Hyppää sisältöön

Newyorkilaistuomarin mukaan Trump syyllistyi petokseen – liioitteli omaisuutensa arvoa miljardeilla

Päätös tulee vaikeuttamaan Trumpin asemaa ensi viikolla alkavassa siviilioikeudenkäynnissä.

Donald Trump seisoo lavalla puhumassa.
Donald Trump kuvattuna Floridassa 2022. Kuva: AFP
Jalmari Salaterä

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump ja hänen johtamansa perheyritykset ovat newyorkilaistuomarin mukaan vastuullisia tietojen vääristelystä pankeille ja vakuutusyhtiöille.

Tuomari Arthur Engoronin mukaan Trump yrityksineen harhautti pankkeja sekä vakuutusyhtiöitä liioittelemalla omaisuuseriään ja nettovarallisuuttaan. Päätös vaikeuttaa Trumpin asemaa ensi viikon maanantaina New Yorkissa alkavassa siviilioikeudenkäynnissä, jossa Trumpia ja hänen kahta poikaansa syytetään liioitelleen omaisuutensa arvoa, jolloin he pystyivät takaamaan sopimuksia ja saamaan lainoja sekä vakuutuksia paremmilla ehdoilla.

Engoron päätti myös mitätöidä jotakin Trumpin liiketoimintalupia, mikä vaikeuttaa kaupankäynnin tekemistä New Yorkissa.

Syyttäjä: Trump yliarvioi omaisuuttaan yli 2 miljardilla dollarilla

New Yorkin osavaltion oikeuskansleri Letitia James nosti kanteen Trumpia vastaan viime vuoden syyskuussa, ja syytti tämän valehdelleen varallisuudestaan vuosikymmenen ajan.

Kanteen nostaneen Jamesin mukaan Trump olisi tietoisesti yliarvioinut omaisuutensa arvoa jopa 2,2 miljardilla dollarilla joinakin vuosina.

James on vaatinut Trumpille 250 miljoonan dollarin seuraamusmaksua. Trumpin asianajajat ovat yrittäneet saada oikeuskäsittelyä peruutettua, ja sanoneet, ettei Trumpin toimista aiheutunut haittaa ulkopuolisille.

Engoronin mukaan asian oikeuskäsittely järjestetään 2. lokakuuta. Trump on kuitenkin vaatinut käsittelyn siirtämistä.

Trumpin leiri kuvailee päätöstä ”oikeusjärjestelmän loukkaukseksi”

Trumpin asianajaja Alina Habba ilmoitti Trumpin valittavan päätöksestä, ja kutsui sitä ”oikeusjärjestelmän loukkaukseksi” sekä ”pohjimmiltaan virheelliseksi kaikilta osin”.

Trump on kieltänyt tehneensä väärin. Hän myös huomauttaa pankkilaitosten saaneen häneltä paljon rahaa, eivätkä pankit vastustaneet hänen antamaa määrittelyä omaisuutensa arvolle.

Viimeisen kuuden kuukauden aikana Trumpia vastaan on nostettu kaikkiaan neljä syytettä.

Lähde: AP, Reuters

Suosittelemme