Hyppää sisältöön

Hollannin jalkapallolegendalta ankara ehdotus kannattajien mellakointiin – tässä syy, miksi Ajax-fanit riehuivat ja rikkoivat seuran stadionia

Erik ten Hagin lähdön myötä Ajaxista on puuttunut johtamisen kulttuuri. Veteraanivalmentaja Louis van Gaal voisi tuoda järjestyksen Amsterdamiin, mutta todennäköisesti hän laittaa oman terveytensä etusijalle.

Ajaxin ja Feyenoordin pelaajat kävelevät pois kentältä, sillä ottelu keskeytettiin.
Ajaxin ja Feyenoordin välinen ottelu keskeytettiin sunnuntaina, kun katsomosta heitettiin kentälle palavia soihtuja. Kuva: ANP via Getty Images
Henri Kaukonen

Ajax Amsterdamin kannattajien mellakointi keskeytti sunnuntaina Hollannin pääsarjan huippukamppailun Ajaxin ja Feyenoordin välillä. Kannattajien riehuminen johtui seuran viimeaikaisesta heikosta menestyksestä ja epäluottamuksesta seurajohtoa kohtaan. Keskeytetty ottelu on tarkoitus pelata loppuun keskiviikkona, johon Feyenoord lähtee 3–0-johtoasemasta.

Riehuneet Ajax-kannattajat rikkoivat seuran kotistadionin puitteita.
Paikalta poistuneet kannattajat rikkoivat sunnuntaina Ajaxin kotistadionin puitteita. Kuva: ANP via Getty Images

Nyt hollantilainen jalkapallolegenda Marco van Basten on ottanut kantaa maan jalkapallolevottomuuksiin ja entinen Ajax-hyökkääjä ehdottaakin Hollannissa kaiken ammattijalkapalloilun keskeyttämistä. Hollantilaismedia Ad:n mukaan Van Basten avasi sanaista arkkuaan televisiokanavan Ziggo Sportin sunnuntain lähetyksessä.

– Onko minulla ratkaisua? Ei ole. Voisin kuitenkin sanoa: keskeyttäkää ammattijalkapalloilu Hollannissa, sillä muutoin tämä vain jatkuu.

Muun muassa toukokuussa hollantilaisen AZ Alkmaarin kannattajia hyökkäsi englantilaisen West Hamin kannattajien kimppuun Konferenssiliigan ottelussa.

Ajax-kannattajien mellakat ovat The Athleticin mukaan seurausta kannattajien tyytymättömyydestä seurajohtoa kohtaan. Alamäki alkoi, kun Erik ten Hag siirtyi amsterdamilaisten käskijän paikalta englantilaiseen suurseuraan Manchester Unitediin. Ten Hagin aikakaudella Ajax loisti pelillisesti voittaen muun muassa kolmesti Hollannin mestaruuden sekä yltäen vuonna 2019 Mestarien liigan välieriin, minkä lisäksi seuran pelaajakaupat olivat taloudellisesti onnistuneita.

Erik ten Hag vid sidlinjen.
Ajaxin alamäki alkoi, kun Erik ten Hag siirtyi seurasta Manchester Unitedin käskijäksi. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Kannattajien kasvaneen kritiikin ja puhjenneiden väkivaltaisuuksien myötä seuran johtajuuden puutteesta sai maksaa työpaikallaan jalkapallojohtaja Sven Mislintatin. Viime keväänä seuran johtoon saapunut ja syyskuun alussa seuran toimitusjohtajaksi nimitetty entinen Ajax-pelaaja Jan van Halst on yhä johtajan paikalla, mutta Athleticin siteeraaman hollantilaismedia Algemeen Dagbladin mukaan kukaan ei kuitenkaan johda seuraa.

Ajax kaipaa ryhtiliikettä tai muutoin kansainväliset ottelut Euroopan huipulla ovat Hollannin jalkapallojätille vain pitkäaikainen haave. Muun muassa pelaajauransa jo lopettanut keskikenttäpelaaja Rafael van der Vaart on ehdottanut seuran pelastajaksi valmentajalegenda Louis van Gaalia. Tällä hetkellä valmentajaveteraanin tiedetään kuitenkin keskittyvän omaan terveyteensä, sillä hänellä todettiin viime vuonna eturauhassyöpä.

Louis van Gaal
Louis van Gaal on henkilö, joka voisi tuoda Ajaxiin rauhan ja järjestyksen. Kuva: Epa

Lähteet: AD, The Athletic

Suosittelemme