Hyppää sisältöön

Elon Muskin omistuksessa X-palvelusta on tullut pahin valeuutisten levittäjä – ”Me seuraamme mitä te teette”, varoittaa EU-komissaari

EU-komission varapuheenjohtajan Věra Jourován mukaan Venäjä käy somessa ajatusten sotaa.

Naamiaisasuun pukeutunut Elon Musk näyttää hauiksiaan.
Twitter eli X ei ole sitoutunut noudattamaan EU:n valeuutisia torjuvia sääntöjä enää sen jälkeen, kun Elon Musk osti palvelun viime vuonna. Musk poseerasi valokuvaajille halloween-juhlissa New Yorkissa 31. lokakuuta 2022. Kuva: Stephen Lovekin / AOP
Jussi Nurminen

Miljardööri Elon Muskin ostettua Twitterin, on palvelusta muodostunut pahin disinformaation lähde, sanoo arvoista ja avoimuudesta vastaava EU-komission varapuheenjohtaja Věra Jourová.

Näkemys perustuu komission teettämään selvitykseen, jossa seurattiin kolmen kuukauden ajan kuudessa eri verkkopalvelussa Puolassa, Slovakiassa ja Espanjassa julkaistua disinformaatiota.

Lopputulos oli, että Twitterissä eli nykyisessä X:ssä disinformaation levinneisyys ja disinformaatiota levittävien julkaisijoiden osuus oli suurin.

Google, TikTok, Microsoft sekä Facebookin ja Instagramin omistava Meta ovat allekirjoittaneet muun muassa valeuutisten karsimiseen tähtäävät EU:n disinformaatiota koskevat käytännesäännöt.

Nykyisin X:nä tunnettu Twitter oli aiemmin allekirjoittajien joukossa, mutta se ei ole halunnut sitoutua näihin sääntöihin enää sen jälkeen, kun Musk osti palvelun viime vuonna.

Jourová varoitti tiistaina Muskia siitä, ettei tämän omistama palvelu voi vältellä vastuuta, vaikkei se olekaan sitoutunut vapaaehtoisiin käytännesääntöihin.

Nämä samat säännöt on nimittäin sisällytetty uuteen sitovaan digitaalisia palveluja koskevaan säädöspakettiin.

– Me seuraamme mitä te teette, Jourová varoitti tiistaina Muskia ja tämän X-palvelua.

Jourován mukaan erityisen aktiivisesti disinformaatiota jakaa somessa Venäjä, joka yrittää heikentää sen avulla Euroopan demokratioita.

Esimerkiksi Google on raportoinut poistaneensa Youtubesta tammi-huhtikuun aikana yli 400 kanavaa, jotka ovat liittyneet Venäjän informaatiovaikuttamiseen.

Tiktokista on puolestaan poistettu faktantarkistuksen seurauksena yli 200 venäjäksi, valkovenäjäksi tai ukrainaksi julkaistua videota.

– Venäjän valtio on aloittanut ajatusten sodan saastuttaakseen tietoavaruuttamme, Jourová sanoi.

Lähteet: AP, AFP

Suosittelemme