Hyppää sisältöön

Pääministeri Orpo: Eläkeuudistuksen on vahvistettava julkista taloutta miljardilla eurolla

Pääministeri Petteri Orpo tapasi tänään aamusta ensimmäistä kertaa työmarkkinaosapuolet virka-asunnollaan Kesärannassa keskellä kiristynyttä työmarkkinatilannetta.

Pääministeri Petteri Orpo kommentoi työmarkkinajohtajien kanssa käymäänsä tapaamista Kesärannassa.
Päivi Lakka
Avaa Yle-sovelluksessa

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) vakuuttaa, että hallituksen aikomuksena on aidosti kuulla työmarkkinajärjestöjä työelämän uudistuksista.

– Kuten tunnettua, näistä on ristiriitoja. Halusin ennen kaikkea kuulla työmarkkinajärjestöiltä ja korostuneesti palkansaajapuolelta heidän tunnelmiaan ja saada palautetta siitä, miten prosessi menee.

Orpo tapasi tänään keskiviikkona ensimmäistä kertaa työmarkkinaosapuolet virka-asunnollaan Kesärannassa keskellä kiristynyttä työmarkkinatilannetta.

Orpon mukaan tärkeintä on, että hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välillä säilyy keskusteluyhteys.

– Haluan siitä itse pitää huolta ja olla itsekin työmarkkinajärjestöihin yhteydessä, jotta pystyttäisiin jatkossakin viemään asioita eteenpäin mahdollisimman hyvässä yhteisymmärryksessä niin, ettei suomalaiselle yhteiskunnalle synny kohtuuttomia lommoja mahdollisista vastatoimista ja mielenilmaisuista.

Hän kuitenkin toteaa hallitusohjelman lähtevän siitä, että Suomen on saavutettava korkeampi työllisyysaste.

Ilmassa paljon jännitettä ja epäluottamusta

Ammattiliittojen mielenilmaukset hallituksen työelämään kaavailemia muutoksia vastaan alkoivat eilen tiistaina Pohjois-Suomessa ja jatkuvat tänään keskiviikkona Länsi-Suomessa ja huomenna torstaina idässä.

Ay-liikkeen tavoitteena on saada hallitus peruuttamaan työmarkkinauudistuksissa ja sosiaaliturvan leikkauksissa.

Työntekijäpuoli on syyttänyt hallitusta muun muassa haluttomuudesta neuvotella ja vihjannut hallituksen pyrkivän jopa perinteisen kolmikantaneuvottelun romuttamiseen.

Orpo vakuuttaa, että kolmikantainen työryhmätyöskentely on aitoa kunkin lakihankkeen osalta. Hän ei myöskään nähnyt estettä sille, etteivätkö työmarkkinajärjestöt voisi tuoda käsittelyyn muitakin työelämään liittyviä uudistuksia.

– Meidän pitää olla avoimia ja katsoa, millaisia esityksiä suomalaisen työelämän kehittämiseksi tulee järjestöiltä ja millaisia esityksiä 100 000 työllisen saavuttamiseksi tehdään. Toki me olemme valmiita niistä keskustelemaan, Orpo sanoi.

SAK:n Jarkko Elorannan mukaan työelämän uudistuksia varten luodut työryhmät eivät ole tasapuolinen kenttä asioiden edistämiseen.

Korkeakoulutettujen Akavan Maria Löfgrenin mukaan pallo on nyt hallituksella.

– Avaimet jäivät nyt pääministerin taskuun. Kyllä me tähän jonkinlainen kokonaistarkastelu tarvittaisiin, jotta saataisiin myös sellaisia asioita läpi, jotka ovat palkansaajille tärkeitä, Löfgren sanoo.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajien KT:n Markku Jalonen myönsi, että ilmassa on paljon jännitettä ja epäluottamusta. Toimihenkilöiden STTK:n Antti Palola kuvailee kuitenkin tämänpäiväisiä keskusteluja avoimiksi ja suoriksi.

– Tärkeintä on, että avoin keskusteluyhteys säilyy. Mutta sitä pitää kysyä pääministeriltä, että miten meidän viestimme meni perille, Palola sanoo.

Hallituksella salamyhkäinen eläkeuudistus: Eläkeläiset päässeet vähällä, muuttuuko se?

Pöydällä myös eläkkeet

Kesärannassa käytiin tänään läpi myös työttömyysvakuutusmaksuja sekä hallituksen kaavailemaa eläkeuudistusta. Molemmista on perinteisesti sovittu kolmikannassa.

Orpo perusteli eläkeuudistusta tarpeella vahvistaa eläkejärjestelmää. Hän muistuttaa, että työmarkkinajärjestöt ovat myös itse kertoneet ennen vaaleja olevansa valmiita uudistukseen.

Ikärakenteesta johtuen eläkemaksuihin kohdistuu pääministerin mukaan noin prosenttiyksikön nousupaine. Taso on Orpon mukaan maltillinen ja vastaa pitkälti sitä, mitä järjestöt ovat itse ennen vaaleja tuoneet esiin. Uudistuksen tulee hänen mukaansa vahvistaa julkista taloutta noin miljardilla eurolla.

Orpo kertoi toiveekseen, että työmarkkinajärjestöt valmistelisivat esityksen työryhmässä vuoden 2025 tammikuun loppuun mennessä. Hän myönsi, että aikataulu on tiukka, mutta realistinen.

SAK:n Elorannan mukaan nykyinen kiristynyt työmarkkinatilanne vaikuttaa luonnollisesti siihen, missä tunnelmissa osapuolet lähtevät tulevaa eläkeuudistusta koskeviin neuvotteluihin.

Työministeri Arto Satonen (kok.), Jyri Häkämies (EK) ja Jarkko Eloranta (SAK) keskustelevat kiristyneestä työmarkkinatilanteesta illan A-studiossa.

Suosittelemme