Hyppää sisältöön

Huumepoliisi mietti, antaako koiransa nimeksi Kukka vai Mari: Suomen 250 poliisikoiran joukosta löytyy myös Piripaavo ja Persu

Poliisikoiragalleria esittelee ensimmäistä kertaa kaikki Suomen poliisikoirat ja niiden viralliset nimet.

Musta poliisikoira istumassa nurmikolla.
Poliisikoiragalleriassa voi selata poliisikoiria työtehtävän, sijoituspaikan, rodun ja sukupuolen mukaan. Kuvan koira on Vesipedon Kotkansiipi. Kuva: Poliisikoiralaitos
Anu Leena Hankaniemi

Poliisiammattikorkeakoulu on laittanut Suomen kaikki poliisikoirat verkkoon nähtäväksi virallisen nimen mukaisessa aakkosjärjestyksessä.

Poliisikoiragalleriassa voi selata ensimmäistä kertaa koiria työtehtävän, sijoituspaikan, rodun ja sukupuolen mukaan.

Suomessa on noin 250 poliisikoiraa. Galleriassa on valokuva tällä hetkellä yli sadasta koirasta.

Koirien nimet kiinnittävät huomiota

Poliisikoiralaitoksen johtaja, ylikomisario Pasi Kemppainen sanoo, että kasvattajanimien takana ovat koirien kasvattajat. Lisäksi poliisikoirien ohjaajat saavat antaa koiralle kutsumanimen.

Koska koirasta tulee poliisin työkaveri seuraaviksi kymmeneksi vuodeksi, Kemppaisen mukaan on reilua, että koiran ohjaaja saa antaa myös itselleen sopivan nimen.

Välillä nimet ovat perinteisiä, kuten Pörrö, välillä humoristisia ja työhön liittyviä.

– Huumepoliisi pohti, antaako koiralle nimeksi Kukka tai Mari. Lopulta hän päätyi Kukkaan, Kemppainen kuvaa.

Samalta kasvattajat ovat poliisikoirat Suhteellisen Piripaavo ja Suhteellisen Persu. Näiden nimien taustaa Kemppainen ei tiedä.

– Nimet ovat välillä aika innovatiivisia. Yhtä koiraa kuulin kutsuttavan Romuksi.

Saksanpaimekoira istumassa sohvalla katsomassa korvat pystyssä kameraan.
Tyypillisesti poliisikoirat ovat belgianpaimenkoiria tai saksanpaimenkoiria. Kuvan belgianpaimenkoira malinois on nimeltään Calle van het Merlebosch ja sen sijoituspaikka on poliisikoiralaitos. Kuva: Poliisikoiralaitos

Mukana yksi terrieri

Kolme rotua erottuu poliisikoirien määrässä. Tyypillisesti poliisikoirat ovat belgianpaimenkoiria tai saksanpaimenkoiria.

Labradorinnoutajia käytetään taas usein erikoistehtävissä, kuten palonsyyn tutkinnassa ja räjähde- tai huumetutkinnassa. Poliisikoirissa on mukana myös muutamia muitakin rotuja, kuten yksi terrieri.

Yleensä poliisikoirat ovat töissä poliisissa kymmenen vuotta ennen siirtymistään eläkkeelle. Nyt Kemppainen antoi Ahvenanmaalle poikkeusluvan, että yksi koira saa jatkaa poliisikoirana 11-vuotiaaksi. Näin uusi koira ehditään kouluttaa tilalle.

Poliisiammattikorkeakouluun kuuluva poliisikoiralaitos hankkii ja omistaa kaikki Suomen poliisikoirat.

Suosittelemme