Hyppää sisältöön

Kouvola sai viiden miljoonan euron laskun valtiolta ja hakee nyt valtiolta rahaa sen maksamiseen

Valtio jakaa lisärahaa kunnille yhteensä 10 miljoonaa euroa.

Kouvolan kaupungintalolle kävelevät henkilöt.
Kurjistuneen taloustilanteen takia kaupungin pitää säästää ensi vuonna yhteensä 14 miljoonaa euroa. Kuva: Antro Valo / Yle
Mari Siltanen

Valtionvarainministeriö panee kunnille 10 miljoonan euron potin hakuun. Kyseessä on harkinnanvarainen valtionosuuden korotus.

Kouvolan kaupunki aikoo hakea korotusta, kuten se on aiemminkin hakenut.

– Se linja on ollut koko ajan. Olemme niitä saaneetkin, sanoo kaupunginjohtaja Marita Toikka.

Valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Kouvola joutuu maksamaan valtionosuuksia takaisin ensi vuonna lähes viisi miljoonaa euroa.

Kouvola on yksi niistä kunnista, jotka joutuvat maksamaan valtiolle rahaa, jota tavallisesti valtio maksaa kunnille. Kouvola sai maan suurimman laskun.

Kouvolan kaupunginjohtaja Marita Toikka
Kouvolan kaupunginjohtajan Marita Toikan mukaan jaossa oleva summa on pieni kuntien tilanteeseen nähden. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Kurjistuneen taloustilanteen takia kaupungin pitää säästää ensi vuonna yhteensä 14 miljoonaa euroa.

Toikan mukaan kaupunki perustelee rahantarvettaan edelleen raskaalla palveluverkolla, jossa näkyy kuuden kunnan yhdistyminen yhdeksi kaupungiksi.

Lisäksi Kouvolassa on huono tilanne työllisyyden kannalta. Kolme eri yritystä on kertonut irtisanomisista. Fazerilta lähti 82 työpaikkaa, Edukolta 43 ja Stora Ensolta Anjalasta 50 työpaikkaa.

Ministeriö päättää rahoista

Kaupungit eivät hae mitään tiettyä summaa, vaan mahdollisesti saatavan potin määrittelee ministeriö.

Toikka ei pysty arvioimaan, millaisen summan Kouvola voisi saada, mutta edes koko potti ei kattaisi Toikan mukaan Kouvolan huvennutta valtionosuutta.

Seuraavan neljän vuoden aikana valtionosuuksien muutos voi olla Kouvolassa yhteensä 20 miljoonaa euroa. Jaossa on nyt koko maahan 10 miljoonaa.

– Todella pienihän tuo koko summa on.

Siihen Toikka kuitenkin uskoo, että Kouvolalle voisi herua rahaa. Tilanne on sen verran synkkä.

Valtionvarainministeriö listaa ehdoiksi sen, jos kunta ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Lisäksi ministeriö ottaa huomioon paikalliset erityisolosuhteet.

– Oletan, että meillä, jos jolla, on perusteita saada osuus tuosta potista.

Voit keskustella aiheesta 28.9. kello 23.00 asti.

Suosittelemme