Hyppää sisältöön

Valtio aloittaa Lemillä kriisikuntamenettelyn

Syynä on Lemin kunnan huono taloustilanne. Menettelyssä selvitetään, pystyykö kunta turvaamaan asukkaidensa lakisääteiset palvelut.

Lemin kunnanvirasto.
Lemillä alkaa kriisikuntamenettely. Arkistokuva. Kuva: Riitta Väisänen / Yle
Riitta Väisänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtiovarainministeriö aloittaa Lemillä arviointimenettelyn eli niin sanotun kriisikuntamenettelyn. Syynä on kunnan huono taloustilanne.

Kriisikuntamenettelyssä valtio ja kunta selvittävät, pystyykö Lemi turvaamaan asukkaidensa lakisääteiset palvelut. Arviointiryhmä antaa myös ehdotuksen tarvittavista toimenpiteistä.

Arviointimenettelyn on tarkoitus valmistua vuoden 2024 tammikuun loppuun mennessä.

Tämän jälkeen ministeriö päättää, aletaanko selvittää myös kuntaliitoksen tarpeellisuutta.

Kriisikuntamenettelyn alkamisesta kertoi ensin Etelä-Saimaa.

Alijäämää ei ole saatu katettua

Lemin kunnalla on ollut yhtäjaksoisesti vuosien 2017–2022 tilinpäätösten mukaan taseessa kertynyttä alijäämää. Kuntalain mukaan alijäämä olisi tullut kattaa vuoden 2022 loppuun mennessä. Näin ei käynyt vaan vuodelta 2022 alijäämää jäi liki 1,5 miljoonaa euroa.

Arviointimenettely ei tullut yllättäen. Asiaa ennakoitiin jo keväällä. Tuolloin kunnanjohtaja Kati Rekola sanoi uskovansa vahvasti, että Lemi säilyy itsenäisenä kuntana myös jatkossa. Tätä mieltä Rekola on edelleen, kun Yle tiedusteli asiaa keskiviikkona.

Säästöjä Lemillä kuitenkin tarvitaan. Säästöjä saadakseen kunta on aloittanut koko henkilöstöä koskevat muutosneuvottelut. Niiden piirissä on noin 110 kunnan työntekijää. Henkilöstövaikutukset selviävät syksyn mittaan.

Juttuun päivitetty kunnanjohtajan tuorein näkemys kuntaliitoksen tarpeesta 27.9.2023 kello 13.37.

Lisätty faktalaatikko 27.9.2023 kello 14.44.

Suosittelemme