Hyppää sisältöön

Ysiluokkalaiset vaativat lisää lihaa, mutta aikuiset vastustivat – kiista kouluruuasta ratkesi vasta päättäjien pöydissä Hollolassa

Poliitikot olivat yhtä mieltä oppilaiden kanssa: jatkossa Hollolan kouluissa tarjoillaan joka päivä sekä liha- että kasvisruokaa.

Marjapuuron väriseen asuun pukeutunut koulun keittäjä pyyhkii metallisen ruokalalinjaston kiiltävää pintaa. Syvennyksessä on ruokaa ja ottimia.
Kasvisruokapäivän tarpeellisuudesta ollaan erimielisiä Hollolassa. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Päijäthämäläinen Hollola luopuu koulujen viikoittaisesta kasvisruokapäivästä oppilaiden aloitteesta. Osa Salpakankaan koulun yhdeksännen luokan oppilaista halusi lihavaihtoehdon mukaan, koska kasvisruoka ei aina maistu.

Kunta oli aluksi torpata oppilaiden ehdotuksen. Viranhaltijat puolustivat viikoittaista kasvisruokapäivää, koska tuoreimpien ravitsemussuositusten mukaan lihan määrää tulisi vähentää entisestään ja kasviproteiinien määrää lisätä.

Oppilaita ruokalinjastolla koulun ruokalassa.
Salpakankaan koulussa on joka päivä tarjolla kasvis- ja liha-ateria. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Poliitikot olivat kuitenkin oppilaiden kannalla, ja Hollolan sivistys- ja hyvinvointivaliokunta päätti viime viikolla luopua kasvisruokapäivästä. Nyt koululaiset saavat joka päivä valita liha- tai kasvisaterian.

– Kouluruokailu saattaa olla oppilaan ainoa lämminruoka päivässä ja se ei saa jäädä väliin sen vuoksi, ettei koulussa ole päivittäin tarjolla lihavaihtoehtoa. Liha kuuluu jokapäiväiseen, terveelliseen ruokavalioon.

Kasvisruoasta on kinasteltu vuosikaudet

Kasvisruokakiistat eivät ole uutta kunnissa ja kouluissa. Helsingin kuntapolitiikassa kinasteltiin kasvisruokapäivästä jo 2010.

Hollola on tarjonnut koululaisille kasvisruokavaihtoehdon joka päivä syksystä 2017 alkaen. Nyt kumottu, pelkän kasvisruoan päivä otettiin käyttöön vuosi sitten.

Hollola tarjoaa oppilaille lakto-ovovegetaarista kasvisruokaa, joka sisältää pääsääntöisesti maitotuotteita sekä kananmunaa. Kunnan mukaan esimerkiksi ohrapuuro, pinaattiletut ja kasvishampurilaiset ovat oppilaiden suosiossa.

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan kouluruokailusuosituksen mukaan oppilaille tulisi tarjota päivittäin kaksi ateriavaihtoehtoa, joista toinen on kasvisruokaa. Näin Hollola siis toimii edelleen.

Kaksi kouluruokallinjaston syvennystä, joissa on kasvisruokaa ja ottimia.
Salpakankaan koulussa tarjoiltiin keskiviikkona kasvisvaihtoehtona kasvispaellaa. Kuva: Mikko Tuomikoski / Yle

Keväällä julkaistut uudet pohjoismaiset ravitsemussuositukset ohjaavat kuitenkin lisäämään kasviproteiinien osuutta ja vähentämään lihankulutusta yhä enemmän.

Hollolan sivistys- ja hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Pia Salo uskoo, että kasvisruokailun täytyy kouluissa perustua vapaaehtoisuuteen.

– Jos pakotetaan, osa ei mene syömään ollenkaan vaan hakee Prismasta croissanteja.

Voit keskustella aiheesta torstai-iltaan 28.9.2023 klo 23:een asti.

Juttua päivitetty 28.9.2023 klo 9.06: Korjattu virheellinen termi ”lakto-ovo-vegaaninen”. Oikea termi on ”lakto-ovovegetaarinen”.

Suosittelemme