Hyppää sisältöön

Oikeusministeriö muutti kuntalaisaloitepalvelua törkykampanjan takia

Ministeriö ei tee kuntalaisaloitepalveluun kohdistuneesta rasistisesta kampanjasta tutkintapyyntöä.

Ylilauta masinoi ihmisiä allekirjoittamaan antirasismikoulutusta ajaneen kuntalaisaloitteen rasistisilla nimimerkeillä.
Oikeusministeriön ylläpitämällä sivustolla julkaistuun kuntalaisaloiteeseen kohdistui räikeää rasismia. Kuva: Kuntalaisaloite.fi
Heli Kaski

Oikeusministeriö on muuttanut kuntalaisaloitepalveluaan rasististen väärinkäytösten vuoksi.

Ministeriö kertoo, että jatkossa aloitteen yhteydessä ei ilmoiteta enää nimitietoja, vaan ainoastaan aloitetta kannattaneiden lukumäärä.

Aloitepalvelun väärinkäyttö tuli ilmi loppukesästä, kun jyväskyläläinen monikulttuurisen perheen äiti teki palvelussa aloitteen antirasismikoulutuksen ottamisesta osaksi kaupungin henkilöstökoulutusta.

Aloitteeseen jätetyissä kannattajanimissä oli rasistista kieltä ja natsiviittauksia. Joukossa oli myös tunnettujen julkisuuden henkilöiden ja poliitikkojen nimiä.

Oikeusministeriöstä todetaan nyt, ettei se tee tutkintapyyntöä ylilaudalla masinoidusta rasistisesta kampanjasta. Aiemmin ministeriö viesti harkitsevansa asiaa.

Kuntalaisaloite.fi on oikeusministeriön ylläpitämä verkkopalvelu, jonka tarkoituksena on tarjota kansalaisille mahdollisuus osallistua kuntansa päätöksentekoon aloitteilla.

Palvelun käyttö ei vaadi vahvaa tunnistautumista, eikä asiaan ole ministeriön mukaan tulossa muutosta.

Oikeusministeriön mukaan vahvan tunnistautumisen rinnalle tarvitaan jatkossakin muita tunnistautumistapoja, koska kuntalakiin perustuva aloiteoikeus on kaikilla kunnan jäsenillä, myös esimerkiksi lapsilla ja yhdistyksillä.

Lakiin tai lakimuutoksen tähtäävissä kansalaisaloitteissa taas vaaditaan vahva tunnistautuminen, koska aloitteen voi tehdä vain äänioikeutettu Suomen kansalainen. Näissä aloitteissa näkyvät edelleen myös aloitteen vastuuhenkilöiden nimet.

Suosittelemme