Hyppää sisältöön

Karhu retuutti miestä jalasta ja yritti purra kasvoista – näin kohtalokas elokuinen karhujahti eteni

140-kiloinen haavoittunut karhu hyökkäsi yhden metsästäjän kimppuun elokuussa. Tilanne eteni nopeasti vaaralliseksi ja vaati kahdelta muulta paikalla olleelta riskinottoa.

Lähikuva karhusta metsässä.
Paljon julkisuutta saaneen karhujahdin tapahtumat ovat nyt selvillä. Kuvan karhu ei liity onnettomuuteen. Kuva: All Over Press
Tanja Heikkonen,
Sanna Kähkönen

Haavoitettu karhu raateli miestä Sotkamon elokuisessa luvallisessa karhujahdissa. Samalla mies sai ampumavammoja, kun kaksi metsästäjää ampui karhua. Näitä kahta metsästäjää epäiltiin metsästysrikoksesta ja törkeästä vammantuottamuksesta, mutta syyttäjä tiedotti perjantaina, että epäiltyjä ei syytetä rikoksesta.

Tässä jutussa avaamme tarkemmin jahdin tapahtumia, jotka käyvät ilmi syyttämättäjättämispäätöksestä. Raadeltua miestä kutsutaan tässä jutussa asianomistajaksi. Epäiltynä olleista metsästäjistä käytetään sanoja mies ja nainen.

Karhu tuli tiheän pusikon läpi

Asianomistaja oli karhujahdissa samassa passissa kuin mies ja nainen. Mies ampui karhua, mutta karhu ei kuollut laukaukseen vaan jatkoi haavoittuneena matkaansa. Tauon jälkeen muu metsästysporukka lähti etsimään haavoitettua karhua, mutta edellä mainittu kolmikko jäi passiin.

Yhtäkkiä pusikosta kuului liikkumisen ääniä. Karhu tuli kohti asianomistajaa, joka oli passissa keskimmäisenä. Ensimmäisenä hyökkäävää karhua ampui nainen lonkkalaukauksella.

Asianomistaja väisti karhua, mutta karhu kääntyi, kävi kiinni reiteen ja kaatoi hänet maahan selälleen. Hän ei kyennyt ampumaan karhua, joten hän huusi toisille ”ampukaa”.

Haavoittunut asianomistaja sanoi laukausten pelastaneen henkensä

Asianomistaja kertoi esitutkinnassa, että karhu yritti purra häntä kasvoihin. Hän sai väliin kätensä, ja karhu puri kättä.

Mies yritti ampua karhua lähietäisyydeltä muutamia kertoja. Samanaikaisesti karhu piti asianomistajan vasenta jalkaa hampaissaan ja retuutti sitä. Mies oli ensin harkinnut ampuvansa karhua päähän, mutta koska laukaus olisi voinut osua karhun alla olevaa asianomistajaa ylävartaloon, hän oli jättänyt ampumatta.

Sen sijaan mies oli ampunut karhua etuviistosta kylkeen. Hän arvioi, että laukaukset menisivät asianomistajan ylävartalosta ja elintärkeistä elimistä poispäin. Mies arvioi myös, että laukaukset eivät olisi osuneet asianomistajan jalkoihin, jos jalat olisivat olleet maata vasten. Toisin kävi.

Mies kertoi ampuneensa tilanteessa omalla aseellaan neljä kertaa. Miehen ase tyhjeni, minkä jälkeen hän ampui karhua kahdesti naisen aseella.

Laukauksien jälkeen karhu kaatui miehen päälle ja tilanne oli ohi. Nainen hyppäsi karhun päälle ja repi sitä pois asianomistajan päältä. Samalla mies ja nainen huusivat muulle porukalle, että karhu on kuollut ja pyysivät muita tulemaan äkkiä paikalle. Ensiavun antaminen asianomistajalle ja avun soittaminen alkoi välittömästi.

Luodit olivat osuneet asianomistajan jalkoihin. Mies kuuli asianomistajalta jälkikäteen, että karhu nosteli asianomistajan jalkoja raadellessaan.

Ampumavammat eivät uhanneet asianomistajan henkeä

Oulun yliopistolliseen sairaalaan viety asianomistaja kertoi esitutkinnassa karhua ampuneiden miehen ja naisen pelastaneen hänen henkensä, eikä hänellä ollut asiassa rangaistus- tai korvausvaatimusta. Samaan päätyi myös syyttäjä.

Tästä voit kuunnella pätkän Sotkamon karhulupien haltija Esko Klemetin haastattelusta, joka tehtiin elokuussa.

Näin metsästäjät toimivat haavoitetun karhun kanssa

Syyttäjä kirjoittaa päätöksessään, että esitutkintakertomusten perusteella haavoittunut karhu hyökkäsi asianomistajan kimppuun yllättäen ja raateli asianomistajaa syyttäjän mielestä tappamistarkoituksessa.

Syyttäjä toteaa, että mies on ampuessaan karhua pyrkinyt tietoisesti suuntaamaan laukaukset pois asianomistajan ylävartalosta elintärkeiden elimien alueelta. Epäiltynä ollut mies on kuitenkin ampuessaan ottanut tietoisesti riskin siitä, että laukaukset voisivat osua asianomistajaan. Miehen mukaan karhu olisi tappanut asianomistajan, jos karhua ei olisi ammuttu.

Asianomistajalla on lääkärinlausunnon perusteella havaittu merkittäviä vammoja, jotka eivät ole ihmisen aiheuttamia, toteaa syyttäjä. Kaikki todennäköiset ampumavammat ovat alaraajoissa, ja ne eivät ole uhanneet asianomistajan henkeä.

Syyttäjän mukaan asianomistajan hengen pelastamiseen tähdännyt karhun ampuminen on ollut tarpeellista kuolemanvaaran ja vakavien vammojen torjumiseksi. Teko on ollut kokonaisuutena arvostellen puolustettava. Mies oli toiminut syyttäjän mukaan pakkotilassa. Myöskään naisen toiminta tilanteessa ei ollut rikoksena rangaistavaa.

Suosittelemme