Hyppää sisältöön

Monet Suomen terveyspalvelut ovat huonompia kuin muissa EU-maissa, sanoo ministeri Kaisa Juuso

Hyvinvointialueet ovat toivoneet valtiolta lisäaikaa taloustilanteensa korjaamiseksi. Sote-ministeri Juuso sanoo, ettei ajan pidentäminen ole tarpeellista.

Sote-ministeri Kaisa Juuso (ps.) kommentoi palveluiden laatua tiistain A-studiossa.
Alina Mäkynen

Suomessa sosiaali- ja terveyspalveluiden kulut ovat pieniä ja monet palvelut huonompia kuin muissa EU-maissa, sanoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) tiistain A-studiossa.

THL:n emeritusprofessori Markku Pekurinen nostaa lähetyksessä esille sen, kuinka Suomessa erikoissairaanhoidon ja vanhustenhuollon menot ovat EU:n keskitason alapuolella. Esimerkiksi muissa Pohjoismaissa, kuten Norjassa, Ruotsissa ja Tanskassa, terveydenhuoltoon käytetään selvästi enemmän rahaa bruttokansantuotteeseen suhteutettuna.

– Jotta pääsisimme Pohjoismaiselle tasolle, meidän pitäisi investoida aika monta miljardia lisää rahaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon, Pekurinen sanoo.

Ministeri Juuso kommentoi, että tieto pitää paikkaansa. Hänen mukaansa hallitus on luvannut ainakin kolme miljardia lisää rahaa kustannusten kasvuun tämän hallituskauden aikana.

Samalla hallitus kuitenkin vaatii hyvinvointialueita sopeuttamaan toimintaansa niin, että ne kattaisivat tämänhetkiset reippaat alijäämänsä vuoteen 2026 mennessä. Tämän hetken tietojen mukaan alueiden yhteenlaskettu alijäämä on noin 1,2 miljardia euroa tänä vuonna.

Alueet ovat toivoneet valtiovallalta lisäaikaa alijäämien kattamiseen. Etelä-Savon hyvinvointialuejohtajan Santeri Seppälän mukaan tiukka sopeutusaikataulu on suurin syy alueiden talouden ahdinkoon.

– Kolme vuotta on aivan liian lyhyt aika. Paras keino ahdinkoon olisi ajan pidentäminen.

Juuson mukaan asiasta on käyty hallituksessa keskustelua, mutta ajan pidentämistä ei ole tässä vaiheessa katsottu tarpeelliseksi.

– Seuraamme tilannetta tarkasti, Juuso sanoo.

Voit katsoa koko tiistain A-studion tästä.

Suosittelemme