Hyppää sisältöön

Oulun uusi kaupunginjohtaja esittää ennätysmäisiä investointeja tulevaisuuden tueksi, eikä velkataakan kasvukaan pelota

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä on julkaissut ensimmäisen talousarvioesityksensä. Määtän mukaan Oulun tulevaisuutta rakennetaan lähivuosina ennätysmäisillä 650 miljoonan euron investoinneilla.

Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä esittelee kaupungin talousarvioesitystään vuodelle 2024.
Oulun kaupunginjohtaja Seppo Määttä esitteli ensimmäisen talousarvioesityksensä keskiviikkona. Kuva: Paulus Markkula
Risto Ukkonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helmikuussa Oulun kaupunginjohtajana aloittanut Seppo Määttä julkisti keskiviikkona aamupäivällä oman esityksensä Oulun ensi vuoden talousarvioksi.

Talousarvio seurailee pääosin jo aiemmin päätettyä taloussuunnitelmaa, jonka mukaan kaupungin investoinnit ovat kolmen seuraavan vuoden aikana vuosittain noin 200 miljoonan euron luokkaa.

Kaupunginjohtajan esityksen mukaan investointien kokonaismäärä vuosina 2024-26 on 650 miljoonaa euroa. Määtän mukaan kyseessä on ennätyksellinen satsaus kaupungin tulevaisuuden rakentamiseen.

Investoinnit näkyvät osaltaan myös kaupungin lainakannassa, joka kasvaa ensi vuonna noin 140 miljoonalla eurolla. Velkasumma kasvaa tulevinakin vuosina, sillä Oulun lainasaldo on tällä hetkellä noin 600 miljoonaa euroa ja vuoden 2026 lopussa sen arvioidaan olevan yli 960 miljoonaa euroa.

Ensi vuoden suurimpia yksittäisiä investointeja Oulussa ovat muun muassa Jääkärinkankaan ja Tuiran monitoimitalot, Linnanmaan uimahalli sekä Teuvo Pakkalan koulun ja pääkirjaston peruskorjaukset.

Oulun ensi vuoden veroprosentti on 7,9, kun se tänä vuonna on 7,86 prosenttia. Kiinteistöveroprosentit pysyvät ennallaan. Alijäämää kaupunginjohtajan talousarvioesityksen mukaan tulisi lähes 34 miljoonaa euroa.

Kunnallisverossa ja kaupungin pienentyneissä menoissa näkyvät sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen siirtyminen hyvinvointialueen vastuulle tämän vuoden alussa. Oulun toimintamenojen arvioidaan olevan ensi vuonna yli 780 miljoonaa euroa, kun vuonna 2022 ne olivat lähes 1,5 miljardia euroa.

Kaupunginjohtajan talousarvioesitys etenee seuraavaksi luottamushenkilöiden käsittelyyn, ja siitä päätetään lopullisesti kaupunginvaltuustossa joulukuussa.

Suosittelemme