Nyt Lapin ammattikorkeakoulun hoitoalan opiskelijat voivat harjoitella itsenäisesti, rajattomasti ja milloin vain uusilla hoitonukeilla. Case-stationiksi nimetty oppimisympäristö mahdollistaa opiskelun myös oppituntien ulkopuolella ilta-aikaan. Yöllä koulu ja uudet opetustilat ovat kiinni.
– Opiskelija voi tulla yksin tai mielellään pareittain harjoittelemaan tähän tilaan ja laittaa videon nauhoittamaan. Sitten opiskelija lähettää videon minulle tai jollekulle opettajalle arvioitavaksi, hoitotyön lehtori Marko Vatanen Lapin ammattikorkeakoulusta kertoo.
Huipputeknologian hankkiminen vapauttaa opettajan tekemään kriittisempiä asioita ja opettamaan syvemmin, kun tekniikka ja kädentaidot ovat opiskelijalla hallussa itsenäisen opiskelun ja useiden toistojen kautta.
Aiemmin opiskelijat ovat harjoitelleet esimerkiksi pistämistä eli kanyloimista toinen toinen toisilleen ja vain opettajan valvoessa. Oppitunnin aikana on ehtinyt ja kehdannut pistää vain 1–2 kertaa. Nyt nukkea voi pistää niin monta kertaa kuin haluaa, kunnes opiskelija saa varmuutta.
– Toki nukke on nukke, ja edelleen pistämme myös oikeaa ihmistä, Vatanen sanoo.
Viitisen vuotta sitten Lapin ammattikorkeakoulusta valmistunut sairaanhoitaja Riku Salo kokeili kanyloida uutta hoitonukkea Rovaniemellä.
– Onhan tämä erilaista kanyloida nukkea kuin oikeaa ihmistä. Verisuoni on helpompi löytää. Mutta jos se ei ole pääpainopiste, vaan ennen kanylointia tehtävät toimet: puhtaus ja vuorovaikutus potilaan kanssa, niin tämä on hyvä tapa harjoitella, sairaanhoitaja Riku Salo pohtii.
Uusi nukke järjestelmineen maksaa yli 100 000 euroa
Tämä Case station -järjestelmä on nyt ensimmäinen ja ainutlaatuinen Suomessa. Muita, ”tavallisia” hoitonukkeja kyllä on ollut aiemmin ja muillakin käytössä.
– Olemme nyt edelläkävijöitä, kun tässä on audiovisuaalisen järjestelmän lisäosa ja opiskelu mahdollista ajasta riippumatta. Näitä ei ole paljon Euroopassakaan, vaan vain suurissa maissa, muun muassa Saksassa, Ranskassa ja Ruotsissa, hoitotyön lehtori Marko Vatanen kertoo.
Yksi uusi hoitonukke uuden järjestelmän kera maksaa yli 100 000 euroa. Lapin ammattikorkeakoulu hankki kaksi uutta nukkea uusine järjestelmineen.
– Onhan tämä kustannusintensiivistä ja laitteita pitää uusia. Mutta tämä on myös tehokasta, vaikuttavaa ja nostaa opetuksen aivan uudelle tasolle. Se antaa oppimiseen syvyyttä ja konkreettisuutta, Vatanen sanoo.
Nukeilla voi harjoitella monipuolisesti erilaisia hoitoja ja tilanteita. Opettaja voi olla ohjaamossa kuuntelemassa opiskelijoiden keskustelua ja vastata potilaan suussa olevan mikrofonin kautta opiskelijalle.
Uudet nuket ”elävämpiä” kuin vanhat
Ohjaamosta käsin opettaja voi myös säätää nuken elintoimintoja siten, että tilanne vaikeutuu tai helpottuu opiskelijan tekojen perusteella.
Uudet nuket ovat elävämpiä ja monipuolisempia kuin aiemmin. Nukke räpyttele silmiään, voi hikoilla ja vuotaa verta, rintakehä nousee ja laskee hengityksen mukana. Pulssi tuntuu niistä paikoista, joista ihmiselläkin.
–Tämä uusin versio on sitä vaille valmis, että kävelemään se ei tästä lähde, Marko Vatanen kertoo.
Sairaanhoitaja Riku Salon opiskeluaikoina 2010-luvulla oli vanhempi ja yksinkertaisempi nukke käytössä.
– Näyttäisi siltä, että materiaalit ovat muuttuneet miellyttävämmiksi ja se näyttää enemmän ihmiseltä. Kasvojen mimiikkaa eli eleitä ja ilmeitä on tullut lisää. Ja kanyloida eli pistää voi nyt molempiin käsiin. Myös ääni kuuluu paremmin kuin aiemmin, Riku Salo vertaa.