo, että ollaan tosi pitkällä, niin kuin ollaankin. Mutta kisa on kesken. On tullut paljon kovia voittoja, kaikki osaavat nauttia siitä. Katse on Malagassa. Juhlimisten aika ei ole vielä.

Davis Cupin finaalivaihe mitellään Malagassa marraskuun lopulla.

Jarkko Nieminen on luotsannut maajoukkuetta vuodesta 2018 lähtien. Kapteenin työn jälki näkyy monessa asiassa.

– Näkyvin on varmasti joukkueen valinta. Ketkä nimetään edustamaan. Ja tietysti (pelien aikana) valmentaminen, nykyäänhän saa katsomosta valmentaa myös miesten puolella, Nieminen muistuttaa.

Niemisen työssä isossa roolissa ovat kommunikointi ja vuorovaikutus pelaajien ja heidän tiimiensä kanssa. Tehtävät ulottuvat myös juniorien puolelle.

– Kansallisen kärjen, ihan junioreista asti, heidän edesottamuksiensa seuraaminen, Nieminen listaa hommiaan.

Hän yrittää olla mahdollisimman hyvin kartalla suomalaisten pelaajien arjesta.

Vuoden valmentaja?

Urheiluhulluissa keskustellaan myös siitä, ilmoittautuuko Nieminen tuoreella saavutuksella kisaan Vuoden valmentaja -tittelistä.

Lopputurnaukseen selviytyminen globaalissa jättilajissa on kovan luokan temppu. Koskaan aiemmin Suomi ei ole päässyt Davis Cupissa edes kuudentoista parhaan maan joukkoon.

Kysymys saa ensin Niemisen nauramaan, mutta vakavoiduttuaan hän kertoo enemmänkin miettineensä, onko kapteeni vai valmentaja hänelle oikea titteli.

– En varmasti mistään valinnasta kieltäydy. Tässä enemmänkin pohdittiin sitä termiä. En osallistu raateihin. Mutta arvostan valintoja ja kilpailuja, Nieminen pyörittelee.

Urheiluhulluissa keskustellaan lisäksi paitsi Suomen tuoreimmasta saavutuksesta myös laajemmin lajin poikkeuksellisesta historiasta, lukuisista erityispiirteistä ja suurista persoonista.

Keiden pelaajien taitoja Nieminen urallaan ihaili ja matki? Miksi tenniksessä huomio kiinnittyy pelaajien persoonaan, ei kansallisuuteen? Kuuntele Urheiluhullut Yle Areenasta.

Suosittelemme