Hyppää sisältöön

Keskustalta ja Liike Nytiltä yhteinen välikysymys soten lähipalveluista

Tämä on Orpon hallituksen ensimmäinen välikysymys. Talousahdingossa olevat hyvinvointialueet etsivät parhaillaan säästöjä soten lähipalveluista.

Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo (vas.) sekä Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko tiedotustilaisuudessa Eduskuntatalon Valtiosalissa Helsingissä 27. syyskuuta 2023.
Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo (vas.), keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ja puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko yhteisen välikysymyksen tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Terhi Toivonen

Keskusta ja Liike Nyt tekevät välikysymyksen sosiaali- ja terveyshuollon rahoituksesta ja lähipalveluiden tilanteesta.

Muita oppostiopuolueita ei kysytty mukaan, kertoo keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen.

– Kyse on opposition ei-vasemmistolaisten puolueiden yhteisestä välikysymyksestä. Teimme välikysymyksen samanhenkisten puolueiden kanssa.

SDP:n ryhmäjohtaja Tytti Tuppurainen ilmaisi olevansa valmis neuvottelemaan koko opposition kokoavasta yhteisestä välikysymyksestä.

Sote-palveluista vuoden alusta vastanneet hyvinvointialueet ovat talousahdingossa ja etsivät säästöjä palveluverkostaan.

Alueiden yhteenlaskettu alijäämä on noin 1,2 miljardia euroa tänä vuonna. Hallitus vaatii hyvinvointialueita sopeuttamaan toimintaansa siten, että ne kattaisivat alijäämänsä vuoteen 2026 mennessä.

Kurvinen sanoo, että lähipalveluiden tilannetta ei paranna se, hallitus aikoo leikata 1,5 miljardia euroa lisää jo valmiiksi alijäämäisestä toiminnasta.

Alueet etsivät nyt toiminnastaan säästöjä ja katse kohdistuu myös siihen, mitä sote-palveluita kansalaiset saavat jatkossa lähellä ja mitä keskitetään isompiin yksiköihin. Kyse on neuvoloista, hammashoitoloista, vuodeosastoista ja ikäihmisten hoivakodeista.

– Varmaankaan ei ole yhtään hyvinvointialuetta, jossa ei käytäisi tällä hetkellä jotakin muutosneuvottelua, tehtäisi tuottavuusleikkauksia tai säästösuunnitelmia, Kurvinen toteaa.

Valkoisessa kyltissä lukee sinisellä terveyskeskus. Kyltissä on myös nuoli, joka ohjaa oikealle.
Pirkanmaan hyvinvointialueella suunnitellaan useiden vuodeosastojen ja terveyskeskuksien sulkemista. Terveyskeskuksen kyltti Ruovedellä elokuussa. Kuva: Valtteri Kujansuu / Yle

Esimerkiksi suurimmalla hyvinvointialueella, Pirkanmaalla suunnitellaan useiden vuodeosastojen ja terveyskeskuksien sulkemista. Lähes puolet nykyisistä 40 toimipisteestä lakkautettaisiin. Hyvinvointialueet ovat toivoneet hallitukselta lisäaikaa taloustilanteensa korjaamiseen.

Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps.) ei pidä lisäajan antamista hyvinvointialueille toistaiseksi tarpeellisena, mutta hallitus seuraa tilannetta.

Juuso korosti Ylen A-studiossa tiistaina, että hallitus antaa kolme miljardia euroa lisää rahaa sote-palveluiden kustannusten kasvuun tämän hallituskauden aikana.

Saarikko: Kaksi vuotta liian tiukka aika alijäämän tasapainottamiseen

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko vaatii, että hallitus peruu 1,5 miljardin leikkaukset ja antaa hyvinvointialueille lisää aikaa taloutensa tasapainottamiseen, koska kaksi vuotta ei siihen riitä.

Keskusta esittää Kelan matkakorvausten siirtämistä hyvinvointialueille. Kyse on noin 300 miljoonasta eurosta. Saarikko kehottaa myös ottamaan käyttöön ammatinharjoittaja-mallin, jolla suitsittaisiin korkeaksi kasvaneita ostopalvelukuluja eli vuokratyövoiman kustannuksia.

Liike Nytin puheenjohtajan Harry Harkimon mukaan kuntien ja kaupunkien sote-rahoitukseen pitäisi suorittaa ylimääräinen tilintarkastus ja korjata virheet.

– Kuntien tiedot vuosilta 2021 ja 2022 soteen siirtyvistä kustannuksista on käytävä tarkasti läpi. Tämä erityistilintarkastus tulee parantamaan hyvinvointialueiden rahoitusta välittömästi yhden miljardin euron verran, Harkimo uskoo.

Kokoomuksen ryhmäjohtaja Matias Marttinen irvaili tiedotteessa, että keskusta jätti välikysymyksen itselleen, koska Orpon hallitus ei ole ehtinyt tekemään sosiaali- ja terveyspalveluihin vielä yhtään muutosta.

Nykyinen sote-malli sorvattiin viime kaudella, kun keskusta oli hallituksessa. Saarikko myöntää, että vastuu sosiaali- ja terveyspalveluiden heikosta tilanteesta on kaikkien puolueiden yhteinen.

Hänen mukaansa oli hyvin tiedossa, ettei malli ole vielä valmis vaan se vaatii parantelua.

Suosittelemme