Hyppää sisältöön

Antti Pennanen tiukkaan paikkaan Leijonien päävalmentajana – Ismo Lehkonen väläyttää isoa muutosta

Antti Pennanen on Hämeen Sanomien tietojen mukaan Leijonien seuraava päävalmentaja. Ylen jääkiekkoasiantuntijat ruotivat valinnan taustoja ja seurauksia.

Antti Pennanen Ilveksen valmentajana.
Ensi keväänä Leijonien päävalmentajana lopettavan Jukka Jalosen seuraajaksi on tulossa Antti Pennanen. Kuva: Tomi Hänninen - Chilipictures
Roope Visuri

Hämeen Sanomat uutisoi tiistai-iltana, että Antti Pennanen on Leijonien seuraava päävalmentaja. Valinta on Hämeen Sanomien mukaan tarkoitus lyödä lukkoon torstaina liittohallituksen kokouksessa. Ylen jääkiekkoasiantuntijat Topi Nättinen ja Ismo Lehkonen vastaavat kuumiin kysymyksiin Pennasen noususta Leijonien päävalmentajaksi.

Pennanen seuraa Jukka Jalosta, joka on aiemmin ilmoittanut lopettavansa Leijonien päävalmentajana tämän kauden jälkeen.

Pennanen valmentaa tällä hetkellä SM-liigassa Tampereen Ilvestä. Hän valmensi HPK:n mestariksi keväällä 2019. Sitä ennen Pennanen valmensi Jukurit Mestiksen mestariksi vuosina 2015 ja 2016.

Pennasella, 44, on jo myös kokemusta maajoukkuetasolta. Hän oli apuvalmentaja Nuorten Leijonien MM-kultajoukkueessa 2016 ja Leijonien apuvalmentajana MM-kultajoukkueessa 2019.

Nuorten Leijonien päävalmentajana Pennanen luotsasi Suomen MM-pronssille 2021 ja MM-hopealle 2022.

Millaisen päävalmentajan Leijonat saa?

Topi Nättinen pitää Pennasta yhtenä tämän hetken parhaista suomalaisvalmentajista.

– Antti Pennasen polku on ollut hyvin selkeä. Hän on seurajoukkue- ja maajoukkuetasolla näyttänyt, että hän pystyy valmentamaan. Ennen kaikkea Pennanen on näyttänyt, että hän pystyy voittamaan ja johtamaan pelaajia. Uskoisin, että tähän tilanteeseen Pennanen on paras vaihtoehto, Nättinen sanoo.

Nättinen kuvailee Pennasta valmentajaksi, joka on hyvin lähellä pelaajia.

Ismo Lehkonen puolestaan pitää Pennasta intohimoisena jääkiekon opiskelijana.

Lehkosen mukaan Pennanen on edennyt askel kerrallaan eteenpäin HPK:n juniorivalmentajaputkesta ensiksi Mestikseen ja sitten SM-liigaan. Lehkonen muistuttaa, että jo Jukurien päävalmentajana Pennanen oli paineen alla, kun Mikkelissä kelpasi silloin vain Mestiksen mestaruus.

Nyt on taas edessä uusi painetilanne.

– Pennanen joutuu kovaan paikkaan. A-maajoukkueessamme tulee kiistatta sukupolvenvaihdos, Lehkonen muistuttaa.

Jukurit juhlii Mestiksen mestaruutta 2015.
Jukurit juhlii Mestiksen mestaruutta keväällä 2015. Vasemmmalla päävalmentajana Antti Pennanen. Kuva: Juho Liukkonen / Yle
Antti Pennanen ja Jukka Jalonen tuulettavat nuorten MM-kultaa 2016.
Antti Pennanen ja Jukka Jalonen tuulettivat Nuorten Leijonien maailmanmestaruutta alkuvuodesta 2016. Kuva: Tomi Hänninen
Antti Pennanen tuulettaa SM-liigan mestaruutta HPK:ssa 2019.
Antti Pennanen pääsi juhlimaan SM-liigamestaruutta 2019. Kuva: Tomi Hänninen

Mitä Pennanen tuo Leijoniin?

– Kyllähän se olisi hölmöä, jos Jukka Jalosen perinteen täysin hukkaisi. Suomalainen jääkiekko on löytänyt Jukka Jalosen alaisuudessa menestysreseptin. Nyt sukupolvi on vaihtumassa. He ovat kasvaneet meidän pelin kehykseen. Uusi valmentaja tuo varmasti muutoksia ja hänen pitää myös niitä tuoda. Varmasti Pennasen jääkiekko on kuitenkin hyvin lähellä jaloslaista jääkiekkoa. Pennanen on hyvin läheltä katsonut Jalosta valmentajana, Topi Nättinen kuvailee.

Ismo Lehkonen kuitenkin spekuloi, että sukupolven vaihtumisen myötä Pennanenkin voi joutua tekemään muutoksia pelaamiseen.

– Jos vastapuolella rupeaa olemaan materiaaliltaan kovempia joukkueita, joutuuko Pennanen säätämään pelaamista vastustajan mukaan? Ei olisi ihan täysin samanlaista pelaamista pelistä toiseen niin kuin Jukka Jalosella on ollut. Puhutaan meidän pelistä. Siinä pelataan tietynlaista rytmiä, puolustuspelaamista ja hyökkäyspelaamista. On sitten vastustaja kuka tahansa.

– Tulevaisuus näyttää, miten Pennanen joutuu säätämään Leijonien pelaamista. Suomen kansallehan ei kelpaa mikään muu kuin mestaruus.

Lehkonen uskoo, että Pennanen näkee myös tällä hetkellä ison kuvan jääkiekossa.

– Pennanen on fiksu kaveri, joka ymmärtää jääkiekon menevän kovaa vauhtia eteenpäin. Hän yrittänee löytää uusia etuja muihin maihin nähden. Pennasella on jopa rohkeutta kokeilla, Lehkonen pohtii.

Antti Pennanen.
Antti Pennanen tunnetaan pureksituista kannanotoistaan muistakin asioista kuin puhtaasti jääkiekosta. Kuva: All Over Press

Millainen tilanne Ilvekselle?

Pennasella on sopimus Ilveksen kanssa vuoden 2025 saakka eli ensi kevääseen saakka.

Millainen tilanne tämä on Ilvekselle, kun Pennanen tuotiin kesken viime kauden päävalmentajaksi ja nyt hän lähtee ikään kuin kesken projektin Tampereelta?

– Iso isku varmasti Ilvekselle. Toki Ilveksellä on ollut varmasti joku aavistus, kun he ovat rekrynneet Antti Pennasta. Ainakin toivon mukaan ammattilaisorganisaatiossa on ymmäretty, että Pennanen on yksi kuumimmista nimistä A-maajoukkueen päävalmentajaksi, Topi Nättinen sanoo ja uskoo, että Ilveksellä on ollut varasuunnitelma Pennasen lähdön varalta.

– Tietystikään mikään seura ei halua, että isolla rahalla ja kovilla menestysodotuksilla tuotu päävalmentaja lähtee. Pelaajisto on palkattu myös sillä ajatuksella, että Pennanen vielä jatkaisi. Mutta se on huippu-urheilua. Varmasti tämä on myös mahdollisuus Ilvekselle. Tätä voi jäädä harmittelemaan ja voivottelemaan, mutta urheilumaailmassa tulee nopeita muutoksia.

Antti Pennanen Ilveksen valmentajana.
Antti Pennanen tuli Jouko Myrrän tilalle viime kaudelle Ilveksen päävalmentajaksi. Tämä kausi on nyt jäämässä hänen viimeisekseen Ilveksessä. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Ismo Lehkonen on samoilla linjoilla Nättisen kanssa.

– Jos kysytään A-maajoukkueen päävalmentajaksi, kannattaako siitä kieltäytyä? Sitä kysymystä ei tule sitten enää välttämättä koskaan. Logiikkani mukaan kaikkien suomalaisten seurajoukkueiden pitää olla ymmärtäväisiä. Jos tällainen tilaisuus tulee, sopimusasioista pitää pystyä joustamaan, Lehkonen toteaa.

Suosittelemme